• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Milić

24.03.2016

18:58

VANJA BULIĆ ZA INFORMER OTKRIVA: Tri puta su pokušali da me ubiju!

Kultura

VANJA BULIĆ ZA INFORMER OTKRIVA: Tri puta su pokušali da me ubiju!

Podeli vest

Novinar i pisac Vanja Bulić otkriva da je tri puta bio na meti ubica! Proslavljeni voditelj priča za Informer kako je uspeo da pobegne od smrti i priznaje da je strašan osećaj kada shvatiš da neko želi da te liši života

Vanja kaže da se našao u životnoj opasnosti zbog tema kojima se bavio kao novinar. 

- Imao sam problema zbog tekstova u "Dugi". Pretili su mi i ubistvom. Tri puta su me jurili kolima. Prvi put sam im pobegao, čekali su me ispred kuće. Drugi put sam bio sa blizancima na Adi Ciganliji, pa nisu mogli ništa da mi urade zbog dece. Treći put sam bio na Sajmu knjiga, ali je tada bio moj najstariji sin sa mnom, pa ni tada ništa nisu učinili. Sve to sam kasnije saznao od određenih ljudi.

Kako ste se osećali kada ste videli da vas neko čeka ispred zgrade u kojoj ste živeli?

- Noge su mi se odsekle. Bila je zima 1993. godine. Kasno uveče sam završio snimanje "Bisera". Vratio sam se kući i video da me čekaju neki momci. Krenuo sam ka Ljermontovljevoj u policiju i oni su prestali da me prate.

Zoran Sinko

Šta se onda dogodilo?

- Zvao sam ženu i rekao joj da se odužilo snimanje, međutim, čula je motorolu u pozadini i shvatila da sam u policijskoj stanici. Molio sam policajce da me odvedu do stana, jer sam se uplašio. U njihovoj pratnji sam došao do zgrade i zatekao ženu u pidžami i bundi sa metlom kako stoji ispred. Policajci su mi rekli da za svaki slučaj spustim roletne, zbog snajperista. Mesec dana su inspektori moju decu pratili do škole. Bilo je užasno.

Izveštavali ste sa ratišta za časopis "Duga". Po čemu pamtite to iskustvo?

- Na ratište sam išao samo do Vukovara, jer sam brzo ukapirao da ne želim da se izlažem životnoj opasnosti u ratu koji je unapred dogovoren. Bilo mi je jasno da će Srbi rušiti gradove koji će pripasti Hrvatima, i obrnuto. Posle Vukovara sam izgubio 11 kilograma za mesec dana. Žena mi je rekla da posle ratišta noću ispuštam neartikulisane glasove, da škrgućem zubima. Potražio sam pomoć i naučio da isključim iz glave i Miloševića i Tuđmana...

Hoću da radim kod Karića,
ali i da ga ugostim u "Biserima"

Bogoljub Karić je kupio jednu televiziju. Da li biste radili na toj televiziji?

- Da. To je jedina televizija na kojoj bih sa srcem radio. Znam kakva je njihova politika prema zabavnom programu. Daju autorima punu slobodu.

Kultni film "Lepa sela lepo gore" nastao je po vašim ratnim reportažama. Kako ste odlučili da pišete o tome? 

- Pročitao sam u "Ekspresu" da je grob lekarke za kojom se tragalo tri meseca pronađen zakopan na ulazu u tunel Ušće, između Goražda i Foče. Borba je trajala sedam dana, u tunelu je bilo sedam Srba, a na tunelu muslimani. Saznao sam da su trojica pobegla i da se nalaze u bolnici u Užicu. Otišao sam tamo, našao te momke i zbog njihovih svedočenja je sve nastalo.

Šta su vam ispričali?

- Jedan od njih mi je otkrio šta su radili jedni drugima. Ne bi bilo ni filma, ni romana da nije bilo poslednje rečenice koju je on izrekao meni: "Doveli su nam neke muslimanske borce u bolnicu jer bi sutra trebalo da dođu neki strani novinari. Žele da ti novinari vide kako Srbi i muslimani mogu da žive zajedno iako su ratovali. Ali kada zaspu sestre i lekari, mi idemo da im čupamo infuzije".

Da li vam nedostaje emisija "Crni biseri"?

- Voleo bih da se ta emisija vrati, ali je niko neće, zbog toga što bi se danas teško izborila za rejting. U njoj nema psovki, udaranja...

Zoran Sinko

Koga biste sada ugostili?

- Junake iz devedesetih godina. Neki od njih su danas biznismeni. Čitam - Karić kupio TV Nova. Voleo bih da mi ispriča svoju priču. Žestoki momci koje sam dovodio u "Crne bisere" su ništa naspram ovih danas. Oni su bili naivni. Najljuće oružje sedamdesetih i osamdesetih je bio pajser ili lanac od bicikle. A danas svaki klinac može da ima pištolj. Možeš da budeš jak koliko hoćeš, ali džaba ti ako on ima pištolj.

Beograđani će se pronaći u mojoj knjizi

O čemu govori vaša nova knjiga "Zašto Bog nema auto"?
- O odrastanju u Beogradu, ali kroz automobile koji su se pojavljivali. Tu su priče o trkama mangupa na Kalemegdanu, koji su budžili automobile, išli u Italiju, ali i one koji su kitnjasto sa zavesicama pravili kola. Knjiga je autobiografija ispričana kroz automobile. Vesela je, čitaoci će uživati, pogotovo Beograđani, koji će se pronaći u mojoj knjizi.

 

 

 

 

 

 

 

TESLINA POŠILJKA Novi istorijski triler Vanje Bulića


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
rajko

pre 8 godina

A ko je tebe nearecnice hteo da ubije, sta dramis bezveze, neznam kome si ti bio bitan, osim Karicima,

somi zajecar

pre 8 godina

gospodine Bulicu puno pozdrava i svaka vam cast na emisiji Biseri/.

Nina

pre 8 godina

Boze, kakone ovaj covek nervira. On je SVE za lovu : novinar, voditelj svih mogucih emisija, gost na svim tv, pisac knjiga, pisac scenarija, ratni izvestac, ginekolog...., aman covece idi negde i trosi tu love, ne smaraj. Stvarno ce neko da te ubije, jer mbogima ides na zivce...

prosveta26

pre 7 godina

Zašto lažeš Buliću? Nego koliko sada imaš tezgi? Ne dugo dok si radio u "Dugi" gde ti je plaćeno socijalno,penziono i gde si redovno primao platu imao si više tezgi od kalenić pijace,a učinak u Dugi mizeran,a rad je stvorio čoveka,dok si ti ne radom od nas pravio majmune i taćka.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija