• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.04.2016

14:29

POČAST: Knjižara "MOMO KAPOR" u Ulici 27. marta

Kultura

POČAST: Knjižara "MOMO KAPOR" u Ulici 27. marta

Podeli vest

Nakon prvog imenovanja knjižare u lancu Delfi u Vasinoj ulici koja nosi ime po velikom srpskom piscu Milošu Crnjanskom, knjižara u Ulici 27. marta zove se „Momo Kapor“, po poznatom slikaru, književniku i novinaru

Na svečanosti imenovanja knjižare „Momo Kapor“ govorili su Vladan Vukosavljević, sekretar za kulturu Grada Beograda, Ljiljana Kapor, direktorka zadužbine „Momo Kapor“, i Rada Đuričin, glumica i veliki Kaporov prijatelj.

PRIJATELJ SLAVNOG GLUMCA ZAPOČEO AKCIJU: Zarekao sam se da će Gaga dobiti park na Vračaru!

Rada Đuričin je istakla da se veoma raduje što će knjižara u lancu Delfi nositi ime Mome Kapora. Ona je podsetila na tekst Dušana Kovačevića koji je zabeležen u knjizi „Legenda Kapor“, ali i podsetila na zabeleške poznatog Beograđanina o samom Beogradu.

Vladan Vukosavljević je istakao da se „duh jednog grada oplemenjuje i unapređuje upravo ovakvim malim-velikim potezima u oblasti kulture. Time se neguje kultura sećanja, a odaje se i priznanje ljudima koji su zadužili našu kulturu i naš grad.“

SKVER MOME KAPORA U BEOGRADU! Evo kako će izgledati...

Direktorka zadužbine „Momo Kapor“ i Momina udovica Ljiljana podsetila je na jednu zabelešku u kojoj poznati pisac piše o svom odnosu prema knjižarama:

- Po izlozima knjižara mogu lako da prepoznam duhovni profil žitelja svakog mesta. Ako je pijaca trbuh jednog grada, onda bi knjižara trebalo da bude njegova duša.

Laguna foto

U skladu sa piščevim rečima, Ljiljana Kapor je izrazila uverenje da će se u novoimenovanoj knjižari osetiti i nešto od duše Mome Kapora.

(FOTO) LEGENDE NE UMIRU I Gaga Nikolić je stigao u "Kafanu kod besmrtnih"

Momo Kapor je rođen u Sarajevu 1937. godine. Diplomirao je slikarstvo 1961. godine na beogradskoj Akademiji likovnih umetnosti u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Objavio je veliki broj naslova, romana i zbirki priča. Autor je i velikog broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija, a po njegovim scenarijima i romanima snimljeno je nekoliko dugometražnih filmova i TV drama. Njegova dela su prevođena na francuski, nemački, poljski, češki, bugarski, mađarski, slovenački i švedski jezik.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija