• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

18.05.2016

21:56

(VIDEI) POBEDNICI BELDOKSA Filmovi “Druga linija” i “Zid smrti i tako to” dobitnici Gran prija!

Kultura

(VIDEI) POBEDNICI BELDOKSA Filmovi “Druga linija” i “Zid smrti i tako to” dobitnici Gran prija!

Podeli vest

Dodelom nagrada najboljim dokumentarnim filmovima u Sava centru i projekcijom filma “Koga sledećeg napasti?” Majkla Mura, koja je u toku, večeras se završava 9. “Beldoks” festival.

Za najbolje domaće dugometražne dokumentarne filmove ravnopravno su proglašeni filmovi “Druga linija”, reditelja Nenada Miloševića, za temeljno istraživanje koje vraća u javnost najkreativniji period kulture Novog Sada – vreme borbene avangarde; i film “Zid smrti i tako to” Mladena Kovačevića, za minucioznu studiju raspadanja erodirane vašarske zabave koja polazi od izbledelog sjaja spektakla i ponire duboko do apsurda takve egzistencije.

- Presrećan sam. Posle premijere filma mi je pao ogroman teret sa srca. Drago mi je da je ljudima bitno to čime smo se bavili toliko godina i da se rad isplatio. Osećaj je predivan - izjavio je Nenad Milošević, reditelj filma “Druga linija”.

Mladen Kovačević, reditelj filma “Zid smrti i tako to” je istakao da je posle svetske premijere u takmičarskoj selekciji festivala “Visions du Réel”, domaća premijera na “Beldoksu” prošla odlično, a da je atmosfera je bila i bolja nego u Nionu.

Takmičarski program domaćih filmova ocenjivao je žiri u sastavu: Nebojša Bradić, urednik kulturno-umetničkog programa RTS, Zoran Popović, reditelj i montažer, Lazar Stojanović, reditelj i Hanka Kastelicova, izvršni producent dokumentarnog programa evropskog HBO.

Pored tradicionalnog Gran prija, ove godine prvi put dodeljene su i strukovne nagrade za najbolju montažu i kameru u domaćem dokumentarnom filmu, čiji je pokrovitelj Filmski centar Srbije.

Nagradu za najbolju kameru ostvarenu u filmu “Zid smrti i tako to” žiri je dodelio Pablu Feru Živanoviću, a za najbolju montažu u filmu “Dubina dva” nagrađena je Jelena Maksimović.

Takođe, međunarodni žiri u sastavu Ulrih Zimons sa nemačkog Instituta za film i video, Mira Vocinkić, urednica na HRT-u, Valentina Delić, filmski autor i Jovica Tojagić sa RTV-a, doneo je odluku da nagradu za najbolji dokumentarni film međunarodne takmičarske selekcije ravnopravno dodeli filmovima “Velika sreća” reditelja Kirsten Burger, Miko Gestel, Johan Miller, za intimni portret istinskog ekscentrika koji od publike provokativno traži da preispita svoja stanovišta o umetnosti, sreći i običnom životu; i filmu “Sonita” rediteljke Rohsareh Gaem Magami, za složen portret šesnaestogodišnje umetnice koja se ne dvoumi oko toga koji princip treba u životu slediti i koja se odlučuje da izabere drugačiji put u svetu koji na prvi pogled ne nudi alternativu.

Posebno priznanje žiri je dodelio filmu “Rejv Iran”, Suzane Regine Mojres, zbog načina na koji je uspeo da uz humor dočara dramatičan ljudski i umetnički život u uslovima neslobode.

Žiri Fipresci Srbija u sastavu Ivan Karl, Đorđe Nikolić i Marjan Vujović, nakon užeg izbora u kome se našlo nekoliko domaćih ostvarenja, doneo je odluku da nagradi film "Voli vas vaša Sexymaja" Ivana Mandića, zbog toga što je kroz dokumentarnu formu uspeo da podseti na italijanski neorealizam.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija