• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Aleksandar Spasojević

18.09.2018

22:33

(FOTO) JA SAM PRI KRAJU, ALI U PUNOM SJAJU...Glumačka diva Branka Veselinović obeležila čitav vek postojanja

Kultura

(FOTO) JA SAM PRI KRAJU, ALI U PUNOM SJAJU...Glumačka diva Branka Veselinović obeležila čitav vek postojanja

Podeli vest

Branka Veselinović u društvu kolega proslavila stoti rođendan i kroz suze se zahvalila Bogu što je toliko poživeo

Najstarija srpska glumica Branka Veselinović, koja je juče proslavila 100. rođendan na svečanosti u beogradskom Jugoslovenskom dramskom pozorištu, poručila je da je pri kraju života, ali i dalje u punom sjaju!


Pozorišna diva voli da se izražava u stihovima, pa se tako obratila i kolegama koji su prisustvovali njenom slavlju.

Foto: Informer

 

Pomagala deci

- Ja sam pri kraju, ali u punom sjaju, srce sam vam dala, od srca vam hvala. Voleće vas bez prestanka, Ćosić Veselinović Branka. Od ovog uzbuđenja ne može biti jače, zato vaša Branka plače - rekla je glumica drhtavim glasom, a zatim se setila i svog pokojnog supruga i kolege Mlađe Veselinovića, kao i glumaca koji su otišli pre nje:

- Odozgo me gleda Bog, koji me je poživeo, moj Mlađa, ali i drage kolege. Nek počivaju u miru.
Gostima na rođendanu se među prvim obratio Irfan Mensur, koji je pročitao pismo Voje Brajovića ispred Udruženja dramskih umetnika.
- Branka zna da čovek ima samo ono što daje drugima. Zbog toga je velika. Sa suprugom Mlađom je osnovala Fondaciju koja je pomagala deci. Bila je ambasador UNICEF- a. Tvrdim da je najmlađa stogodišnjakinja ovog sveta. Živela - poručio je Brajović, dok je reditelj Jagoš Marković ponovio da nikada nije upoznao tako humanu ženu:
- Koliko je samo dece nahranila i osmeha vratila. Dok smo svi spavali do kasno i prenemagali se, ustajala je rano, budila kolege i iz njihovih kuća iznosila ono što im ne treba i davala gladnima.

Foto: Informer

 

Branka: Ja sam vatrogasni oficir
 

Slavna glumica se pohvalila da je bila pripadnica Dobrovoljnog vatrogasnog društva i da je čak imala oficirski čin.
- Mlađa mi je to dozvolio, to mi je bila velika čast. Prošla sam sve obuke i gasila požare, a za sve to sam bila i odlikovana - rekla je Branka, koja je juče dobila poklon i od beogradskih vatrogasaca.


Vojin Ćetković je naglasio da mu je drago što se posle niza tužnih događaja i odlazaka glumaca napokon slavi nečiji život, a zatim je Aleksandra Janković pročitala pismo Rade Đuričin:
- Branka je tokom jedne predstave pala kroz prozor i to pravo na beton. Stigla je Hitna pomoć, odnosili su je na nosilima, a ona je dobacivala Branku Cvejiću: "Cvejo, ako ostanem nepokretna, hoćeš li mi dati da igram onu svoju monodramu u kojoj sedim?". Publika je sve vreme vikala: "Branka, izdrži". Izdržala je!

Zimzelena i večita

Ivan Bekjarev je podsetio sve na svoj govor iz 1970. godine koji je držao u ime mladih glumaca u JDP-u kada je Veselinovićeva proslavljala 35 godina rada.
- Tada sam rekao: "Draga naša, zimzelena Branka". Šta sada reći posle njenog 100. rođendana osim: "Draga naša, večita Branka" - kazao je Bekjarev, dok je Ceca Bojković sa scene poručila:
- Retko ko doživi 100 godina i bude u formi kao što je Branka. I dalje je devojčica.
 

I dalje obilazi bolesne, stare i decu bez roditelja


Branka, poznata po humanitarnom radu, na rođendan je ponela i lutka za kog je posebno vezana:
- Ovu lutku sam donela iz Rusije još 1956. godine kad sam tamo gostovala sa pozorištem. Sa njim i dan-danas obilazim bolnice, škole, Domove za nezbrinutu decu i stara lica i držimo predstave.

 

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija