• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

08.12.2015

09:49

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Šekspir bio provodadžija i razbojnik!

Kultura

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Šekspir bio provodadžija i razbojnik!

Podeli vest

LONDON, 8. decembra (Tanjug) - Izložba pod naslovom "By Me Villiam Shakespeare: A Life in Writing", koja će biti otvorena 3. februara iduće godine u Somerset Hausu, u Londonu, prikazuje život slavnog engleskog barda ispričan kroz retke dokumente prvi put sakupljene i prikazane na jednom mestu



U njima se autor vanvremenskih drama kao što su "Hamlet", "Romeo i Julija", "Magbet" i "Otelo", prikazuje kao čovek koji se iz siromaštva vinuo u najviše društvene sfere, postavši miljenik dvora Džejmsa I, ali i kao provodažija i kradljivac teatra. 

BRITANCI SKROZ POPIZDELI! Šekspir je možda bio Arapin i musliman!

KNJIŽEVNO OTKRIĆE VEKA Identifikovan pravi Šekspirov lik? (VIDEO)

BIZARNO Kinez dao 225.000 dolara da bi ličio na Šekspira

Izložba, organizovana povodom 400-godišnjice Šekspirove smrti, koja će biti obeležena iduće godine, plod je višemesečnog rada i istraživanja stručnjaka britanskog Nacionalnog arhiva i Londonskog Kraljevskog koledža, piše londonski Telegraf. 

 

AP Photo

Dokumenti koji će publika imati priliku da vidi u okviru postavke se tek izuzetno retko izlažu u javnosti.

U njima se saznaje da je 1595. godine Šekspir toliko malo zarađivao da nije mogao da plati porez, ali da je za svega nekoliko godina njegova slava toliko narasla da mu je ukazana izuzetna čast da se pojavi u crvenom odelu na svečanosti krunisanja kralja Džejmsa I. 

Jedan izveštaj iz 1601. otkriva, pak, da je Šekspir zajedno sa grupom prijatelja i glumaca ukrao čitavo jedno pozorište.

Nakon svađe sa vlasnikom parcele na kojoj se nalazio Teatar, prva dvorana u kojoj su nastupali, Šekspir i njegova družina, "naoružani mačevima, bodežima, motkama, sekirama i drugim sličnim predmetima", srušili su građevinu i odneli je dasku po dasku. 

Prema onom što piše u dokumentu, incident je "uznemirio javnost" i "zastrašio" očevice, dok su vinovnici isticali da su samo uzeli ono što im pripada. 

Šekspir nije nikada odgovarao zbog ove krađe, a njegova trupa je nastavila da izvodi predstave u istom pozorištu, ali na drugoj lokaciji sa novim nazivom - "Gloub teatar". 

Drugi dokument pokazuje da je bard posredovao u spajanju ćerke svog stanodavca sa jednim mladićem, "veoma poštenim momkom", i da je bio kum na njihovom venčanju. Veruje se da je čitava ta epizoda poslužila kao inspiracija za zaplet komedije "Ravnom merom".

Na izložbi u Somerset Hausu će se naći i Šekspirov testament u kom voljenoj supruzi "ostvalja svoj drugi najbolji krevet". 

Public



Originalni dokument sadrži i nekoliko prepravki koje je Šekspir, postajući sve sentimentalniji kako je stario, uneo u zadnji čas u korist njemu "najdražih" osoba. 

Tako je svoju omiljenu činiju ostavio svojoj ćerki, odeću svojim sestrićima, a prstenje prijateljima.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija