• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/Verica Milijić

05.11.2018

17:53

LAZA RISTOVSKI: Voleo bih da besposličarim, nekada sam to znao!

Kultura

LAZA RISTOVSKI: Voleo bih da besposličarim, nekada sam to znao!

Podeli vest

Sve znam. Svega sam se nagledao i naslušao. Mnogo toga sam odigrao. Vreme je da se najzad sretnem sa sobom. Ovako, što sam stariji, mislio sam da ću da radim manje, a radim sve više i više...

Film "Kralj Petar Prvi", prvi film o najvoljenijem kralju, sa Lazarom Ristovskim u naslovnoj ulozi, publika će moći da gleda u bioskopima od petog decembra umesto u novembru, kako je najpre objavljeno. Produkcija je u jednom trenutku zapala u finansijski problem, pa je snimanje odloženo, kao i unapred zakazana premijera. Sada je posao završen, Petar Ristovski, reditelj filma, prema rečima svog oca Lazara Ristovskog, zahtevao je da se sve što se snima na Krfu, sva golgota srpske vojske bude i tretirana kao najvažniji deo filma, a Laza je, kaže, kao producent morao da odgovori njegovim zahtevima. I odgovorio je.

Sada, u fazi postprodukcije, za "Ljubav i zdravlje" Laza Ristovski otkriva kako je on lično doživeo sve što se dešavalo oko filma i serije koja će iz njega nastati, kako je doživeo kralja Petra kog je igrao, potom, svog Petra - sina, iza kamere... Ovaj glumac kog pamtimo po genijalnim ulogama (Pavle iz "Originala falsifikata", Raja iz "Tito i ja", " Crni iz "Podzemlja", potom po predstavama "Mrešćenje šarana", "Mala", "Urnebesna tragedija"...) otkriva nam i šta radi ovih dana. Kako se odmara i da li je bio ozbiljan kada je rekao da je kralj Petar njegova poslednja uloga.

Šta je to što vas je sedam godina držalo da izdržite i konačno počnete i završite snimanje filma "Kralj Petar Prvi"? Zašto vam je bilo važno da snimite ovaj film? Šta osećate sada, pred premijeru?
- Kralj Petar je čovek zbog koga je valjalo čekati ovih sedam godina. On je najvoljeniji srpski kralj. Imam osećanje da se ovim filmom i serijom vraća neki veliki i zaboravljeni dug srpskom vojniku-seljaku. Moja sličnost sa kraljem je takođe jedan od motiva što sam se zainatio da se ovaj projekat napravi. Biće ovo kolektivno zaboravljeno sećanje, u kome će se mnogi potomci iz te, po svemu, antičke tragedije prepoznati.

Koje su brojke filma - posle sedam godina čekanja, koliko glumaca, koliko statista, koliko dana snimanja... koliko dana ste nosili bradu?
- Bradu sam obrijao pre nekoliko dana. To znači da sam i praktično i ritualno završio rad na ulozi. Neće se ovaj film pamtiti po brojkama. On će se pamtiti po emociji koju nose glavni junaci i sam kralj, ali će gledaoci sigurno biti zadivljeni spektakularnim scenama rata i povlačenja preko albanskih planina. Verujte mi, ovakav film u produkcijskom smislu nije u Srbiji snimljen. Vojska Srbije je bila deo ovog filma. Vojnici su bili najbolji statisti sa kojima sam ikada radio. Pomogli su i MUP i mnogi drugi. "Milsped", "Voda Voda" itd...

Tata, kralju!

Priča o kralju Petru je veličanstvena, teška, tužna... izaziva ništa drugo nego osećaj ogromnog poštovanja. Ipak, mora da je bilo i anegdota na snimanju. Ispričajte nam jednu.
- Moj Petar me je zvao na snimanju tata. Jedan od statista koji je shvatio svoju ulogu nekako doslovno, jednog trenutka je pitao kolegu do sebe... šta je njemu stvarno kralj Petar? Tata? Od onda sam rekao Petru da me zove kralju... i do kraja filma su me svi oslovljavali sa KRALJU. To je delovalo mnogo ozbiljnije od TATA.

