• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: iskra/sputnik

08.04.2017

19:00

(VIDEO) KUSTURICA ŠOKIRAO ČEŠKU NOVINARKU: Zašto imam utisak kao da razgovaram s nekim iz STEJT DEPARTMENTA?!

Kultura

(VIDEO) KUSTURICA ŠOKIRAO ČEŠKU NOVINARKU: Zašto imam utisak kao da razgovaram s nekim iz STEJT DEPARTMENTA?!

Podeli vest

Proslavljeni svetski i srpski režiser i muzičar Emir Kusturica nije ostao dužan češkoj novinarki za koju je zbog provokativnih pitanja koja mu je tokom intervjua postavljala na kraju rekao da je imao utisak da razgovara sa nekim iz Stejt departmenta

Kusturica je je u intervju za češku internet televiziju DV govorio o tome zašto podržava ruskog predsednika, oštro je kritikovao SAD, osudio je fenomen globalizacije i pokazao je razumevanje i saosećanje za izbeglice.

Na samom početku razgovora naglasio je da informacija o tome da je on u evropskim filmskim krugovima persona non grata zbog podrške ruskog predsednika Vladimira Putina, kako je o tome pisao „Gardijan“, prosto nije tačna. Kusturica jednostavno to ne oseća.

Međutim, ukoliko bi i bilo istina, bilo bi mu svejedno. On filmove ne snima ni za ni protiv Putina. Međutim, ipak je istakao da su Amerikanci 1999. godine bombardovali njegovu zemlju, da je Srbija propatila i da on to ne zaboravlja.

- Ja nisam samo za Vladimira Putina, ja sam za ravnotežu u svetu, u kojem jedan igrač ne može sam da radi sve što poželi- naglasio je slavni režiser.

Kusturica, koji je posle susreta sa šefom ruske države na proslavi jubileja televizije RT rekao kako je Putinu predložio da postavi ruske rakete u njegovom dvorištu, „slatko se nasmejao" kada ga je voditeljka na to podsetila.

- To je bila samo šala. Jednostavno ne mogu da verujem da ste vi to ozbiljno shvatili“, naglasio je on. Međutim, sasvim ozbiljan, dodao je da je neophodno da se u svetu uspostavi ravnoteža i da treba da postoji jak političar koji bi branio Istok od Zapada. I upravo takvog političara Emir Kusturica vidi u Putinu.

printscreen

Ubeđen je, takođe, da ljude treba štiti od globalizacije, jer se upravo njoj može zahvaliti za nestabilnost u savremenom svetu.

Fond Džordža Soroša bavi se onim čime se CIA bavila u Latinskoj Americi sedamdesetih godina prošlog veka, a to je stvaranje fašističkih režima i nanošenje štete Latinskoj Americi, izjavio je Kusturica.

Naglasio je da se na Balkanu i Bliskom istoku danas upravo to događa i da su države izložene napadima zato što sprovode svoju politiku. Međutim, kada je Ema Smetanova spomenula Kusturici okupaciju Krima, on joj je odmah odgovorio da je to nešto sasvim drugo.

- Krim je Rusija“, rekao je. „Da postavim ja Vama jedno pitanje, zašto me ne pitate o Kosovu- dodao je Kusturica. Ona je odgovorila da je tu temu ostavila za kasnije.

Međutim, ponovo se vratila na Krim. Sovjetski politički lider Nikita Hruščov poklonio je poluostrvo Ukrajini, a sadašnja Rusija nije Sovjetski savez, napomenuo je Kusturica. Kada je reč o Kosovu ono je, naprotiv, uvek bilo deo Srbije, a nasilno je odvojeno „zahvaljujući“ kršenju međunarodnog prava.

- Tako da su SAD međunarodno pravo mnogo više i mnogo pre kršile nego Rusija- rekao je Kusturica.

printscreen

„Međunarodno pravo zamenjeno je humanitarnim pravom koje dozvoljava bombardovanje drugih zemalja i donosi im demokratiju pomoću bombi“, kazao je on.

Kusturica je insistirao na tome da su Amerikanci veća opasnost za svet nego Rusi, pošto su Rusi, kako je rekao, zainteresovani za stabilnost, a Amerikanci seju haos, između ostalog uz pomoć terorista koje SAD naoružavaju. Dovoljna je Libija kao primer, istakao je on.

Smetanova je imala svoju priču i primetila da je SSSR ranije takođe donosio krajnje sporne odluke. Kusturicu je to revoltiralo, pa je upozorio novinarku da od samog početka razgovora pravi istu grešku i meša Rusiju i Sovjetski savez.

- Rusija nije SSSR“, naglasio je Kusturica i dodao da je on samo umetnik, a u politici diletant, pa bi mogao i da prekine intervju ako voditeljka nastavi razgovor u neprimerenom duhu.

Smetanova se pravdala da samo ima zanimljivog gosta i da želi da gledaoci čuju njegovo mišljenje o politici.

- A meni se čini kao da sam razgovarao sa nekim iz američkog Stejt departmenta, a ne sa državljankom Republike Češke- zaključio je Kusturica.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mutić

pre 6 godina

pa, ja ne mogu da vjerujem da svijet neprestano i ponovo srlja u namještene svjetske zamke, u robovlasništvo i služe onima koji bi da svačiji život uzmu u svoje ruke i manipulišu njime, kada će jednom prevladati pamet, divim se i podržavam prof. Kusturicu u svemu šta radi i njegovom zdravorazumskom reagovanju, stalnoj borbi sa plaćenicima i glupanima, kakva je i ova novinarka, koju plaćaju ti umobolni soroši i drugi

jov

pre 6 godina

mislim da je ona htela nešto drugo ali nije bacila dobar mamac.

Sargarepac

pre 6 godina

Kad kokoska krene da kokodace ona samo i radi ma sta ti njoj pricao...\n

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija