• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

15.01.2018

13:09

POČINJE 11. KUSTENDORF! Na Mećavnik stižu Sorentino i Estlund!

Kultura

POČINJE 11. KUSTENDORF! Na Mećavnik stižu Sorentino i Estlund!

Podeli vest

Jedanaesti Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendorf" počinje sutra u Drvengradu kada na Mećavnik stižu proslavljeni italijanski reditelj Paolo Sorentino, kome će biti uručena nagrada za buduće filmove "Drvo života" i prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, Šveđanin Ruben Estlund koji će zvanično otvoriti festival

ladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg "Kustendorfa", a posebna pažnja će biti posvećena razmatranju budućnosti filma i da li je film pobegao iz dvorana na televiziju i tamo se razvija u novu formu - televizijske serije.

O tome će osnivač festivala Emir Kusturica razgovarati sa Sorentinom, autorom serije "Mladi papa", koja će se, kako je najavljeno, non-stop prikazivati tokom trajanja festivala.

Na otvaranju će biti prikazan film "Skver", švedski kandidat za nagradu Oskar, najbolji film prošlogodišnjeg Kanskog filmskog festivala i dobitnik čak šest nagrada Evropske filmske akademije (za najbolji scenario, režiju, najbolju komediju, najbolji film, najboljem glumcu Klejsu Bangu i scenografkinji Jozefin Esberg). 

Nakon projekcije Estlund će održati radionicu za studente i mlade autore koji učestvuju u takmičarskom programu.

U programu "Savremene tendencije" biće prikazani filmovi "Nikad nisi zaista bio ovde" Lin Remzi, nagrađena za scenario u Kanu, filipinski film "Rikša" Paola Viljalune, dobitnik "Zlatnog pehara" filmskog festivala u Šangaju, bugarski "Pravci" Stefana Komandareva, prikazan u kanskoj selekciji "Izvestan pogled", kinesko ostvarenje "Sunce koje može da pomera planine" Ćijan Vona, dobitnik nagrade za scenario u selekciji debitanata festivala u Šangaju i belgijsko-francuski "Vernost" Mikaela Roskama. 

Svi pomenuti reditelji, sem Lin Remzi, razgovoraće sa studentima, a film Remzijeve predstaviće njena producentkinja Rosa Atab, ujedno i predsednica žirija takmičarskog programa "Kustendorfa", uz profesore Vlastimira Sudara i Serža Regura. 

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje takmičiće se 21 film mladih autora iz Holandije, Kine, Libana, Jordana, Rusije, Srbije, Crne Gore, Poljske, Egipta, Izraela, Francuske, SAD, Hrvatske, Meksika i Filipina, a nagradu "Vilko Filač" za nabolju fotografiju dodeliće Ištvan Borbaš.

Promo

"Retrospektiva velikana" biće posvećena Sorentinu, ali i srpskom glumcu Aleksandru Berčeku. 

U ovom programu biće prikazana Sorentinova ostvarenja "Posledice ljubavi", "Porodični prijatelj" i "Div", kao i filmovi u kojima je Berček igrao "Bravo maestro" Rajka Grlića, "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana i "Krugovi" Srdana Golubovića.

Uvrštena su i dva filma iz 1967. godine "Breza" Ante Babaje i "Praznik" Ðorđa Kadijevića.

"Kustendorf" će predstaviti i dva nova filma mlađih autora - "Pesma jezera Svej" Arija Golda i doumentarac "Nema bogova, nema gospodara: Istorija anarhizma" Tankreda Ramona.

Na otvaranju će nastupiti američki gitarista Geri Lukas, koji je sarađuvao sa Leonardom Bernštajnom, Džefom Baklijem, Nikom Kejvom i Lu Ridom, a od ponoći posetioce očekuje japanski bend "Japalkan" koji izvodi srpsku muziku.

U muzičkom delu programa "Kustendorfa" sviraće i francuski bend "Barbo", Vlatko Stefanovski trio i "Bajaga i Instruktori", a Kusturica i "No Smoking orkestra" predstaviće svoj novi album, tek drugi za 21 godinu postojanja.

Najavljena je i izložba scenografa Miljana Kljakovića Kreke u Drvengradu i retrospektivna izložba Petra Lubarde u Andrićgradu.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Magazin

Džet set

Srbija