• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.06.2015

09:35

RAZMIŠLJANJE GENIJA Ajnštajnova pisma na aukciji

Kultura

RAZMIŠLJANJE GENIJA Ajnštajnova pisma na aukciji

Podeli vest

Kada nije razrađivao teoriju relativiteta Albert Ajnštajn je pisao pisma u kojima se doticao raznih tema, od Boga, studija svog sina, do male lokomotive koju je dobio kao dečak

Ajnštajnova pisma, na engleskom i nemačkom, rukom pisana ili kucana na mašini, danas će biti ponuđena na aukciji.

Kako navode iz aukcijske kuće Profajls in histori, pisma koja je decenijama prikupljao jedan kolekcionar predstavljaju jednu od najvećih kolekcija Ajnštajnovih privatnih pisama koja se našla na aukciji.


Pisma nude uvid u Ajnštajnova razmišljanja van komplikovanih naučnih teorija, kaže osnivač aukcijske kuće Profajls in histori Džozef Madalena.

"Svi znamo za njegova dostignuća, kako je promenio svet teorijom relativiteta", rekao je on AP-u i dodao: 

"Ali, ova pisma pokazuju njegovu drugu stranu. Šta je savetovao decu, kako je verovao u Boga".

U jednom pismu Ajnštajn jedog od sinova tera da radi geometriju, u drugom teši prijateljicu koja je otkrila da je muž vara, u pismu ujaku priseća se igračke koju je dobio kao dečak.

Kada je reč o Bogu, ispostavilo se da je Ajnštajn bio agnostik, a ne ateista, kako se verovalo.

Madalena očekuje da će 27 pisama "otići" za 5.000 do 40.000 dolara, ali je naglasio da su, prema njegovom mišljenju, pisma neprocenjiva za razumevanje jednog od najsjajnijih naučnika 20. veka.

"To su sasvim sigurno najvažnije stvari koje sam dotakao. Ovo nije autogram Bejba Ruta ili potpisana fotografija Merilin Monro, ovo su istorijski značajni dokumenti", rekao je Madalena. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala

pre 8 godina

Ej ljudi - taj nije imo pojma..ta sve je to smislila Mileva, uboga hroma devojka,a genije za fiziku - i onda dala Čivutinu, zarad ljubavi...a ovaj nije imo pojma,posle se "kurčio" u Ameriku i po belom svetu, a matematički model znala samo Mileva - da pokaže ? Pa zar Vi stvarno mislite - da je on neki nazovi genije, da bi se ženio Čivut, ubogom,hromom devojkom iz ljubavi ?Očin !! Vido je on tu interesa i slave....a ona, za zrnce ljubavi dala mazgovu - pripremljeni doktorat.....Ej, kad vidite Čivutina da skače sa 11-estog sprata - oma skačite za njim! Oma, ..u pitanju je veliki interes...!!!

Panta

pre 8 godina

Ta jel znaš ti da je stari Marić imo uzrečicu: " Sve je relativno!", i stalno je to ponavljo - pa i ćerka utuvila, a posle napravila doktorat....na tatinu temu....

Izbori 2024

Vesti

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!
c

Čovek bez obraza, srama i stida! Evo ko je Srbin koji je je glasao za prijem samozvanog Kosova u SE!

Potpredsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Snježana Novaković Bursać, članica delegacije BiH iz Republike Srpske, oglasila se za RT Balkan iz Strazbura i ocenila da je, po njenom mišljenju, "stav Saše Magazinovića po pitanju glasanja o prijemu tzv. Kosova neprikladan, imajući na umu da vrlo verovatno zna koliko je to pitanje važno i uznemirujuće za srpski narod u celini".

16.04.2024

22:32

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet
Planeta

Edvard Snouden upozorava: NSA za par dana preuzima internet

Novi amandman kontroverznog Zakona o nadzoru stranih obaveštajnih službi dramatično proširuje spisak entiteta koji su u obavezi da pomaže Nacionalnoj bezbednosnoj agenciji (NSA) u njenim špijunskim praksama, ali o tome jedva da ima reči u medijima

16.04.2024

22:31

Magazin

Džet set

Srbija