• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.05.2018

18:03

120 GODINA OD ROĐENJA DESANKE MAKSIMOVIĆ! Objavljeni manje poznati stihovi u knjizi "OSTAVIĆU VAM JEDINO REČI"!

Kultura

120 GODINA OD ROĐENJA DESANKE MAKSIMOVIĆ! Objavljeni manje poznati stihovi u knjizi "OSTAVIĆU VAM JEDINO REČI"!

Podeli vest

Knjiga koja sadrži manje poznate pesme Desanke Maksimović promovisana je juče u Kolarcu

Delo "Ostaviću vam jedino reči" ("Klett") predstavlja pravu riznicu stihova naše poznate pesnikinje.

O Desanki Maksimović i njenoj poeziji znalački je govorila Aleksandra Vraneš, profesorka na Filološkom fakultetu, kao i književni kritičar Petar Arbutina.

KOLARČEVA ZADUŽBINA / PRIVATNA ARHIVA

- Važna Desankina godišnjica stekla se u ovoj godini. Ona neporeciva, bez koje se oko Desanke ne bismo ni jatili. Sto dvadeseta godišnjica njenog rođenja, koju knjigom "Ostaviću vam jedino reči" poetski dostojanstveno slavimo. Stekla se još jedna, dvadeset peta godišnjica Desankinog „uznošenja“, životna, ali ne i pesnička neumitnost. I da nije godišnjica, Desanku bismo pominjali i pominjemo je, objavljujemo nanovo njene knjige, tumačimo stihove, prozu i zapise, uz njenu reč volimo, čeznemo, patimo, tešimo se, borimo, odrastamo od prve slikovnice, prve lektire, do spoznaje, jednog dana, da više nemamo vremena ili da za sebe i druge tražimo pomilovanje. Ni Desanki ni nama ne trebaju godišnjice, jer bismo se savili pod njihovim teretom brojeći godine od pojave pesama "Slutnja", "Krvava bajka", "Srbija je velika tajna", "Za laži izgovorene iz milosrđa", "Nemam više vremena" - obratila se prisutnima Aleksandra Vraneš.

KOLARČEVA ZADUŽBINA / PRIVATNA ARHIVA

Na kraju knjige, "Umesto biografije", Desankin tekst koji se završava rečima: "Moje najdraže pesme? One koje predstavljaju žal za prolaznošću, a u isto vreme izražavaju neumitnost života. Takva je moja pesma "Zmija".

KOLARČEVA ZADUŽBINA / PRIVATNA ARHIVA

Poklon svim školama u Srbiji koje nose ime po Desanki Maksimović

A jučerašnja promocija u Kolarcu završena je tako što su ljudi iz izdavačke kuće "Klett" pozvali svih 16 direktora škola u Srbiji koje nose ime Desanke Maksimović i darivali im po pet primeraka knjige naslovljene njenim stihom "Ostaviću vam jedino reči" za njihove biblioteke.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija