• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

29.04.2015

14:24

MOGLO BI TO ČEŠĆE Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10 od 9. maja

Kultura

MOGLO BI TO ČEŠĆE Muzeji Srbije, 10 dana od 10 do 10 od 9. maja

Podeli vest

Manifestacija "Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10", nova i prva koja je okupila sve muzeje u zemlji, počeće izložbom "Umetnost kao otpor fašizmu" 9. maja u Muzeju 25. maj.

Manifestacija je organizovana na temu "Heroji kulturne baštine" koja nije bila obavezujuća. Trajaće do 18. maja i u njoj će učestvovati 64 muzeja i srodnih institucija iz 37 gradova Srbije na 110 lokacija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare u Etnografskom muzeju.

U periodu trajanja manifestacije, muzejska zajednica obeležava nekoliko značajnih datuma među kojima su Međunarodni dan muzeja (18. maj), 11. Evropska noć muzeja (16. maj) dok Narodni muzej u Beogradu 10. maja obeležava 170 godina od osnivanja.

Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac je ocenio da to predstavlja do sada najveću akciju koju su muzeji kao institucije, kao struka, uspeli sami da organizuju i dodao da će ulaz u sve muzeje i sve sadržaje biti bespatan.


- Mi ćemo razgovarati i o tome da se ustanovi jedan dan u mesecu kada će svi muzeji u Srbiji biti besplatni za posetioce - najavio je Tasovac.

On je dodao i da je u utorak postignut dogovor sa Telekomom Srbija i da se počinje sa projektom uvođenja besplatnog wifi-ja za posetioce muzeja.

- Naša obaveza će biti da tog određenog dana u mesecu javnost obavestimo koji su muzeji u međuvremenu omogućili i tu beneficiju za publiku, jer sve to radimo za ljude kako bi mogli da uživaju u onome što je najveće kulturno blago koje je pohranjeno u muzejima - istakao je ministar.

Takođe, on je napomenuo da bi bilo dobro kada bi građani Srbije putem društvenih mreža dali svoje mišljenje o tome kako muzej treba da izgleda u njihovom gradu.

Tasovac je primetio da bi verovatno svi bili prilično skeptični da je ovakva manifestacija bila najavljena pre deset meseci.


- Ne zaboravite da je dostupnost sadržaja jedan od osnovnih ciljeva koji imamo i da sam vam to tada rekao pretpostavljam da biste bili prilično skeptični - napomenuo je ministar.

Direktorka Etnografskog muzeja Mirjana Menković istakla je da je manifestacija eksluzivna iz tri razloga, jer u terminu od 9. do 18. maja ima više značajnih godišnjica: 60 godina od formiranja nove Evrope, 70 godina od završetka Drugog svetkog rata i Svetski dan muzeja koji se obeležava 18. maja.

- Ova manifestacija u potpunosti pripada svim muzealcima sveta, pa i muzealcima i kustosima u Srbiji", napomenula je ona.

Drugi razlog za ekskluzivnost je sadržaj programa koji organizuju, broj institucija i lokacija, a treći je taj što su se prvi put u Srbiji direktori nacionalnih ustanova kulture okupili uz saradnju i podršku strukovnih udruženja Muzejskog društva Srbije i Nacionalnog komiteta IKOM-a napravili ovu manifestaciju.

Direktorka Narodnog muzeja u Beogradu Bojana Borić Brešković ocenila je da je čast predstaviti prvu organizovanu muzejsku akciju kojom žele da pokažu kako muzeji mogu da rade zajedno, da zajednički osmisle programe, da se dopunjuju.

Ona je dodala i da žele publiku da upoznaju kakve su to majske svečanosti vezane za muzeje od izuzetnog značaja za našu kulturu.


- Sve nas u ovom trenutku objedinjuje jedan važan momenat, a to je besplatan ulaz čime želimo da svim građanima zemlje kulturne sadržaje učinimo dostupnim - napomenula je Borić Brešković i dodala da na taj način žele da pojačaju ulogu muzeja i da pokažu i dokažu koliko su muzeji sposobni i koliko mogucnosti imaju da zajednički deluju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17