• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.rs/informer.rs

20.05.2016

20:18

(VIDEO) TUŽNA PRIČA DESETARA JNA! On je postao simbol besmisla rata u Jugi!

Kultura

(VIDEO) TUŽNA PRIČA DESETARA JNA! On je postao simbol besmisla rata u Jugi!

Podeli vest

Desetar Jugoslovenske narodne armije, Bahrudim Kaletović bio je jedan od simbola besmisla sukoba u Sloveniji 1991. godine. Pored toga što se herojski borio, njega je najviše proslavio jedan televizijski prilog sa bojnog polja

U trenutku sukoba u Sloveniji, devetnaestogodišnji Bahrudin je bio na odsluženju redovnog vojnog roka u Karlovcu, te je kao desetar 306. lakog artiljerijskog puka PVO 10. korpusa JNA - Zagreb bio poslat u Sloveniju.

Na tom bojnom polju, u liniji vatre, dok je ležao u šumi i držao položaj, novinar tadašnje "Yutele" Ivica Puljić, intervjuisao je Kaletovića. Taj dvominutni intrevju, ali i Kaletović, ušli su kolektivno u sećanje svih pripadnika jugoslovenskih naroda.

Evo kako je taj intervju tekao.

Novinar: "Kakvo je stanje?"

Kaletović: "Je*eno, eto kakvo."

Novinar: "Znate li protiv koga se borite?"

Kaletović: "Otkud znam. Samo znam da pucaju na nas i ništa više. Pucaju ovi teritorijalci, je*iga, ko će drugi."

Novinar: "Da li znaš zbog čega se vodi rat?"

Kaletović: "Ma otkud znam. Koliko ja razumem, oni kao hoće da se otcepe, a mi im kao ne damo. U stvari, mi samo hoćemo da se vratimo u kasarnu i ništa više. Niko od oficira nije poginuo, samo moji ljudi. Trojica do sada. Samo želim da se vratim kući živ i zdrav..."

Bahrudin je kao desetar bio zadužen za tri mlada vojnika (Marko Bojanić, Fahir Imamović i Florim Kasumi) koji su u vojsku tek stigli. Nažalost sva trojica su poginula tokom tog sukoba, dok je Kaletović uspeo da se otrgne od bombi i metaka.

Samo nekoliko dana od intrevjua, Kaletović je bio zarobljen od strane pripadnika slovenačke Teritorijalne odbrane, ali brzo je pušten kući. Posle nekoliko dana odmora u rodnoj Tuzli, Bahrudin i ostali tuzlanski regruti dobili su pozive da se jave u JNA kako bi doslužili ostatak vojnog roka.

Desetar je bio poslat u Đakovo gde je bio u vojnom orkestru, ali ni to ga nije spasilo, te je i u Đakovu bio zarobljen. Nakon nekog vremena uspešno je izašao iz zarobljeništva, a iz JNA je zvanično "pobegao" 29. 11. 1991. godine.

Imao je samo 19 godina, a već je prošao kroz sito i rešeto. Nagledao se svega i svačega. Prošao kroz pravi pakao. Često je bio na prvoj liniji fronta i na samom udaru neprijatelja, ali svaku bombu, svaki metak je uspeo da pobedi.

Želeo je da bude muzičar, svirao je gitaru, oženio se i dobio dvoje dece.

Ali, posle svega što je prošao, život se brutalno poigrao s njim.

Život je izgubio u 27. godini u saobraćajnoj nesreći kada je išao u svoju rodnu Tuzlu da poseti porodicu i tek rođenog sina.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija