• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

03.06.2016

15:37

NASTAVLJA SE HAOS OKO OTKUPA KNJIGA! Gojković: Sramno ponašanje Ministarstva kulture, zar Srbi treba da čitaju Miru Marković umesto Vuka Draškovića?!

Kultura

NASTAVLJA SE HAOS OKO OTKUPA KNJIGA! Gojković: Sramno ponašanje Ministarstva kulture, zar Srbi treba da čitaju Miru Marković umesto Vuka Draškovića?!

Podeli vest

Potpredsednik SPO-a Žika Gojković najoštrije je osudio i sramnim i bahatim ocenio odluku Komisije Ministarstva kulture, na če sa ministrom Ivanom Tasovcem, kojom je preporučen otkup knjiga Mire Marković za biblioteke u Srbiji



Gojković u izjavi dostavljenoj medijima podseća da je Mira Marković, udovica Slobodana Miloševića, bila predsednica JUL-a, protiv koje se u Srbiji vode dva krivična postupka. 

Gojković je poručio da pomenuta komisija tog Tasovčevog resora na ovaj način "direktno pljuje" u lice građanima koji će plaćati knjige Mire Marković u kojima se, kako je naveo, pravdaju odluke bivšeg predsednika SRJ i Srbije, a koji je vodio "zločinačku politiku devedesetih i doveo zemlju na ivicu ponora".


SKANDALOZAN OTKUP KNJIGA U NARODNOJ BIBLIOTECI SRBIJE! Izvisili hit pisci, favorizovani izdavači "prijatelji kuće"!

- Slobodan Milošević je, podsetimo, naredio ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića. Za te zločinačke odluke postoje pravosnažne presude - naveo je Gojković.

Potpuni apsurd je, kaže on, da je Komisija odbila knjigu “Isusovi memoari” Vuka Draškovića kao i knjige drugih nagrađivanih i najčitanijih srpskih pisaca, a podstiče se knjiga Mire Marković.

 

Public

- Opet su se uskovitlale Miloševićeve službe smrti koje žele da Srbiju vrate u blato i udalje od puta ka Evropskoj uniji - upozorio je.

Zapitao je da li to znači da će i Miodrag Ulemek Legija sutra biti proglašen za narodnog heroja, a njegova knjiga postati obavezan udžbenik za istoriju.

- Hoće li naša decu učiti istinu i upoznavati se sa vrlinama ove zemlje ili će im se servirati laži, s ciljem urušavanja sopstvenog identiteta - zapitao je takođe Gojković.

Beogradski mediji objavili su danas da Tasovčrvo ministarstvo kupuje knjige Mire Marković za biblioteke širom Srbije.

List Blic je, takođe, konstatovao da je zanimljivo da je ista komisija odbila otkup knjige "Isusovi memoari" Vuka Draškovića, a Drašković je za taj list tim povodom rekao:

-

Branko Pantelić

U mom slučaju politička merila su presudila i time se rukovodila ta komisija. Mislim da sam meta kao žrtva tog režima i zbog onoga što pišem u knjigama - rekao je Drašković.

On je dodao da nema te komisije i žirija koji njegove romane mogu da učine neprihvatljivim za čitanje.

Predsednik pmenute komisije za otkup knjiga, istoričar Miloš Ković je rekao da kriterijum po kojem je knjiga Mire Marković predložena bio taj što se radi o, kako navodi, svedočanstvu o jednom vremenu.

- Ta knjiga je istorijski izvor o određenom dobu, memoarska građa. Mi ne sudimo o kvalitetu te knjige. Ja sam istoričar i ne dajem konačno mišljenje o kvalitetu knjige kao istorijskog izvora, o tome se može diskutovati, ali je činjenica da bi je trebalo učiniti dostupnom čitaocima, jer je autorka bila u rilici da zna neke stvari... - rekao je Ković. 

List Alo je objavio da bi se knjiga Mire Marković uskoro mogla naći u javnim bibliotekama širom Srbije zajedno sa domaćim i svetskim klasicima i mnogim drugim izabranim delima. 

List navodi da su za ovogodišnji otkup knjiga za javne biblioteke konkurisala su 223 domaća izdavača, sa 3.181 naslovom, a stručni žiri se opredelio za 1.982 knjige iz produkcije 179 kuća, među kojima se našla i Mirina pod nazivom „Bilo je to ovako“.

Marketinški stručnjak i analitičar Nebojša Krstić je za taj list rekao da knjizi "Slobine udovice nije mesto u biblioteci".

- Tu knjigu Tasovac treba da uzme, odnese je kući i tamo čita do mile volje, a ne da je drži u bibliotekama - izričit je bio Krstić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija