• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

22.05.2017

18:28

(FOTO) KUSTURICA ZA INFORMER: Napravićemo nešto što će Užice otvoriti u 'struku', OBNOVIĆEMO STARI GRAD!

Kultura

(FOTO) KUSTURICA ZA INFORMER: Napravićemo nešto što će Užice otvoriti u 'struku', OBNOVIĆEMO STARI GRAD!

Podeli vest

Еmir Kustirica i akademik Branislav Mitrović sa gradonačelnikom Užica Tihomirom Petkovićem obišli su lokalitet Stari grad i diskutovali o narednim koracima vezanim za revitalizaciju stare užičke tvrđave

- Ova generacija Užičana srećna je što je naš sugrađanin i jedan istinski genije Emir Kusturica prihvatio da oplemeni i realizuje ideju da Stari grad bude najznačajniji turistički proizvod Užica - rekao je Petković i istakao da ne sumnja u uspeh, jer pored Kusturice i akademika Mitrovića prisutan je i treći najbitniji faktor u liku Nikole Selakovića koji punim kapacitetom pomaže realizaciju ove ideje. 

Emir Kusturica, kome je ovo treći put u poslednje vreme da dolazi na Stari grad, naglasio je da je ovo jedna od akcija koje su moguće u Srbiji. 

(FOTO) ČUVAJMO NAŠU ISTORIJU! Kusturica želi da spasi oronulu užičku tvrđavu!

Grad Užice/promo

- Uz kreaciju akademika Mitrovića napravićemo nešto što će Užice otvoriti u struku, ali će ga otvoriti i u svakom drugom pogledu. Ovo ovde ne može biti bolji uzor kako u Srbiji treba delovati. Uz rekonstrukciju nečega što je istorijsko ogledalo ovoga kraja do onoga što ono u turističkom smislu može da znači, istinom da Užice ima prvu hidrocentralu u Evropi posle Nijagare, 7 km dug put starom prugom do toplih izvora i rimskih čuda. Ovo je neophodan potez da bi Užice popravilo svoj karakter - rekao je Kusturica i dodao da je njegov zadatak bio da dovede profesora Mitrovića, ali i da pomogne koliko god može i svojim uticajem, ako ga još uvek imam u Republici Srbiji, da dođe do toga da se ovo rekonstruiše i da se sećamo naših vladara i da idemo čak do Altomanovića.

Grad Užice/promo

KUSTURICA OTVORENO ZA INFORMER: Oskar nije za nas, mi smo Evroazija!

Kusturica je oživljavanju Starog grada pomenuo više rešenja, ali naglašava da je potrebno napraviti kompletan arhitektonski i građevinski zahvat i da ”tvrđava treba da postane jedan istorijski predmet interesovanja, a da se propratnim pojavama utopi u turističku i kulturološku ideju što i jeste zamisao gradonačelnika Petkovića”. 

Grad Užice/promo

Akademik Branislav Mitrović je rekao da je prvi put na samoj lokaciji i da je pozitivno iznenađen sa nekoliko neverovatno lepih punktova koje po njemu imaju izuzetan potencijal. 

- Ovako eksponirana lokacija, kao reper i zaštitni znak jednog grada, zaslužuje novi dah, novi korak i novi input za razvoj samog Užica - prokomentarisao je akademik Mitrović.

Pristup samoj tvrđavi, koji se često navodi kao najveći izazov, akademik Mitrović smatra da treba urediti na veoma pažljiv način ne ugrožavajući postojeće. On je istakao da deli entuzijazam ostalih učesnika u ovom projektu napomenuvši da mu je čast što će biti u prilici da da svoj doprinos. 

Grad Užice/promo

Dogovoreni su dalji koraci u realizaciji ove ideje uz napomenu da radovi na prvoj fazi konzervacije tvrđave kreću već ovog leta od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lili

pre 6 godina

Ovo je odlična stvar! Gos. Vučićević bi mogao da pita Emira Kusturicu da li ima u planu da oživi stari grad u Kraljevu, to bi bila izuzetna atrakcija. Kusturica je to pominjao pre nekoliko godina i od tad ništa. On ima viziju a gradjani Srbije bi mogli da daju novac jer bi to bilo dobrobit za sve nas.

Lala iz Banata

pre 6 godina

Народ без историје је... - тиква без корена...!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija