• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

31.05.2018

10:04

JAVNE LIČNOSTI SE OPRAŠTAJU OD PREDRAGA BAJČETIĆA: Profesore, putujte mirno i hvala na svemu

Kultura

JAVNE LIČNOSTI SE OPRAŠTAJU OD PREDRAGA BAJČETIĆA: Profesore, putujte mirno i hvala na svemu

Podeli vest

Predrag Bajčetić, poznati srpski glumac, producent, režiser i profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti, preminuo je juče u 85. godini u Beogradu

Bajčetić je iza sebe ostavio mnoga svoja stvaralaštva, a iškolovao je i izveo na pozornicu pregršt srpskih glumaca.

Nakon završetka srednje škole, Bajčetić upisuje Akademiju za pozorišnu umetnost u Beogradu u odseku režije, koji završava 1956. godine u klasi Huga Klajna.

Tokom karijere, bio je pomoćni režiser u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, od 1956-1960. godine, a zatim glavnim režiser do 1965. godine. Od 1964. redovni je profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, gde su u njegovoj klasi glumi završili mnogi poznati srpski glumci kao što su: Katarina Radivojević, Sloboda Mićalović, Elizabeta Đorevska, Katarina Žutić, Bojana Maljević, Voja Brajović i mnogi drugi.

Tanjug


Kao pomoćni reditelj sarađivao je sa Bojanom Stupicom, Matom Miloševićem, Brankom Gavelom i Tomislavom Tanhoferom. Kao gost u pozorištu Atelje 212, Narodnom pozorištu u Beogradu i u Pozorištu "Boško Buha" radio je kao režiser. Na sceni Srpskog narodnog pozorišta postavio je Majku Hrabrost B. Brehta 1967. godine.

Radio je i u Norveškoj, u Oslu je povremeno držao seminare za studente glume od 1970-1976. godine i režirao u Pozorištu Vort u Moldeu. Kao reditelj i adaptator tekstova radio je za TV Beograd i Radio Beograd.

Vreme i mesto sahrane Predraga Bajčetića biće naknadno objavljeni.

"Sa anđelima putujte dragi profesore... Hvala vam na svemu", poručila je Sloboda Mićalović.

printscreen


Srna Lango takođe je uputila poslednje zbogom.

"Profesore, hvala što ste nas primili, hvala što ste verovali, hvala što smo Vam verovali, hvala što ste nas čekali, hvala što ste ostali autoritet, hvala što ste umeli, hvala što ste sve čuvali u kompjuteru dok smo se tome opirali a posle sa tim računali, hvala što ste se smejali budalama, hvala što ste me ljutili kao retko ko i bili duhoviti ....Putujte mirno dragi profesore Bajčeticu. Anđeli s Vama".

printscreen

Potresnu poruku poslala je i Bojana Maljević.

printscreen


Ministar kulture i informisanja Srbije Vladan Vukosavljević uputio je danas telegram saučešća porodici preminulog reditelja i profesora Fakulteta dramskih umetnosti (FDU) Predraga Bajčetića.

- U ime Ministarstva kulture i informisanja i u svoje ime izražavam duboko saučešće porodici i prijateljima zbog odlaska sa životne scene Predraga Bajčetića, reditelja i čuvenog profesora Fakulteta dramskih umetnosti - naveo je Vukosavljević, a prenelo ministarstvo.

Ministar je istakao da je Bajčetić bio uvažen kao znalac umetnosti, kojoj je posvetio život.

Prema njegovim rečima, kroz glumačka ostvarenja i sećanja njegovih studenata profesor Bajčetić ostaće i dalje, dugo prisutan.

- Bajčetić je kao reditelj stasavao uz legendarna imena posleratne teatarske režije, svoj trag ostavio je i kao filmski reditelj, ali je glavninu svog životnog veka proveo svestrano formirajući generacije naših najboljih glumaca - naveo je Vukosavljević u telegramu saučešća.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija