• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

01.06.2018

10:35

DUŠANOVA KLETVA! Predstavljen novi roman Vanje Bulića

Kultura

DUŠANOVA KLETVA! Predstavljen novi roman Vanje Bulića

Podeli vest

Vanja Bulić promovisao je novi roman "Dušanova kletva". O novom trileru u kojem se nastavljaju novinarske i istraživačke avanture Novaka Ivanovića osim autora govorio je pisac i novinar Luka Mičeta i direktor Lagune Dejan Papić. Čitajući odlomke, atmosferu romana publici je uspeo da dočara glumac Goran Sultanović

Ispred Palate pravde u Beogradu, pored spomenika caru Dušanu Silnom, jednog jutra pronađena je kesa za đubre i u njoj odsečena muška ruka koja drži jabuku. Kakvu poruku šalje odsečena ruka i kome je ta poruka namenjena? Istovremeno, roditelji, rođaci i prijatelji silovanih žena ili dece koje su zlostavljali pedofili osnivaju društvo "Dušanovi sledbenici". Društvo se bori za doslednu primenu zakona kao što je to bilo u vreme Dušana Silnog. Broj odsečenih ruku se povećava... Da li se među članovima društva Dušanovi sledbenici nalazi osvetnik, otkrićete u romanu!

Dejan Papić je istakao da je velika čast biti prvi koji čita Vanjine romane ili makar njegove delove.

- O Vanji kao piscu govore tiraži njegovih knjiga, verni čitaoci koji ga prate iz knjige u knjigu. O njemu kao čoveku govore prijatelji i kolege pisci koji su došli da ga podrže u njegovom novom pohodu ka uspehu. Kad je reč o njemu kao piscu, neću biti prvi koji će reći da je on na nivou najpopularnijih svetskih pisaca, poput Dena Brauna, Patersona… On se za svoje čitaoce bori tako što piše realno o vremenu u kojem živimo. Vanjine knjige jesu prava realnost i koliko god vam je to zanimljivo dok čitate, ne možete da se otrgnete osećaju male nelagode, jer kao pisac pogađa direktno u metu, odnosno, to što čitate ili se već događa ili može da se desi u budućnosti. Pred nama je još jedna uzbudljiva knjiga koja se s nestrpljenjem čita do kraja - rekao je Papić.

Promo

Luka Mičeta je istakao da mu je veliko zadovoljstvo što ga je Bulić pozvao da govori o njegovoj knjizi.

- Roman je uvek bio važna osmatračnica sa koje se moglo posmatrati jedno društvo sa svim njegovim potencijalima i nakaznostima, gde se obično, ali ne uvek, završavala njegova uloga. Angažovan pisac koji slika tragediju čovekove svakodnevice zna da je ’reč jednaka delu’. Vanja nam ovim romanom otkriva mračne legume našeg doba, a otkriti znači i osnažiti, potpomoći volju za promenom. Čak i kad književnost ne dostigne taj uticaj, dovoljno je što je ’na bolest skrenuta pažnja’. On piše o društvu koje se može okarakterisati kao postkomunistički talog sa sicilijanskim primesama. Književnost ne treba niti može da stvori raj na zemlji, ali može ’da spreči da na zemlji dominira pakao’. Bulić je ovim romanom dao veliki doprinos tome jer je postavio neizgovoreno pitanje ’šta se desilo sa društvom i narodom koji u 21. veku traži spas u zakonskom i sudskom aparatu iz 14. veka. Nad ovim bi svi trebalo da se zamislimo - zaključio je Mičeta. 

Promo

Vanja Bulić je naglasio da je inspiraciju za glavnog junaka pronašao u sebi.

- To je alter ego novinarstva koje je postojalo pre dvadeset godina. Zato sam u priču vratio redakciju Duge. Sve one divne novinarke sa kojima sam radio oslikao sam u liku junakinje Muške. Tragam u novinaru Novaku Ivanoviću za onim vremenom kog više nema, kada je novinar morao da bude pomalo i istraživač i detektiv, tako da će Novak sigurno i dalje živeti kroz neke nove romane. Ne znam koliko ću ja izdržati, ali on hoće - ispričao je Bulić.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 5 godina

Sačekaću, da se... - Snimi film...!? Bjelogrlić već merka "scenario"...Još pare i...krećemo...

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija