• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2015

16:00

FONDACIJA iz SAD daje sredstva za Hemingvejevu kuću na Kubi

Kultura

FONDACIJA iz SAD daje sredstva za Hemingvejevu kuću na Kubi

Podeli vest

Jedna američka fondacija poslaće gotovo 900.000 dolara vredan materijal za izgradnju institucije koja će sačuvati knjige, pisma i fotografije Ernesta Hemingveja - što je prvi veliki izvoz građevinskog materijala na Kubu od kada je američki predsednik Barak Obama olabavio trgovinski embargo prema ostrvu, piše AP.

Fondacija Finca Vigia, sa sedištem u Bostonu, godinama je pokušavala da pomogne Kubi da sačuvaju na stotine stranica dokumenata od vlage i vrućine u kući Finca Vigia u blizini Havane gde je američki pisac živeo i radio od 1939. do 1960. Zvaničnici kubanskog Saveta za kulturno nasleđe, koji brinu o kući, želeli su da sagrade laboratoriju za konzervaciju, ali nisu imali sredstava za to.

Građevinski materijal visokog kvaliteta gotovo je nemoguće pronaći na Kubi. Farbe i pumpe za vodu kradu se od državnih agencija i preprodaju, a sudopere ili kuhinjski elementi se na Kubu dopremaju u prtljagu putnika. Čak je i šrafcigere nemoguće pronaći u državnim prodavnicama, piše AP.

Fondacija je predložila da pošalje četiir kontejnera sa materijalom u vrednosti od 862.000 dolara što je američka vlada odobrila pošto je u maju Obama napravio listu "izuzetaka" od embarga. Ta izuzeća omogućavaju Amerikancima da izvezu materijal koji se može koristiti u nauci, arheologiji i očuvanju istorijskih predmeta.
 

Tanjug/AP

Izuzeci od embarga načinjeni su kako bi se pomoglo običnim Kubancima i rastućem privatnom sektoru ostrva, a ne socijalističkoj, jednopartijskoj vladi koja i dalje ima kontrolu nad većinom aspekata svakodnevnog života osrtva.

Kubanske arhitekte, inženjeri i radnici koristiće američki materijal i kubanske cementne blokove kako bi izgradili dvospratnu laboratoriju koja će čuvati na hiljade fotografija, oko 9.000 knjiga i veliki broj Hemingvejevih pisama.

Finca Vigia je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija Havane i prihod od prodatih ulaznica ide u državnu kasu, ali direktorka Fondacije Meri Džo Adams kaže da laboratorija neće biti deo toga.

"Nije cilj da privuče posetioce već da kolekciju sačuva", rekla je ona.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Magazin

Džet set

Srbija