• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

19.05.2017

09:40

(VIDEO) UKRAŠEN PREDMETIMA IZ DINASTIJE MING! Najslavniji bioskop na svetu proslavio 90. rođendan

Kultura

(VIDEO) UKRAŠEN PREDMETIMA IZ DINASTIJE MING! Najslavniji bioskop na svetu proslavio 90. rođendan

Podeli vest

Losanđeleski bioskop "Kineski teatar" (Chinese Theatre), koga mnogi smatraju centrom filmskog sveta i koji godišnje ima posetilaca koliko i Sikstinska kapela u Vatikanu, juče je proslavio 90. rođendan. Stanovnici Los Anđelesa tvrde da je doći u svetsku prestonicu filma, a ne posetiti taj slavni bioskop i njegovu zbirku otisaka dlanova i stopala holivudskih ikona, nešto poput odlaska u Kinu i zaobilaženja Kineskog zida

Bioskop je nadživeo 16 američkih predsednika i tri velika kalifornijska zemljotresa. Reditelj Ridli Skot postao je 304. zvezda koja je ostavila svoj otisak u svežem cementu ispred ovog bioskopa, postavši tako "besmrtnik" poput Džona Vejna, Sofije Loren ili Džeka Nikolsona. 

Inače, sve je počelo kada je impresario Sid Graumen za dva miliona dolara kupio kuću Frensisa Bušmena kako bi u njoj otvorio bioskop. Tradicija ostavljanja otisaka počela je slučajno, kada je zvezda nemog filma Norma Telmedž šeprtljavo stala u sveži cement na gradilištu. 

Norma je počela da se izvinjava, ali je Graumen u tome video marketinšku priliku za promociju otvaranja bioskopske dvorane. Od tada je ostavljanje otisaka ispred "Kineskog teatra" holivudskim zvezdama postao svojevrsni vrhunac karijere glumaca i režisera. 

Neka velika imena ipak nedostaju - Odri Hepbern jedna je od retkih zvezda koja je odbila da ostavi otiske, a Džejms Din je trebalo da ih ostavi, ali je neposredno pre toga poginuo u automobilskoj nesreći. Stariji od Oskara i konkurentskog Šetališta slavnih, "Kineski teatarr" je bio treći bioskop koji je otvoren u Los Anđelesu, ali je daleko najpoznatiji. 

 - Graumen je želeo da nadmaši ta dva bioskopa i one koja je video u Evropi i razmatrao je razne arhitektonske stilove. Na kraju mu se najviše dopao kineski -  kaže lokalni istoričar Livaj Tinker. 

Među fontanama u obliku lotosa, stubovima ukrašenim gvozdenim maskama, izrezbarenim zmajevima, nalazi se i nekoliko neprocenjivih predmeta poput nebeskih pasa iz dinastije Ming iz 15. veka. 

Bioskop je otvoren projekcijom filma `Kralj kraljeva` Sesila B. de Mila. Publika je ispunila dvoranu od 2.200 mesta, a ulaznica je tada koštala 11 dolara. Desetine hiljada drugih koji nisu došli do ulaznica nagurali su se uz Holivudski bulevar kako bi nakratko videli svoje omiljene zvijezde. 

"Kineski teatar" godišnje poseti pet do šest miliona ljudi, kao i Sikstinsku kapelu u Vatikanu. To je jedini bioskop sa jednim ekranom koji sve vreme radi devet decenija. Godišnje se u dvorani prikaže od 35 do 50 premijera, više nego igde drugde u svetu.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija