• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta/Informer.rs

26.03.2016

22:44

PRIKAZANO 109 OSTVARENJA! Završen Beogradski festival dokumentarnog i kratkometažnog filma!

Kultura

PRIKAZANO 109 OSTVARENJA! Završen Beogradski festival dokumentarnog i kratkometažnog filma!

Podeli vest

U Domu omladine večeras je dodelom nagrada zatvoren Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma

Glavne nagrade "Grand pri festivala" dobili su "Kembridž" bugarske rediteljke Eldore Trajkove, koji je odneo pobedu u kategoriji dugometražnih dokumentarnih filmova, i "Iskon Anima Aeternam" reditelja Mihajla Dragaša koji je proglašen za najbolji kratkometražni film.

Zlatne plakete Beograda u selekciji kratkometražnih srpskih filmova dodeljene su u šest kategorija.

Za najbolji igrani film proglašena je "Tranzicija" autorke Milice Tomović. Za najbolji animirani film proglašen je "Vis Dubium" autora Mihajla Dragaša, a za najbolji dokumentarni film "Ukras sveta" autora Stefana Krasića.

Za najbolju kameru nagradjen je Matija Munjiza Petrović, direktor fotografije filma "Ljubav u doba kontrole".

Jelena Maksimović nagradjena je za najbolju montažu za film "Tranzicija", a Jakov Munižaba za najbolji dizajn zvuka filma "Paradigma".

U regionalnoj selekciji kratkometražnih filmova, Zlatna plaketa Beograda dodeljena je Pavlović Juri za film "Piknik" (najbolji igrani film), Brunu Razumu za "Tajni laboratorij Nikole Tesle" (animirani film) i  Jeleni Novaković za film "Ana trg" (dokumentarni film).

Plaketu za najbolji film u medjunarodnoj kratkometražnoj selekciji dobili su Damian Kočur za ostvarenje "Ono što želim"(igrani film), Borislav Šajtinac za najbolji animirani film "Politika" i Hardik Mehta za najbolji dokumentarni film "Poznat u Ahmedabadu".

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu "Put za Kujumbu", autora Miroslava Savića, koji se takmičio u domaćoj selekciji kratkometražnih igranih filmova. On je osvojio i nagradu Jovan Aćin koju dodeljuje Udruženje filmskih umetnika Srbije

Umetnički direktor festivala Nenad Popović rekao je včeras da beogradska publika "itekako ima sluha za umetnički film i da se nada da će i 64. izdanje festivala brojnim umetničkim ostvarenjima napuniti platno, a zatim i brojnom publikom napuniti sale". 

O najboljim filmovima takmičarskog kratkometražnog programa odlučivao je žiri u sastavu: Miloš Spasojević, Aleksandra Milovanović, Antonis Papadopulos, Petra Seliškar i Vera Vlajić, dok su o dugometražnim ostvarenjima odlučivali Adela Peeva, Mila Turajlić i Mladen Kovačević.

Tokom šest dana festivala prikazano je 109 filmova - 78 u takmičarskim selekcijama, i 31 u pratećim programima. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija