• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

04.01.2016

13:55

NOVOGODIŠNJI KONCERT Oman s oduševljenjem prihvatio Beogradsku filharmoniju!

Kultura

NOVOGODIŠNJI KONCERT Oman s oduševljenjem prihvatio Beogradsku filharmoniju!

Podeli vest

Beogradska filharmonija je koncertom u velelepnoj Kralјevskoj operi Muskat u novogodišnjoj noći oduševila publiku u Omanu, prvi put se predstavivši u ovom delu sveta. Uz dirigenta Dejvida Livaja, sa orkestrom su nastupili tenor Mihael Šade, stalni član Bečke državne opere, sopran Fatma Said, stipendista Milanske Skale, a posebno je briljirala violinistkinja Ana Tifu, italijanska zvezda mlađe generacije

Novogodišnji koncert u Omanu činile su popularne numere iz opereta i mjuzikla Lehara, Štrausa, Herberta i Rodžersa, uz atraktivne violinske kompozicije Sarasatea i Montija.

Nakon što ih je pozvala na bis, publika je Filharmoničare nagradila ovacijama posle izvođenja Balkanske simfonijske igre br. 2, Konstantina Blagojevića. Kompozicija koja oslikava mnoštvo prizora iz narodnog života i kulminira radošću kola, oduševila je omansku publiku kojoj su Filharmoničari dočarali tradicionalno kulturno nasleđe sa teritorije Balkana.

- Nakon premijere u Beogradu, u izvođenju mojih dragih kolega iz Beogradske filharmonije, otpratio sam TV emisiju o putopisu iz Omana, gde sam bio iznenađen sličnošću njihovih narodnih motiva i motiva iz mojih Balkanskih igara. U tom momentu sam shvatio koliko smo svi na planeti povezani nekakvim nesvesnim, ali neraskidivim vezama još od davne prošlosti. Tada sam poželeo da moju igru izvedemo baš u Omanu, ne sluteći da će se to nakon nekoliko godina i desiti - oduševeljen je prijemom kompozicije Blagojević, koji je ujedno i violista u Beogradskoj filharmoniji.

BEOGRADSKA FILHARMONIJA Najbolja gitaristkinja za kraj

Koncertmajstor Tijana Milošević dodaje da je orkestar svirao sa ogromnim elanom u jednoj od najraskošnijih dvorana u kojima je do sada imao priliku da nastupa:

- Uz salonsku bečku muziku kao i numere iz brodvejskih mjuzikla, ispratili smo staru, a uz ovacije ušli u Novu 2016. godinu i zaključili da imamo najlepši posao na svetu - kaže prva violina Filharmonije.

Tanjug

Glamurozna Kraljevska operska kuća u Muskatu izgrađena je na inicijativu sultana Kabosa bin Saida, velikog poštovaoca klasične muzike. Koncertne sezone ove kuće čine nastupi Bečke i Londonske filharmonije, kao i čuvenih umetnika poput violinista Maksima Vengerova i Džošue Bela, baritona Dmitrija Hvorostovskog, pijanistkinje Elen Grimo i mnogih drugih. Velelepno muzičko zdanje opremljeno je najmodernijom tehnologijom, a spoj tradicionalne i savremene omanske arhitekture čini ga provoklasnom građevinom svetske umetnosti.

FILHARMONIJA U GRAČANICI Dva koncerta u jednom danu


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija