• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.01.2016

19:44

NAJBOLJI FILMOVI IZ SVIH KRAJEVA SVETA Počinje ovogodišnji Filmski festival Sandens!

Kultura

NAJBOLJI FILMOVI IZ SVIH KRAJEVA SVETA Počinje ovogodišnji Filmski festival Sandens!

Podeli vest

Daleko od Holivuda i Los Anđelesa, sa svih strana okružen snegom, skijaški centar Park Siti u američkoj državi Juta će od danas pa sve do 31. januara biti domaćin Sandens filmskog festivala, najvažnije smotre nezavisnih ostvarenja sedme umetnosti

Kao i svake godine, Sandens donosi neka od najboljih ostvarenja igrane, dokumentarne i kratkometražne selekcije iz svih krajeva sveta i otkriva nova imena kinematografije.

Glavne teme ovogodišnjeg programa, koji je 1985. pokrenuo legenda američke kinematografije Robert Redford, su seksualnost, identitet, rasa i oružano nasilje.

VIL SMIT se pridružio bojkotu dodele Oskara

 - Naša selekcija je eklektična i raznolika kao i dosad -  izjavio je direktor festivala Džon Kuper.

 - Nas interesuju originalnost, kvalitet, različiti načini ispredanja priče -  istakao je on.

U program Sandensa uvrštena su 123 dugometražna filma iz 37 zemalja, među kojima je 49 debitantskih ostvarenja. 

Ukupno 103 dugometražna filma imaće svoju svetsku premijeru na festivalu. 

Filmovi su prikazani u okviru nekoliko zasebnih programa, ali najviše pažnje kao i uvek privlače takmičarski programi - nacionalna americka selekcija i program posvećen međunarodnim ostvarenjima.


Svoje nove filmove predstaviće stari festivalski znalci Ajra Saks, Keli Rejhard i Tod Solondz. 

Tu su i filmovi "Indignation", rediteljski prvenac scenariste Džejmsa Šejmusa, "Sing Street" Džona Karnija i "Pig" Dijega Lune u kom Deni Glover igra čoveka koji odlazi na proputovanje sa svojom svinjom. 

Jedan od najisčekivanijih filmova na Sandensu je "Southside With You'''' o prvom ljubavnom susretu Baraka i Mišel Obame.

Na programu su "Swiš Army Man" sa Danijelom Redklifom i Polom Dejnom, "Fantastic Four" sa Vigom Mortensenom i Frenkom Langelom, "Certain Women" u kom glume Lora Dern, Kristen Stjuart i Mišel Vilijams i "The Fundamentals of Caring" sa Polom Rad i Selenom Gomez u glavnim ulogama. 

(VIDEO 18+) ZONE, TI LI SI?! Zbog koga je gola Katrina Radivojević pala na kolena?

Dokumentarni program je u znaku umetnosti sa portretima Normana Lira, Frenka Zape, Roberta Mepltorpa, Majkla Nikolsa i Maje Angelu, a tu je i željno iščekivani film Spajka Lija posvećen Majklu Džeksonu.

Na programu ovogodišnjeg Sandensa u takmičarskoj konkurenciji biće prikazan i rediteljski prvenac Mirjane Karanović "Dobra supruga" koji govori o ženi koja posle 30 godina braka saznaje tajnu o svom mužu.

 - Izuzetno sam ponosna, ne samo zbog sebe, nego zbog čitave ekipe koja me s mnogo poverenja, ulažući gotovo pođednaku energiju kao i ja, pratila na tom putu stvaranja. Učešće na ovom festivalu predstavlja za mene veliko uzbuđenje i nadu da će i drugi ljudi tako dobro prihvatiti film kao i oni koji su ga do sada gledali - kazala je Karanović, koja u filmu tumači glavnu ulogu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plejofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija