• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.02.2016

20:07

PISMO AKADEMIKA O KOME BRUJI SRBIJA! Matija Bećković: Trebaju nam samo dve reči - super i jebo*e!

Kultura

PISMO AKADEMIKA O KOME BRUJI SRBIJA! Matija Bećković: Trebaju nam samo dve reči - super i jebo*e!

Podeli vest

Poznati književnik i akademik Matija Bećković u svom autorskom, analitičkom tekstu, koji je napisao u svom prepoznatljivom stilu, opisao je kako bi srpski jezik izgledao kada bi imao samo dve reči - jebote i super...

- Predlažem da se ceo jezik sažme u dve reči. On je već i sažet, i vi već pogađate da su to reči: jebote i super! Ne znam treba li da svoj predlog obrazlažem. Dokle ćemo kaskati za životom? Predlažem nešto što je odavno naša stvarnost (i strepim: da li će moj predlog biti usvojen!). Smešno je zatvarati oči pred realnošću.

To, što ja predlažem, većina je već usvojila, i manjini se predlaže da nam se pridruži, kako ne bismo kvarili utisak. Ja ne tražim da se to uvede, nego da se prizna i ozakoni kad je već došlo spontano. Ovo je vek brzine, koji je štošta skratio i sažeo. Kako sam razumeo, i sama atomska bomba je rezultat ogromnih sažimanja. Hrana je odavno koncentrisana, a da i ne nabrajam - šta se sve obrelo u pilulama?

Bili su potrebni čitavi tomovi da se izrazi ono što se može daleko uspešnije reći sa jebote i super...

Matija Bećković

Napredak nauke stvoriće pilule u kojima će se naći najrazličitija znanja i osećanja - biće dovoljno popiti pilulu pa postići ono za šta su ranije bile potrebne decenije. Naravno, jezik ne može biti izolovan od sveta i veka. Nije normalno da se sve skraćuje a da se jezik širi i produžuje. Pojavom dve svemoćne reči (jebote i super) pokazalo se da postoje milijarde nepotrebnih pojmova.

Moderan čovek ne zna šta će sa tim balastom a mora da se izražava kraće i brže. Pokazalo se da se jednom, od tih reči, može reći više nego vatrometima reči i govorničkim toboganima. Neverovatna je sposobnost reči "jebote" i "super": mogu biti upotrebljene bezbroj puta a da uvek znače nešto drugo. Nabijene smislom koji se ne može potrošiti, one su se već pokazale kao uspešna zamena za sve.

Prosto je neshvatljivo da se niko ranije nije setio ova dva pojma, koja su nam bila na vrhu jezika, niti zapazio kakva se moć krije u ovih deset slova! Bili su potrebni čitavi tomovi da se izrazi ono što se može daleko uspešnije reći sa jebote i super. Kad bi neko bio dokon, pa da razmotava i razlaže ove dve reči, videlo bi se da je u njima zbijeno sve ono što je ispisano na bilionima stranica.

Tanjug

Tako bi obrnutim putem, ponovo nestalo ono što kao zakopano blago čami mrtvo u magacinima i policama biblioteka. Ali, čemu taj obrnuti proces? Da su te dve reči ranije uočene, ne bismo straćili toliko vremena i potrošili more mastila i papira. Još nisam primetio da postoji neko pitanje na koje se ne može odgovoriti sa super ili jebote. Nema tog doživljaja koji se ne može savršeno izraziti jednom od ovih reči, pa čak i one - po potrebi - mogu biti skraćene. 

PRIZNANJE KNJIŽEVNIKU: Matija Bećković dobitnik nagrade za doprinos srpskoj književnosti!

Dovoljno je reći "u-je" ili "suu", pa steći ugled ne samo znalca, nego i slavu govornika! Kako je ovim otkrićem postala smešna čitava gramatika i tolike druge oblasti koje su izrasle iz jezika! Kako su osramoćeni i uhvaćeni na delu toliki praznoslovi, skribomani, i gnjavatori. Nemoguće je jednu od ove dve reči upotrebiti na pogrešnom mestu.

Anketa

Niko ih nije izgovorio a da je ispao glup, preopširan, ili da se pogrešno izrazio! Kako su postale suvišne tolike katedre i profesori maternjeg jezika! Kakav su samo posao bili izmislili - da rođenom narodu predaju rođeni jezik?!

Njihovu veličinu nemoguće je izraziti nekim drugim rečima nego opet njima: "super" i "jebote"...

Pametnom čoveku je odmah tu moralo biti nešto sumnjivo. Kakav je to maternji jezik koji se mora učiti. I još imati kompleks da ga ne znaš, i da ne umeš da govoriš, iako ti je maternji! Čitavi krajevi neće više pogrešno govoriti, jer je nemoguće izgovoriti pogrešno jebote ili super. Da ne govorimo koliko je njihovom pojavom ušteđeno. Toliki govori, predavanja, dokazivanja, postali su deplasirani. Sa ove dve reči više smo postigli i rekli za kratko vreme nego sa svim rečima otkad smo progovorili do danas.

