• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

01.11.2016

20:32

KONEKCIJA! Izložba srpskih i ruskih arhitekata u Progresu!

Kultura

KONEKCIJA! Izložba srpskih i ruskih arhitekata u Progresu!

Podeli vest

U beogradskoj galeriji Progres večeras je pod nazivom "Konekcija" otvorena izložba arhitektonskih ostvarenja poznatih srpskih, ruskih, beloruskih i ukrajinskih arhitekata i inžinjera.

Tom prilikom glavni gradski arhitekta Milutin Folić najavio je da će Beograd uskoro podići spomenik u parku Manjež ruskom arhitekti Nikolaju Krasnovu, koji je projektovao zgradu današnje vlade Srbije i zgradu Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Folić je u izjavi za Tanjug rekao da je uticaj ruske arhitekture u Srbiji je ogroman pogotovo između dva rata.

Tada je, kako je naveo, velika intelektualna imigracija iz Rusije uticala da Beograd iz palanke preraste u metropolu.

Takođe je podsetio da je tokom nedavne posete delegacije Moskve Beogradu otvarana spomen ploča Nikolaju Krasnovu, kao i da je tom prilikom gradonačelnik najavio da ćemo mu grad podići i spomenik u parku Manjež, napomenuo je Folić.

Narodni poslanik Dragomir Karić je ispred BK Grupe koja je podržala realizaciju izložbe, rekao da je ta manifestacija još jedan dar za građane Srbije i buduće inžinjere i arhitekte i još jedan podsticaj da "zajedničkim silama još više stvaramo".

- Ovde je predstavljena arhitektura naših "Belih Rusa" - onih Rusa koji su u vreme sovjetske revolucije došli kod nas i mi smo ih prihvatili kao svoje najrođenije.Tu su dela i naših arhitekata koji stvaraju na prostorima Rusije, Berlorusije, Kazahstana, Azerbejdžana... - napomenuo je Karić.

Prema njegovim rečima, ova izložba dela je tek zrno mogućnosti koje postoje u saradnji Rusije, Srbije, Belorusije, Ukrajine i mnogih drugih.

Ataše za medije Ambasade Rusije u Beogradu Jurij Bičurkin rekao je da veze Srbije i Rusije u arhitekturi traju jako dugo i da svaki Srbin zna poznata prezimena Krasnova Paševskog i drugih.

Naše veze su, kako je rekao, nastavljene i tokom izgradnje objekata za Olimpijadu u Sočiju, na objektima u Moskvi i Podmoskovlju gde učestvuju poznate sprske arhitekte i građevinari.

Izložbi su prisustvovali i predstavnici ruske i belosuske ambasade, kao i ličnosti iz kulturnog života.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija