• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: telegraf.rs/informer.rs

10.07.2015

21:08

OVO JE GLAS GENIJA! Danas je rođendan najvećeg Srbina (VIDEO)

Kultura

OVO JE GLAS GENIJA! Danas je rođendan najvećeg Srbina (VIDEO)

Podeli vest

Danas se navršava 159 godina od rođenja proslavljenog naučnika srpskog porekla i jednog od najvećih umova u istoriji čovečanstva Nikole Tesle, koji je svojim izumima u mnogo čemu postavio pravac naučno-tehničkog razvoja čovečanstva u 20. veku

Tesla je rođen 10. jula 1856. u ličkom mestu Smiljan, tadašnjoj Habsburškoj monarhiji, današnjoj Hrvatskoj, zbog čega ga Hrvati često svojataju i predstavljaju kao svog naučnika.

Milovan Matić, fizičar i čuveni "Tesla iz Botunje", više od dvadeset godina sakupljao je, objavljivao i istraživao građu o Tesli i njegovoj porodici, a od tri objavljene knjige, posvećene izumitelju za treći milenijum, najdragocenija je "Bibliografija", u koju je stalo 6 hiljada bibliotečkih jedinica.

O Tesli za Telegraf kaže da je proslavljeni naučnik Srbin i da Hrvati džaba tvrde da je on njihov.

- Tesla je Srbin čije je izvorno prezime Draganić, majka mu je Crnogorka od loze Mandića. Otac mu je bio Srbin, sveštenik i tu nema dileme o njegovom poreklu, a čak i sam Nikola je više puta, gde god je to mogao, isticao svoje poreklo. Hrvati su, međutim, pokušali da falsifikuju istoriju i Teslino izvorno prezime Draganić prekrste u Draginić koje vuče poreklo iz Novog Vinodolskog u Hrvatskoj, ali to im nije uspelo - tvrdi ovaj najbolji poznavalac lika i dela proslavljenog naučnika.

Prema njegovim rečima, Tesla se nekada, u šali, izjašnjavao i kao Crnogorac, ali nikada kao Hrvat.

- Hrvati često u svojim bezuspešnim pokušajima da prisvoje Teslu ističu prepisku telegrafima s Vlatkom Mačekom u kojoj je Tesla, samo kurtuazno, odgovorio: "Hvala domovini" i ništa drugo - tvrdi Matić.

Mladen Vujović, bivši pomoćnik direktora Muzeja "Nikola Tesla" u Beogradu, kaže za Telegraf da Srbija i svet iz dana u dan postaju sve svesniji kakva je veličina zapravo bio Tesla.

- Tesli najveće priznanje daju danas mladi ljudi, jer interesovanje za njegov život i delovanje iz dana u dan raste. U Muzej "Nikole Tesle" posetioci iz raznih zemalja sve više dolaze, ali ne dolaze stalno isti ljudi, već konstantno srećemo nova lica - kaže on.

Nije mario za materijalno

Prema njegovim rečima, Tesla je čovek koji je radio za čovečanstvo i koji nije mario za materijalno, zbog čega je danas "živi idol".

- Zanimljivo je to da se u knjizi utisaka posetioci lično obraćaju naučniku rečima "dragi Tesla", a stiče se utisak kao da pišu čoveku u čiju su kuću došli, ali ga nisu zatekli kod kuće - priča pomoćnik direktora muzeja.

Nasuprot svim velikim autoritetima njegovog vremena, Tesla je instistirao na pretvaranju naizmenične struje u jednosmernu. Ovaj naučnik je najviše doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Čuveni pronalazač konstruisao je i generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslinu zavojnicu, ili Teslin kalem.

Sredinom 1882. odlazi u Pariz, a 1883. iz Pariza prelazi u Strazbur, gde je napravio prvi prototip indukcionog motora. Godine 1884. odlazi u Sjedinjene Američke Države, gde ostaje do smrti. Počinje da radi u Edisonovoj kompaniji, koju napušta već 1885. i osniva sopstvenu kompaniju - "Tesla Arc & Light Co." Počinje da pravi prve motore i generatore naizmeničnih polifaznih struja.

Public

Od 1887. do 1890. prijavljuje svoje najpoznatije patente iz oblasti polifaznih naizmeničnih struja, generatore i motore. Pronalaske javno prikazuje u Američkom institutu elektroinženjera. Odmah potom Kompanija Vestinghaus otkupljuje prvih sedam Teslinih patenata iz oblasti polifaznih struja.

Tesla je boravio u Pitsburgu (1888-1889) sa inženjerima kompanije Vestinghaus, gde je radio na praktičnoj realizaciji svojih patenata, a tokom ovog perioda urađene su pripreme za realizaciju prve centrale na Nijagarinim vodopadima po Teslinom sistemu.

Prema rečima Milovana Matića, autora "Bibliografije Nikole Tesle", on je tada izbegao smrt.

Izbegao smrt

- Postoji jedna anegdota iz Teslinog života u kojoj on priča da je u Pitsburgu sedeo s društvom u kafani i da je zbog srpskog običaja koji je imao, da časti društvo još jednu turu propustio da uđe u voz, koji je kasnije imao udes - prepričava nam jedan od zapisa Nikole Tesle koji je pronašao ovaj fizičar i zaljubljenik u lik i delo slavnog naučnika.

Centrala je komercijalno otvorena 15. novembra 1896. puštanjem struje do grada Bafala i bila je uvrštena u jedno od svetskih čuda toga doba.

Tesla je 1893. svojim sistemom četiri kola u rezonanci pokazao da su antena, uzemljenje i rezonanca tri elementa koja mora da poseduje svaki predajnik i prijemnik za bežičnu telegrafiju, čime je utro put otkriću modernog radija.

Suzana Topalović, koja je bila saradnik u Muzeju "Nikole Tesle" na digitalnoj obradi naučnikovih zapisa, kaže da je u toku prikupljanje podataka za projekat "Teslapedija", kao i da se radi na digitalizaciji ličnog naučnikovog "pres-klipinga", koji je on uz pomoć sekretarica sakupljao godinama.

- Taj "pres-kliping" bio je sastavljen od knjiga, koje su obeležene po imenima, nešto nalik na današnji internet. Svaku knjigu u toj kolekciji Tesla je sastavio po sferi njegovog interesovanja, a u brojnim člancima koje je čuvao mogu da se nađu i informacije koje su podobne i za neko novo istraživanje, ali i odnos sa Rentgenom, Pupinom, kao i knjige u kojima se ne spominje on. Radimo na informatičkoj obradi tog klipinga kako bi ga povezali s ostalim delovima o Tesli, da bi se na kraju svi oni grupisali u jednu virtuelnu grupu, koja bi se nazvala Teslapedija! U ovom trenutku postoji preko 20.000 ukoričenih članaka koji su samo deo onoga što je stiglo u Srbiju - kaže ona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mr burns from simpsons

pre 8 godina

ja bih bas mnogo voleo da saznam na kom je to uredjaju kao snimljena teslina poruka? ovo je propagandni nasnimak nacinjen pedesetih godina..

Izbori 2024

Vesti

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji
Politika

Priština čini sve da protera Srbe: Petković sa Kvintom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorima i predstavnicima zemalja Kvinte u Beogradu - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji, koje je upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM, sa posebnim osvrtom na poslednju rundu dijaloga u Briselu.

29.03.2024

15:23

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom! (VIDEO)

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Magazin

Džet set

Srbija