Njihovu veličinu nemoguće je izraziti nekim drugim rečima nego opet njima: "super" i "jebote". Ako ne verujete da se samo s dve reči mogu zameniti sve ostale pokušajte, za početak, da sa super i jebote garnirate sve što govorite. Te dve reči same rade, pa ćete vremenom shvatiti da sve ono drugo i nije bilo potrebno. Niko vam neće reći da brbljate, trtljate, balegarite, lupate, ako budete upotrebljavali samo "super" ili "jebote". Ne kaže naš narod slučajno da ćete biti pametniji ako ćutite. To je rezultat vremena u kojima se s mnogo reči tako malo reklo. Jebote i super su neka vrsta začina C.

printscreen

Pokušajte da ih udenete u sve što govorite, i tako ćete videti da se slažete sa mnom, iako vam se to sada čini preterano. S njima je svaka stvar ukusnija, a bez njih bljutavija!

Niko vam neće reći da brbljate, trtljate, balegarite, lupate, ako budete upotrebljavali samo "super" ili "jebote"... 

Uzmimo, recimo, pesmu Branka Radičevića DEVOJKA NA STUDENCU.

Pročitajte je sa ovim refrenom, i bez njega, pa odlučite koja je bolja.

Kad sam sinoć ovde bila
Jebote!
I vodice zaitila, Super!
Dođe momče crna oka, Jebote!
Na konjiću laka skoka, Super!
Pozdravi me, zborit ode: Jebote!
"Daj mi, sele, malo vode!"
Super jebote!

Moj predlog će, s vremenom, usvojiti čitav svet. Ja ne razumem kako bi se, na nekom drugom jeziku, to isto moglo drukčije reći. Ko ne razume čoveka koji kaže super i jebote! Dolazi dan kad će čitavi svet ukloniti jezičke barijere i sporazumevati se samo sa super i jebote. To će biti, jebote, super", završio je Bećković svoje pismo.

Anketa




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
milos

pre 8 godina

Sjajna opomena o tome kako ruzimo nas( lepi) jezik.

maestral

pre 8 godina

Bravo Matija Srbine, ostala je još ironija protiv šunda...

milann

pre 8 godina

Akademici moraju motivaciono uticati na javnost i mlade, pigotovu. Svi bu u Nusice i ismevanje. Matiju postujem ali ovo je jeftino ismevanje naroda. Dusko Kovacevic i sijaset njih se ukljucuju u ponizavanje naroda ako su iz njega ponikli. To je rijaliti AKADEMIKA. Treba ga zabraniti kod neobrazovanih.

vukan

pre 8 godina

Super jebote Ceracemo se jos i obratno.Stihoklepac sa akademskom titulom.

bora

pre 8 godina

Lako je akademiku Bećkoviću.On jedini ima kredibilitet da javno kaže koliko smo "jebote"otišli dovraga!A biće "super" ako se ikada,na ovim prostorima pojave generacije, sposobne za povratak iz "dovraga"! Tada će i "jebote" i "super" otići u zaborav.Moramo u to da verujemo!

lazar

pre 8 godina

Sta si ti Gos Beckovicu zadnjih 25 godina uradio kao AKADEMIK ZA SRBIJU ZNAMO NISTA

vitez

pre 8 godina

He,he,najbolji su ovi koji od svakog očekuju da nešto "urade za Srbiju" a oni da bleje . Uradi ti nešto na sebi, priznaj da si glup, jebo te, i biće super.

gagarin

pre 8 godina

Dobio je gajbu u Beogradu a to nije mali uspeh.

Dragan

pre 8 godina

Strasno.Koga je SANU primo za svog clana. Ovo je dno dna srpske nesrece. Da jedan u sustini nepismeni neobrazovan covek izigrava akademika. Sada mi je jasna vest koju smo citali u listu Politika da se glasanje za clana u SANU prodaje za 10 000 evra.

Maja

pre 8 godina

Super je koliko ti nisi shvatio sustinu i velicinu ironije ovog velikog uma, jebote!

pc

pre 8 godina

Druze da bi ovo mogao da shvatis trebas ici malo i u skolu jebote.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Браво Матија...Нажалост - све је тачно...Поштапалице и шатровачки изрази...потпуно су узели примат и иницирали отсуство српког духа у сијасет синонима и омонима којим је српски језик - пребогат....Зашто желимо бити "духовни" сиромаси...кад имамо један од најлепших Индо-европских језика, и за прозу, и за поезију...? ( Уз наравно - писмо!) Откуда - унутрашња "диверзија" српског језика и књижевности...? Кад су нам то "упали" - "језички терористи" у систем културе - Бог ће га знати....? Али..."Антитерористички" став - заузимам од данас...!! Нека остане псовка...Немам против...али не као стална"поштапалица"..

negotinac

pre 8 godina

Хвала Господине Бећковићу. Какви смо то ми Срби? Пљујемо по Академицима и Академији. То само у Србији може да се чује, пише и види. Ви што пљујете да ли сте нешто прочитали од Господина Академика Бећковића?

Andrija Đukić

pre 8 godina

Vaše prve dve reči su super, jebote, al dodaj ,, VRH " Bez nje neka ekstaze, a dobijamo trojstvo: super je- jebote - vrh. Od ovoga nema dalje....

Gradjanin

pre 8 godina

Mislim da je uvazeni Akademik malo pogresio. Prave dve reci su - znaci i brate.

Izbori 2024

Vesti

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija