• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

28.06.2018

11:03

VUKOSAVLJEVIĆ: Otvaranjem Narodnog muzeja ispravlja se istorijska napravda

Kultura

VUKOSAVLJEVIĆ: Otvaranjem Narodnog muzeja ispravlja se istorijska napravda

Podeli vest

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević istakao je da se večerašnjim otvaranjem Narodnog muzeja u Beogradu ispravlja kulturološka i istorijska napravda kojoj su mnogi doprineli zaprepašćujućim nehatom i neodgovornošću, a čija je posledica činjenica da čitava jedna generacija nije imala priliku da vidi ogromno blago koje ta ustanova čuva

- Narodni muzej će zablistati punim sjajem, otvoriće svoja vrata i početi novi život, što će predstavljati obogaćenje kulturne ponude Beograđanima, svim građanima Srbije i brojnim turistima koji sve više posećuju srpsku prestonicu - rekao je ministar Tanjugu.
On je podsetio da je čitava jedna generacija stasala, a da nije imala priliku da se upozna sa blagom koje čuva Narodni muzej i dodao da je time je naše društvo pokazalo u tih 15 godina koliko je kadro da se nedomaćinski odnosi prema svojim vitalnim potrebama u oblasti kulture.

VEČERAS SE OTVARA NARODNI MUZEJ! Posle 15 godina ponovo radi najznačajnija nacionalna ustanova kulture

- S druge strane, u poslednje dve godine pokazali smo da, kada i predsednik države i Vlada Srbije i Ministarstvo kulture, aktivno i snažno postupaju, čvrsto opredeljeni da se jedna kulturološka i istorijska nepravda ispravi, aktivnosti u oblasti kulture mogu da se završvaju na uspešan način, da je moguća disciplina, odgovornost i posvećenost, samo kada se mukotrpno i prilježno radi na ciljevima od značaja za celo društvo - naglasio je Vukosavljević.
On je podvukao da negativne pojave u oblasti kulture proizvode veoma negativne posledice po život građana samo što te stvari nisu merljive kao u nekim drugim oblastima, te da prethodnih 15 godina moraju biti opomena.

Vukosavljević je podsetio da je prošle godine otvoren i rekonstruisan Muzej savremene umetnosti, koji je čitavu deceniju bio zatvoren, ali Narodni muzej, prema njegovim rečima, predstavlja krunu srpske muzeologije.

- Naš Narodni muzej nije veliki, u Evropi ima mnogo većih muzeja, ali čuva stotine hiljada značajnih artefakata iz dugog istorijskog perioda, od praistorije do danas -istakao je ministar.
On je pomenuo i da su u toku pregovori o gostovanju vrlo reprezentativne izložbe artefakata iz Narodnog muzeja Kine u srpskom nacionalnom muzeju, kao i da je već ugovoren bogat program međunarodne saradnje.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija