• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

16.12.2016

11:40

MI SMO EVROPA Beogradski festival Resonate okupio umetnike iz celog sveta!

Kultura

MI SMO EVROPA Beogradski festival Resonate okupio umetnike iz celog sveta!

Podeli vest

Beogradski festival 'Resonate' kao član ‘We are Europe’ projekta uspešno kompletirao 12-mesečni ciklus koji je obuhvatio veoma inovativne festivale, radionice i forume, posetio 8 zemalja Evrope i predstavio se pred više od 300.000 posetilaca

U toku godine, svaka članica 'We are Europe'  projekta predstavila je svoju umetničku i programsku viziju u dve ili tri partnerske države – proces koji je započeo u aprilu u Srbiji tokom trajanja petog 'Resonate'  festivala a završio se krajem oktobra u Norveškoj na festivalu 'Insomnia'.

Tako je 90 umetnika, prvenstveno iz Evrope ali takođe i iz Severne Afrike, Bliskog Istoka i ostatka sveta (SAD, Japan, Gana, Južna Afrika...) učestvovalo u procesu zajedničkog kuratorskog rada. Raspon sadržaja kretao se od elektronske do klavirske muzike, od arapskih tonaliteta do digitalnih performansa, sa ciljem da oslika ono što Evropa danas jeste i predstavi jednu dinamičnu kulturnu scenu obogaćenu idejama i susretima koji prevazilaze granice i umetničke discipline.

75 govornika, uključujući preduzetnike, umetnike, novinare, mislioce i naučnike, je diskutovalo o budućnosti Evrope i razmatralo najperspektivnije incijative današnjice sa glavnim fokusom na preduzetnički pristup kulturnom radu, što je bila naša ovogodišnja tema. Dodatna polja interesovanja bili su decentralizacija interneta i zaštita privatnosti, potencijalne prepreke u kreativnom i kulturnom radu, inovacije u oblasti nauke i tehnologije, kao i izgradnja mostova između Evrope i mediteranskih država. Ove teme su od izuzetnog značaja za budućnost evropske kulture.

Promo

U toku godine, svaka članica 'We are Europe'  projekta predstavila je svoju umetničku i programsku viziju u dve ili tri partnerske države – proces koji je započeo u aprilu u Srbiji tokom trajanja petog 'Resonate'  festivala a završio se krajem oktobra u Norveškoj na festivalu 'Insomnia'.

Ovaj projekat ne može oblikovati evropski identitet, već samo istaći dobre stvari koje već postoje. Više nego ikada, ubeđeni smo da svi pripadamo jednoj kulturi i delimo iste umetničke vrednosti. Od nasevernijih obala Skandinavije, preko Centralne Evrope pa do Balkana, svi težimo istim ciljevima i zainteresovani smo za zajedničku budućnost.

Projekat 'We are Europe'  nastavlja sa svojim aktivnostima od marta do oktobra naredne godine. Svaki festival, uključujući 'Resonate', će u goste pozvati nove partnere, a glavna tema će biti 'uloga kulture u gradovima sutrašnjice'.

Promo

 

 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17