• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.12.2017

10:22

Vladiki Grigoriju "Kočićevo pero" za zbirku priča "Preko praga"

Kultura

Vladiki Grigoriju "Kočićevo pero" za zbirku priča "Preko praga"

Podeli vest

Zadužbina "Petra Kočića" saopštila je da je nagradu "Kočićevo pero" za zimu 2017. i godišnju nagradu "Kočićeva knjiga" za 2017. godinu dobio vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije

Žiri u sastavu Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović i Mladen Vesković, saopštio je da je prestižnu nagradu "Kočićevo pero" osvojila zbirka priča vladike Grigorija "Preko praga", dok je istom piscu pripala i nagrada "Kočićeva knjiga", koju Zadužbina dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo.

 

Laguna
- Zbirka "Preko praga", napisana lijepim kočićevskim jezikom, jeste ispovijest duše autorove koja je i duša jednog pokoljenja suočena s velikim iskušenjima krajem prošlog vijeka: samim tim i istorija nacionalna i evropska viđena iznutra, kroz ljudske i porodične sudbine

- istakao je u obrazloženju predsednik žirija književnik Nikola Vukolić. 

Kad je reč o vladičinom celokupnom književnom delu, Nikola Vukolić je naglasio da "danas vladika Grigorije predstavlja jedno od značajnih imena našeg književnog prostora, čije je književno stvaralaštvo jedan veliki duhovni svetionik mudrosti u najboljoj tradiciji pripovjedača kao što su Petar Kočić, Ivo Andrić, Meša Selimović i drugi."
 
Nagrade "Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" biće svečano uručene laureatu u petak, 22. decembra 2017. godine u 12 časova u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu.
 
Episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije (Durić) rođen je 1967. godine u Varešu, gdje je pohađao osnovnu i srednju školu. Srpsku pravoslavnu bogosloviju "Sveti Sava" upisuje 1985. godine u Beogradu, a završava 1989, kada postaje student Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Zamonašen je 1992. godine u manastiru Ostrog, a potom sa tadašnjim episkopom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Atanasijem (Jevtićem) odlazi u obnovljeni manastir Uspenja Presvete Bogorodice - Tvrdoš kod Trebinja. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1994, nakon čega od 1995. do 1997. boravi na postdiplomskim studijama u Atini. Iguman manastira Tvrdoš postaje 1996, a zatim i arhimandrit 1997. godine. U tron episkopa zahumsko-hercegovačkih i primorskih uveden 1999. godine. Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu odbranio je 2014. godine doktorsku disertaciju pod naslovom "Relaciona ontologija Jovana Zizjulasa" i time stekao zvanje doktora teologije. 
Pored arhipastirskog rada, bavi se i pisanjem. Autor je knjiga "Dolazi čas i već je nastao" (besede i razgovori, 2004), "Lazar" (novela, 2008), "Priča o starom kralju" (novela, 2009) i "Radost života" (kolumne, 2010).




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija