• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: A. Jovanović

31.08.2017

20:53

ÐOKOVIĆ I BAJIĆ DALI NOVAC ZA FILM O CERSKOJ BICI: Antonijević sprema ostvarenje "Zaspanka za vojnike" o Velikom ratu!

Kultura

ÐOKOVIĆ I BAJIĆ DALI NOVAC ZA FILM O CERSKOJ BICI: Antonijević sprema ostvarenje "Zaspanka za vojnike" o Velikom ratu!

Podeli vest

Reditelj Predrag Gaga Antonijević kaže da su njegov kolega Radoš Bajić i Novakov stric Goran prepoznali važnost ostvarenja o herojima srpske istorije, pa zajedno s njim doniraju pare za ovaj projekat

Reditelj Predrag Gaga Antonijević kaže da mu kolega Radoš Bajić, ujak slavnog tenisera Novaka Đokovića Goran i prijatelji pomažu da završi film "Zaspanka za vojnike" o Prvom svetskom ratu.

Holivudski filmadžija rodom iz Srbije, čija je serija "Ubice mog oca" stekla veliku popularnost, odlučio je da snimi ostvarenje po motivima "Srpske trilogije" Stevana Jakovljevića.

Antonijević otkriva da je u prethodnom periodu vodio borbu da sastavi budžet od 225 miliona dinara, kako bi film počeo da se snima sredinom septembra.
- Goran Đoković je jedan od producenata i finansijera projekta. Cela familija Đoković je patriotska i hvala im što su podržali film - kaže Gaga na početku razgovora i dodaje:

Okanović: Radoš me ubedio da prihvatim ulogu!

Informer

Glumac Nenad Okanović kaže da ga je kolega Radoš Bajić ubedio da prihvati ulogu.
- Bajić me je posavetovao da prihvatim ovu ulogu, jer sam imao još jednu ponudu. Dobro je procenio važnost ovog dela. Igram vezistu Tasu, koji je pravo spadalo. Pošto mnogo voli da jede, prvi put sam morao da se gojim za ulogu, i to čak sedam kilograma - otkriva Nenad.

Radi za džabe
Ja i Nataša Drakulić, s kojom sam pisao scenario, poklanjamo svoj rad, ni dinara nismo uzeli
Gaga Antonijević

- Važnost ovog projekta je prepoznao i Radoš Bajić i njegov "Kontrast studio", pa su i oni dali deo novca. Planirani budžet je 225 miliona dinara, a od države smo dobili 50 miliona dinara na konkursu Ministarstva kulture na temu Velikog rata. Ja i Nataša Drakulić, s kojom sam pisao scenario, poklanjamo svoj rad, ni dinara nismo uzeli. Čak ga i mi sami finansijski pomažemo, a donacije daju i moji prijatelji. Drugačije ne možemo da završimo posao - priznaje slavni reditelj.

Velika želja
Oduvek sam želeo da snimim film o Prvom svetskom ratu, jer sam kao mali gledao "Marš na Drinu", koji mi je i inspiracija
Gaga Antonijević

Predrag priznaje da se uhvatio ukoštac sa velikim poslom, ali veruje da će baš zato ovaj film biti veoma kvalitetan:
- Pošto je reč o epohi, imaćemo na stotine statista, a svakog dana ćemo snimati scene za koje će nam biti potrebno čak 40 konja. Treba snimiti i Cersku bitku, a to će mi biti najteži poduhvat u životu. Ove pare nisu dovoljne za sve to. Realno bi bilo da se potroši makar pet miliona evra.

Informer

225 miliona dinara je budžet filma

Reditelj, koji je sarađivao sa svetskim zvezdama, nada se da će "Zaspanka za vojnike" probuditi patriotizam kod mladih naraštaja.
- Oduvek sam želeo da snimim film o Prvom svetskom ratu, jer sam kao mali gledao "Marš na Drinu", koji mi je i inspiracija. Želeo sam da uhvatim duh te generacije koja je žrtvovala sebe za slobodu otadžbine, ali i da kod mladih probudim patriotska osećanja. Kod nas je patriotizam u krizi. Olako smo ga odbacili kao nešto nemoderno, nekomercijalno, neevropsko. Amerikanci s ponosom gledaju u svoju zastavu i slušaju himnu. Kad bi im neko rekao nešto protiv njihove zemlje, smatrali bi ga budalom - ističe Antonijević.
On se nada da će film biti spreman za obeležavanje 100 godina od završetka Prvog svetskog rata.
- Planiramo da ga naredne godine, na ovaj jubilej, pustimo u bioskope
- objašnjava Predrag.

Dao šansu mladima

Antonijević je rešio da da veliku šansu mladim glumcima Vuku Jovanoviću i Marku Vasiljeviću, koji igraju glavne uloge u filmu.
- Dugo sam priželjkivao ovakvu ulogu, jer je moj pradeda Nikola Jovanović bio major u Cerskoj bici. Uvek sam se pitao ko je taj čovek. Kao i moj lik poručnik Aleksandar, takođe je poginuo u borbi i ne zna mu se grob - kaže Jovanović, dok Vasiljević dodaje:
- Ovaj film će značiti mlađim generacijama da se podsete kolika je bila srpska žrtva u Velikom ratu. Scenario je dirljiv i duhovit, a ovo je moja prva velika uloga na filmu.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Magazin

Džet set

Srbija