• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.06.2018

12:09

MIRA FURLAN: Kim Kardašijan je idealna umetnica našeg doba

Kultura

MIRA FURLAN: Kim Kardašijan je idealna umetnica našeg doba

Podeli vest

 Ovo vreme je loše za umetnost i umetnike, a idealna umetnica našeg doba je Kim Kardašijan, kazala je glumica Mira Furlan pred svoj dolazak na književni regionalni festival "Krokodil" koji se održava sledećeg vikenda u Beogradu

Autentična zvezda jugoslovenske kinematografije, svojim ulogama je obeležila deceniju pred raspad velike zemlje i njene umetničke scene. 

Furlan već godinama živi u SAD gde je ostvarila nekoliko uloga među kojima se izdvaja ona u izuzetno popularnom holivudskom serijalu "Babilon 5". 

Slavna glumica u Los Anđelesu predaje na Odseku "Liberal art and science" veoma cenjene njujorške Akademije za film. 

Furlan kaže da je rad sa studentima za nju veoma inspirativan jer predaje mladim ljudima koji su u Los Anđeles stigli iz različitih delova sveta. 

Mnogo učim od njih jer svako od njih gleda svet iz svog specificnog ugla. Moji studenti su stigli iz Pakistana i Sudijske Arabije do Rusije, Kine i Indije... Perspektive su uvek različite i naši razgovori na časovima su intenzivni i dinamični - kaže Furlan. 

Prema njenim rečima studenti joj daju uvid u svet novih tehnologija i socijalnih medija. 

To je sasvim novo polje za mene. Jednostavnno se bojim socijalnih medija i prema njima osećam nesavladivu antipatiju. U školi predajem razne zanimljive predmete. Ne predajem glumu već sam deo takozvanog "liberal art & science"odseka. Moja obaveza je da naprosto čitam i učim nove stvari što je za osobu mojih godina korisno i zdravo. Moja baka je uvek govorila da čovek treba da vežba svoj mozak. Vazno je ne zarđati - kazala je Furlan. 

O tehnološkoj revoluciji koju živimo i novim modelima komunikacije među ljudima koja ona propisuje Furlan kaže da je sociološki proces sa kojim treba biti veoma oprezan. 

- Ideja da nam je svaka informacija predstavlja fantasticnu privilegiju. S druge strane, mislim da je tehnologija bez etike ogromna opasnost za nas svet. Bez Fejsbuka možda ne bi bilo Trampa. Anonimnost na socijalnim medijima pruža raznim opasnim tipovima platformu za širenje lazi i za govor mržnje - kazala je Furlan uz opasku da živimo u jako opsanim vremenima: 

Više ne raspoznajemo šta je istina a šta laž. Jako mi je žao mladih ljudi koji u toj apsolutnoj konfuziji odrastaju. Brinem se za njih. Povremeno me obuzima stravična grižnja savesti i osećaj krivice zato što ih svi zajedno nismo zaštitili od zla koje se širi kao rak svuda po svetu. Za širenje tog kancera i tehnologija snosi ogromnu krivicu.

Kaže da nam je era spektakla koju živimo nametnula borbu za zgrtanjem što većeg profita u svim sferama zivota i u svim profesijama, pa tako i na filmu i televiziji. 

- Ovo je vreme je loše za umetnost i umetnike, osim ako im kojim slučajem ne pođe za rukom da naprave veliki novac. Možda je upravo to najgora situacija za umetnike. Pada mi na pamet Kanje Vest i njegovo neshvatljivo skretanje udesno. Kim Kardašijan je idealna umetnica novog vremena. Ona je žena koja je izmislila selfi. Knjiga njenih selfija je zaradila milione. Nije li to vrhunac umjetnosti?"  -pita se Furlan. 

Kaže da vrlo malo prati kinematografije zemalja nastalih nakon raspada SFRJ. 

Tu i tamo nešto pogledam. Nemam pravi uvid u stanje stvari. Ne bih se usudila da ocenjujem protagoniste tih kinematografija. Znam da sam uživala snimajući sa Goranom Markovićem, Stefanom Arsenijevićem i Danisom Tanovićem ovih posleratnih godina. Setila sam se na tim snimanjima nekog zaboravljenog dela sebe i nekog vremena koje je zauvijek izgubljeno - navela je ona.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
LM

pre 5 godina

Umetnica?! Pa nije ni čudo. I Mira je volela da se skine pa se valjda razumeju na tom nivou...

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17