• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Rialda Šebek

13.04.2018

22:21

EVO KAKO SE MARIJA IZ "ŽIKINE DINASTIJE", OPROSTILA OD ČUVENE GLUMICE: Jelena će za mene biti tu dok postojim, ONA JE MOJA INSPIRACIJA!

Kultura

EVO KAKO SE MARIJA IZ "ŽIKINE DINASTIJE", OPROSTILA OD ČUVENE GLUMICE: Jelena će za mene biti tu dok postojim, ONA JE MOJA INSPIRACIJA!

Podeli vest

Čuvena Marija iz serijala o "Žikinoj dinastiji" kaže da je mnogo naučila od svoje filmske majke Jelene Žigon, kojoj se uvek divila

Čuvena Marija iz serijala o "Žikinoj dinastiji" oprostila se emotivnim pismom od svoje filmske majke Jelene Žigon. Rialda Kadrić Šebek svoje prve glumačke korake napravila je uz suprugu Steve Žigona, sa kojom je sarađivala na filmovima "Lude godine", "Šta se zgodi kad se ljubav rodi", "Ljubi, ljubi, al' glavu ne gubi, "Kakav deda, takav unuk", "Idi mi, dođi mi"...

Vest o smrti njene drage Jelene zatekla ju je u Londonu, gde godinama živi i radi kao psihijatar. Iz daleke Engleske rado je pristala da se za Informer priseti najemotivnijih trenutaka iz njenog druženja sa prelepom, talentovanom i nezaboravnom Jelenom Žigon.

U mom intimnom narativu Jelena Jovanović Žigon ne može biti žena koje više nema sve dok postojim i mislim. Današnjem širokom auditorijumu poznatija kao Milanova supruga, Žikina prija ili Marijina majka, za mene je Jelena Žigon bila nešto sasvim drugo. Bila mi je inspiracija: žena po sebi i gracioznost za sebe. 

Očaravajući spoj fizičke lepote i smernosti - Jelena je u meni budila divljenje. Tek sam kao odrasla žena shvatila dragocenost njenog tihog prisustva u mladosti.

Imala sam 12 godina kad sam je prvi put ugledala. Sedela je pred ogledalom u šminkernici, u dugoj crnoj haljini, koju će poneti raskošno u ulozi udovice na snimanju drame "U banji jednog leta". Stajala sam na vratima kao ružno pače koje posmatra labuda. Kad je progovorila, njen glas mi je dao dozvolu da se osetim udobno u svojoj koži i u prostoru koji je za mene bio nov i stran.

Jelena je bila vrlo topla žena. Spontana, nenametljiva, imala je sposobnost da vam se obrati krajnje direktno i pritom očuva harmoniju odnosa.

U kontaktu s Jeleninom pitomošću ne biste ni primetili snagu komande poštovanja granica za koje je imala vrlo istančan osećaj - naprosto biste mislili da taj imperativ ide iz vas. Ljude pamtite po tome šta izazivaju u vama. 

Retke su pojave takve prirodne lepote i čulnosti koje se s lakoćom opiru fatalnom, tragičnom i preteranom.
Jelena je bila deo mog odrastanja, formiranja i samospoznaje. 

Dragoceno mi je vreme koje sam na snimanju provela s njom. Omogućila mi je da uočim razliku između moći i snage. S Jelenom je bilo ugodno naprosto biti. Ćutati, čekati da se postavi scena, glumiti a da se ne glumi, i osetiti bez reči da se lepotom, kvalitetom emocije može odupreti banalnosti.

Koliko sam uspela da proniknem u njenu dušu, čini mi se da je sa svim tim svojstvima Jelena bez napora odolevala sve dominantnijim pritiscima tržišta na glumačku profesiju i uskogrudom razumevanju principa ženskog u umetnosti na našim prostorima.

Iza sebe je ostavila bogatu glumačku karijeru neuprljanu trivijalnim flertovima s popularnošću koja je nesrazmerno manja u odnosu na značaj Jeleninog glumačkog stvaralaštva. Iz arhiva treba izvaditi i pokazati njene rane filmove i omogućiti da vrednost ostvarenja nadživi granice ljudske temporalnosti. 

Jelena je živela svoju umetnost s osećanjem predanosti i poštovanja prema publici. Ispraćam je sa zahvalnošću, naklonom i iskrenom nadom da će sredina u kojoj je živela prepoznati kulturnu i estetsku dužnost negovanja uspomene na njen rad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija