• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92.net/informer.rs

24.05.2018

15:30

BIL GEJTS SAVETUJE: Ovo je pet najboljih knjiga koje možete da pročitate ovog leta

Kultura

BIL GEJTS SAVETUJE: Ovo je pet najboljih knjiga koje možete da pročitate ovog leta

Podeli vest

Multimilijarder, filantrop i suosnivač kompanije Majkrosoft Bil Gejts pasionirani je čitalac knjiga

Gejts svake godine objavi listu pet knjiga koje preporučuje za letnji odmor, a ove godine lista izgleda ovako: 

1. "Leonardo da Vinci" - Volter Ajzakson 

Biografija velikog umetnika baca novo svetlo na njegovu ličnost, i pokazuje nam da možemo mnogo da naučimo od njega. 

 - Mislim da je Leonardo jedan od najfascinantnijih ljudi u istoriji. Iako je danas najpoznatiji kao slikar, imao je apsurdno širok spektar interesovanja, od ljudske anatomije do pozorišta. Ajzakson je do sada najbolje uspeo da poveže različite strane njegovog života i objasni po čemu je taj čovek tako poseban -  kaže Gejts. 

2. "Everything Happens for a Reason and Other Lies I’ve Loved" - Kejt Bauler 

Kada je autorki ove knjige dijagnostikovan četvrti stadijum raka debelog creva, pokušala je da otkrije šta je dovelo do toga. 

 - Rezultat su srceparajući, ali iznenađujuće zabavni memoari o veri i mirenju sa svojom sopstvenom smrtnošću -  objašnjava Gejts. 

3. Lincoln in the Bardo - Džordž Sonders 

Reč je o fiktivnom romanu koji se bavi tugovanjem Abrahama Linkolna nad njegovim preminulim sinom Vilijamom Volisom Linkolnom. Radnja celog romana smeštena je u jedno jedino veče, u stanju poznatom kao bardo - mestu između života i ponovnog rođenja. 

"Mislio sam da znam sve što je potrebno o Linkolnu, ali me je ovaj roman naveo da ponovo razmislim o određenim delovima njegovog života. On spaja istorijske činjenice iz vremena Grđanskog rata sa fantastičnim elementima. Praktično je reč o dugom razgovoru između 166 duhova, uključujući Linkolnovog preminulog sina. Stekao sam novi uvid u to koliko je Linkolna u tom trenutku mogla da pritiska težina žaljenja i odgovornosti. 

4. "Origin Story: A Big History of Everything" - Dejvid Kristijan 

Ova knjiga priča priču o univerzumu - od pre 13,8 milijardi godina do budućnosti, i našem mestu u njoj. 

 - Dejvid je stvorio jedan od mojih najomiljenijih kurseva do sada, Veliku istoriju. Reč je o otkrićima u okviru različitih disciplina, koja su povezana u jednu celinu. Ako vam taj kurs nije poznat, ova knjiga će biti odličan uvod -  smatra Gejts. 

5. "Factfulness: Ten Reasons We're Wrong About the World - and Why Things Are Better Than You Think" - Hans Rosling, Ola Rosling i Anna Rosling Ronlund 

Ova knjga nudi radikalno drugačije objašnjenje globalnih trendova i deset nagona koji menjaju našu perspektivu. 

 - Preporučujem ovu knjigu od dana kada je objavljena. Hans nam pruža radikalno drugačije osnovno razumevanje istine o svetu - kako se život generalno menja nabolje, i šta je sve potrebno poboljšati. Autor takođe iznosi nezaboravne anegdote iz svog života. On je jedan briljantan čovek, a ovo je jedna od najboljih knjiga koje sam ikada pročitao -  zaključuje Gejts na svom blogu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Zoran52

pre 5 godina

Mogao bi da pročita i: Na Drini ćuprija, Derviš i smrt, Seobe,Srpsku trilogiju i još po nešto.

Lala iz Banata

pre 5 godina

Уместо да читате...Препоручујем Вам - да напишете књигу...!! Нека читају "они"...што долазе за нама...!!

Trebalo bi

pre 5 godina

Trebao bi da pročita i "Crvenog bana", Vuka Stefanovića Karadžića i još mnoge druge, a ne da reklamira tamo neke, koji su pisali o poznatima i naučnu fantastiku. Otkrili nesto novo o Lepnardu i Abrahamu, pa ga nayeralo da malo drugacije posmatra nesto od pre vise od 100 godina.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija