• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Radojica Barjaktarević

30.03.2018

00:28

(VIDEO) ČARAPANI SLAVE VELIKOG ČKALJU: Komšije mu podigle spomenik, njegov rođendan je SLAVA BALŠIĆEVE ULICE!

Kultura

(VIDEO) ČARAPANI SLAVE VELIKOG ČKALJU: Komšije mu podigle spomenik, njegov rođendan je SLAVA BALŠIĆEVE ULICE!

Podeli vest

Simbolično, prvog aprila na Svetski dana šale, podno starog Lazarevog grada , u Balšićevoj ulici, kao četvrto dete Hristine i Čedomira rođen je Miodrag Petrović Čkalja, glumac čije će ime postati sinonim za smeh i dobro raspoloženje

- Balšićeva ulica svake godine obeležava Čkaljiin dan. Čkalja je dete Balšićeve ulice,ovde je rodjen. Gradjani Balšićeve ulice su Čkalji napravili spomenik ispored njegove rodne kuće.

Povodom Čkaljinog rodjendana, 1. aprila u znak sećanja na Čkalju, mi održavamo skup Balšićevaca koji ima svoj specifičan program, i to je slava ove ulice - priča za Informer Ljubiša Bata Đidić, kruševački književnik i pesnik, komšija iz Balšićeve ulice iz Udruženja Balšićevaca.

Ovde je rođen ČkaljaRadojica Barjaktarević

Ovde je rođen Čkalja

- Sam Čkalja, takav kakav je bio, koji se malo otuđio od Kruševca, jer ga Kruševac na neki način nije prihvatio, niko to ne zna zašto i kako, ali to je verovatno po onoj narodnoj da ,,niko ne može biti prorok u svome selu,,. Međutim, taj velikan srpskog glumišta je, zapravo, ostavio takav trag  da, može se reći, predstavlja domen u onom što je on bio vladar smeha, humora, dakle, nečeg što ozdravljuje naciju, Čkalja je u tome bio neprikosnoven u odnosu na generacije koje su bile ispred njega i iza njega. Eto, to je Čkalja- priča Ljubiša Bata Djidić.

Podsećajući na Čkaljino detinjstvo, naš sagovornik kaže.

 - Bio je interesantan u svojoj mladosti, vragolast, takodje. Pravio je dogodovštine. Imao je kod njegovog oca tu, jednu krečanu, na kojoj je, kad je bila suva, stavio zavese i ona mu je služila za pozorišne predstave, koje je on sa svojim društvom tu izvodio.

Čuven je i po tome što se u ono vreme igralo sa dugmićima, pa je Čkalja kad bi  izgubio partiju igara na dugmiće, bio u stanju da svojim roditeljima pokida svu dugmad sa svih kaputa da bi mogao da nastavi igru. Takvog se Čkalje danas sećaju gradjani Balšićeve ulice- prića nam Ljubiša Bata Djidić.

Kruševačko pozorišeRadojica Barjaktarević

Kruševačko pozoriše

 Sa ovog mesta još odavno je potekla inicijativa da Kruševac dobije jednu Čkaljinu ulicu, ali je ta inicijativa ostala samo na papiru, a o tome , kaže, znaju samo gradske vlasti.

  - Mi smo od svojih sredstava napravili to obeležje pred Čkaljinom kućom. Niko nam to nije donirao, niti platio, to su bili dobrovoljni prilozi gradjana Balšićeve ulice. Tako smo časno obeležili mesto gde je rodjen Čkalja- kaže Djidić.

 U Balšićevoj ulici gde su u sumrak komšije sedele i uz sir, papriku i rakiju pričale dogodovštine i šale. Čkalja je naučio kako je čoveku malo potrebno da bude srećan. Taj recept, kao glumac, uspešno je primenjivao decenijima kako bi običnim ljudima pomagao da na spavanje odu nasmejani i zadovoljni danom koji je prošao. I uspeo je da po tome ostane upamćen.

  - Čkalju pamtimo po smehu. Sama pojava, dovoljna je bila - i sve je rečeno njegovom pojavom. Vrlo interesantan je bio, šaljiv, vredan I nasmejan - pričaju komšije iz Balšićeve uzice.

printscreen


Pored mnogih nagrada i priznanja ono glavno od grada u kome je rodjen nikada nije dobio.

 - Čkalja zaslužuje da ima svoj festival, neko svoje ime, veću ulicu i neki sasvim drukčiji odnos, jer to prelepo lice jednog ljudskog klovna, najdobrodušnijeg ne rađa  se uvek- kaže Ljubiša Bata Đidić iz Udruženja Balšićevaca.

Da ne ostane zaboravljen pobrinule su se njegove komšije iz Balšiućeve ulice, . 2005. Godine, ispred kuće u kojoj je rođen, Udruženje Balšićevaca prikupiulo je novac i postavilo spomen obeležje. 

Mnogo godina kasnije, njegov like osvanuo je na jednom od prozora sećanja, na zgradi Kruševačkog pozorišta. Nedavno je najavljeno da će ovde uskoro mogao biti park i trg velikana kruševačkkog glumišta.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
riki

pre 6 godina

Gde nadjoste ovog batu djidica, pa on vam.je najveci krusevacki prevarant.Imal nekog rucka- prijema besede...itd da.on nije tu.E cuj molim te jos ispade da je i ckaljin drug bio.....kako da ckalja je imao 30 god a bata 1 i oni su se druzili a pritom je ckalja ziveo u bg....Bata djidic lazovcina

FDU

pre 6 godina

Krusevac grad glumaca. Imaju sjajno pozoriste i skolu glume.Drzava treba da im se oduzi sa jednim festivalom filma i da se otvori Akademija a i to je istorijska prestonica pa bi se uklopila kultura, umetnost i istorija.Stvarno su sjajni.

Izbori 2024

Vesti

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost
Društvo

Biće više infarkta i šlogova! Zbog nagle promene vremena lekari u pripravnost

Taman što se većina navikla na visoke temperature, koje su iznad vrednosti za ovo doba godine, meteorolozi najavljuju nagli pad temperature u noći između utorka i srede, a prof. dr Predrag Mitrović, kardiolog iz Urgentnog centra Univerzitetskog kliničkog centra Srbije kaže da se ona može odraziti na ceo organizam, te da se opet očekuje da najveći problem imaju kardiovaskularni bolesnici, a mogu se očekivati i gastritisi i čir na želucu.

16.04.2024

10:32

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija