• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: I. Palada

15.08.2016

18:13

SUPRUGA LEGENDARNOG GLUMCA OTKRIVA ZA INFORMER: Moj Bata je bio baš stidljiv čovek!

Kultura

SUPRUGA LEGENDARNOG GLUMCA OTKRIVA ZA INFORMER: Moj Bata je bio baš stidljiv čovek!

Podeli vest

Olga Stojković kaže da njen muž Danilo Bata Stojković nije bio ni nalik čeličnim muškarcima kakve je igrao na filmu

Olga Stojković, supruga legendarnog glumca Danila Stojkovića, kaže da je Bata bio stidljiv čovek, iako je na sceni delovao potpuno drugačije. Mnogi su ga poistovećivali sa Ilijom Čvorovićem iz "Balkanskog špijuna", Lakijem Topalovićem, koga je igrao u kultnom filmu "Maratonci trče počasni krug", i Veselinom Cvetkovićem iz "Varljivog leta '68". Međutim, Batina udovica otkriva da on nije bio ni nalik ljudima po kojima ga najviše pamtimo iz filmova.

Privatna arhiva

Mrtav sam gladan

Batina kafana atrakcija za turiste

Marko Crnoglavac

Batina kafana u Vrnjačkoj Banji prava je atrakcija za turiste. Pre skoro trideset godina Stojković je u gluvo doba noći često svraćao u ovu kafanu.
- Jedne večeri sam menjao gazdaricu u kafani i taman kad sam hteo da zaključam, on je došao. Rekao je na vratima: "Au, ovi ne rade". Brzo sam upalio svetla i pozvao ga da uđe: "Gospodine Stojkoviću, upravo otvaramo za vas." Pitao me je da li ima nešto da se večera, odgovorio sam mu: "Dođite da mi pomognete da spremimo zajedno šta ćemo da večeramo, ni ja nisam ništa jeo" - otkriva za Informer organizator manifestacija Nikola Džamić. Posle ovog događaja Stojković je stalno dolazio u ovu kafanu u Banji. 

- Bio je stidljiv čovek, mada to u kafani nije pokazivao. Recimo, na ručku kod njegovog rođenog brata on jedva da nešto pojede, pa kada odemo, Bata mi kaže: "Milka, ajmo negde u kafanu da jedemo, mrtav sam gladan" - priseća se Batina supruga, koja je od njegove smrti 2002. godine veoma retko davala izjave za medije.

(VIDEO) ISPOVEST POSLEDNJEG ŽIVOG MARATONCA! Bogdan Diklić: Ja sad igram poslednju četvrtinu!

Prošlo je 14 godina otkako ova glumčina više nije među živima, a Olga priznaje da joj fali kao prvog dana.

- Nedostaje mi svakog dana, njegova radoznalost, naši razgovori. Hteo je svašta da vidi, da čuje. Zajedno smo išli u avanture. Ja sam vozila, a on je prstićem po karti vukao i pokazivao kuda ćemo da idemo. Obišli smo celu bivšu Jugoslaviju, mnogo smo voleli putovanja - otkriva naša sagovornica.

Nije bio galamdžija

Stojković je živeo za glumu i ona mu je bila najveći pokretač u životu.
 

Bio je pravi boem
Batina prirodna sredina bila je pozornica, kafana, pa tek onda kuća
Olga Stojković

- Njegova životna i prirodna sredina bila je pozornica, kafana, pa tek onda kuća. Ali, bio je vrlo patrijarhalno vaspitan, pa kuća nije smela da trpi. Kažu da nije bio lak čovek, i to je istina, ali je meni bilo izuzetno lepo pored njega. Nije mi bio problem da ga pratim. I ja sam bila pozorišni čovek, tako da smo se uvek lepo razumeli - kaže Olga.

(VIDEO) LEGENDA SA ČUBURE! Na današnji dan preminuo je Bata Stojković!

Ona dodaje da Bata nije bio galamdžija i da joj je dopuštao da bude stub porodice:

- Nikada nije udarao rukom o sto. Smatrao je da žena treba da brine o domaćinstvu, a on se uvek trudio da nam ništa ne fali.



Marko Crnoglavac

Jevtovićevi studenti obeležili "Batine dane" 

Marko Crnoglavac

Studenti sa klase glumca Ivana Jevtovića obeležili su ovogodišnje "Dane Bate Stojkovića". Ivana Vuković, Isidora Milinović, Milivoj Borlja, Aleksandar Stojanović, Ivan Todorović i Nemanja Simić na veoma originalan način odali su počast pokojnom kolegi i uzoru.
Oni su napravili pozorišnu predstavu sastavljenu od delova iz četiri Batina filma, i to iz ostvarenja "Balkanski špijun", "Varljivo leto 1968", "Maratonci trče počasni krug" i "Sile u vazduhu". Pored ove fantastične minijature, publika u Vrnjačkoj Banji imala je priliku da odgleda i predstavu "Profesionalac" u izvođenju Trsteničkog pozorišta. Glumac Milan Caci Mihailović održao je književno veče pod nazivom "Treći čin".


 


 


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
nidzonia

pre 6 godina

Ja ne znam zasto sam imao tako lose misljenje o informeru. ovo je peti text koga citam, i svih 5 je sasvim ok. a priznajem da sam strasno lose mislio o ovom listu. Kad vidju vraga su sedam binjisa...

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija