• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

20.04.2017

18:11

IZLOŽBA Narodne biblioteke u Muzeju književnosti u Beču: "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu"!

Kultura

IZLOŽBA Narodne biblioteke u Muzeju književnosti u Beču: "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu"!

Podeli vest

Izložba Narodne biblioteke Srbije "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" biće otvorena 26. aprila u Muzeju književnosti u Beču

Tom prilikom, obratiće se otpravnik spoljnih poslova Ambasade Republike Srbije u Beču Goran Bradić, upravnik Narodne biblioteke Srbije Laslo Blašković, dr Gordana Ilić Marković i autorski tim izložbe. 

Izložba je realizovana u okviru projekta "Europeana zbirke 1914-1918: sećanje na Prvi svetski rat", a pomoglo ju je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. 

Ovo je prvo gostovanje reprezentativne izložbe "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" u Austriji, kojom je Narodna biblioteka Srbije obeležila veliki jubilej - stogodišnjicu početka Prvog svetskog rata. 

Izložba "Srpska književnost u Prvom svetskom ratu" svojevrsna je putanja srpske književnosti tokom jednog od najtežih perioda u istoriji ovog naroda. 

Obuhvata književnost koju su stvarali najpre revolucionari i omladinci, te onu koja je nastajala u zatvorima, rovovima i zbegovima, centre u egzilu, sve do povratka ratnika i začetka novih tendencija u književnosti posleratne avangarde. 

Od posebnog je značaja i tzv. krfski period srpske književnosti u kome se, u gotovo nemogućim uslovima, srpska književnost održala i nastavila da živi, ističu iz nacionalne biblioteke.

Deo knjižne građe, fotografije i periodika biće dostupni austrijskim posetiocima u digitalnoj formi, na računarima, koji su sastavni deo izložbe.

Autori izložbe i kataloga su dr Nada Mirkov Bogdanović, dr Milena Ðorđijević i Nemanja Kalezić, a dizajn postavke izložbe i katloga uradio je Rastko Šurdić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija