• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.07.2018

20:18

MIRA BANJAC: Milena Dravić jedina autentična filmska glumica!

Kultura

MIRA BANJAC: Milena Dravić jedina autentična filmska glumica!

Podeli vest

Glumica Mira Banjac otvorila je večeras u Subotici izložbu fotografija "Milena" koja je posvećena, kako je istakla, jedinoj autentičnoj filmskoj glumici Mileni Dravić

- Ovo lice, koje je pred vama i kojim ste okruženi, najskuplje je lice naše kinematografije - rekla je Banjac u prostorijama Otvorenog univeziteta u Subotici gde je postavljena izložba od 70-tak fotografija koje svedoče o bogatom opusu Milene Dravić, a koju su priredili Stefan Arsenijević i Maja Medić.

Morate da znate da ste bogati jer ste u prisustvu velike karijere. Ne dogodi se to svaki dan i neće se mnogo puta dogoditi. Ja sam saputnik te velike karijere. To je veliki put za kojim sam ja štrapackala da bih doživela ovu čast da budem u trenutku istorije prave velike umetnosti i moramo da budemo toga svesni - rekla je Banjac.

Ona je podsetila da na dve divne karijere - Milene Dravić i Dragana Nikolića, koje "čine čast zemlji koja ponekad misli da joj kultura ne treba".

Milenino lice je pečat najboljeg što smo imali i što još uvek imamo - rekla je Banjac.

Ona je naglasila i da je Milena Dravić jedina naša autentična filmska glumica.

- Svi smo dolazili iz pozorišta, ali Milena je jedina autentična filmska glumica. Ipak to nije sve. Taj ogroman talenat je doživeo pravo umetničko zrenje i ona je tražila put da deo svog dara definiše u pozorištu, jer je ona prvorazredna karakterna glumica -naglasila je Banjac.

Direktor Festivala evropskog filma Palić Radoslav Zelenović podsetio je na trenutak pre 59 godina kada je Dravić odabrana za glavnu ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena” po scenariju Vlade Paskaljevića, u režiji Františeka Čapa, što je bio početak briljantne karijere tokom koje je ostvarila više od 160 filmskih i televizijskih uloga.

- Sve su to izvanredne uloge po kojima se pamti i prepoznaje film sa naših prostora. Tačnije, sve što je do sada radila jeste svojevrsna ostavština za budućnost. Milena Dravić je kulturno dobro od najvećeg značaja za ovu zemlju - naglasio je Zelenović.

On se prisetio i 2000. godine kada je Mileni Dravić uručena prva nagrada “Aleksandar Lifka” uprkos svim pritiscima i pretnjama da to ne čine.

Izlazak Milene Dravić na Letnju pozornicu smatram jednom od najvećih pobeda tokom ovih 25 godina festivala”, rekao je Zelenović.

Dravić, dirnuta rečima svojih prijatelja, rekla je da sve što je radila, trudila se da bude najbolje moguće i da je uvek imala divne saradnike, velike reditelje, glumce sa kojima je mogla da ostvari uloge kojima je bila zadovoljna.

- Dobila sam i previše nagrada, ali uvek mi je bilo važno samo to moje unutrašnje osećanje. Mogla sam da dobijem i dva Oskara, ne bi vredelo ako ja nisam zadovoljna ulogom koju sam ostvarila. Sada imam veliko bogatstvo, mnogo filmova, divne prijatelje i dve knjige koje su došle sa nagradama "Joakim Vujić" i "Dobričin prsten" - dodala je Dravić.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59