Koliko je bilo teško ući u lik Kralja Petra? Kako ste se pripremali?
- Naravno da se glumac priprema čitajući literature i tragajući po detaljima iz života lika, ali ja sam se ovoga puta pripremao na jedan drugačiji način. Kralj Petar je poznat kao najvoljeniji srpski kralj, kao čovek koji je brinuo istinski za svoj narod. On je uveo parlamentarnu monarhiju u Srbiju. Dakle spremao sam se tako što sam brinuo o svemu i svačemu na snimanju. Bio sam posmatrač i mudrac koji reaguje samo kada je to neophodno. Ćutanje je zlato, a kada se progovori, mora se svaka reč duboko osmisliti i opravdati. Kralj je bio i mudrac, ali i ratnik. On je učestvovao u devet ratova. Retko gde u istoriji ratovanja imate takav primer, da jedan kralj ratuje u prvim borbenim linijama.

Kakav je bio kralj Petar? Kako biste ga opisali mladoj publici koja je preskočila mnogo lekcija iz istorije Srbije? Ili bolje reći srednjoj generaciji, koja je živela u Jugoslaviji?
- Drago mi je da će ga publika pamtiti po mom liku iz filma. Film je moćan medij. Mladi to najbolje znaju. Tim mladim ljudima preporučujem da upravo to što su propustili nadoknade gledajući naš film. On će ih vratiti ne samo istoriji već i emociji, koja je takođe potisnuta u vremenu u kojem živimo. Kralj Petar će ih sigurno podsetiti na dedu ili pradedu ako ga pamte. Likovi junaka sa Cera, Kolubare, sa povlačenja do Krfa i Solunskog fronta isplivaće iz zaborava. Morate doći to da vidite.

Videćete me na premijeri, sigurno... A ono što će publiku oduševiti je i ogromna ekipa na snimanju filma "Kralj Petar", mnogo statista... Kakav je bio njihov odnos prema filmu, prema vama... kažu da su i u pauzama govorili "evo ga kralj" kada biste prošli pored njih...
- I ranije su me ljudi oslovljavali sa "kralju", "care". Ali to je bilo ono kako se nazivaju inače omiljeni glumci. Ovoga puta će me zvati "kralju" sa razlogom.

Da li ste zadovoljni režijom filma? Da li vas je reditelj nervirao, bar malo?
- Petar je pokazao da je pred njim velika budućnost. Prvi film i već je pokazao svoj raskošni talenat. Ja jesam možda malo pristrasan, ali mi i verujte da posle mog velikog iskustva znam da prepoznam talenat. Petar je istinska zvezda ovog projekta.

Da li vam je drago što se vaš sin Petar upustio u "filmske vode"?
- Naravno. Umetnost spasava dušu u ovom surovom vremenu bez emocija u trci za zaradom.

Zašto ste rekli da je ovo vaša poslednja uloga? Da li ste bili ozbiljni? Imali ste oko 4.000 pojavljivanja na pozorišnim daskama, preko 70 filmova... Zar vam neće nedostajati kamera?
- Ja sada uistinu tako mislim. Možda se to i ostvari. Bio bih srećan ako to bude tako. Sve znam. Svega sam se nagledao i naslušao. Mnogo toga sam odigrao. Samo bi nešto izuzetno moglo da promeni moje mišljenje. A i vreme je da se najzad sretnem sa sobom.

Ako zaista "odlazite", šta ćete da radite? Kako će izgledati taj susret Laze i - Laze?
- E, to je pitanje. Zar se uvek mora nešto raditi?... Možda ću pisati.

Kada ste promovisali knjigu "Ulična akademija" rekli ste da se osećate kao da glumite pisca jer promocije su kontakt sa živim ljudima, publikom, kao nekada davnih godina dok ste još igrali u pozorištu... Ko ste vi sada zapravo - reditelj, producent, glumac, pisac...
- Ja sam od svega toga ponešto. Kada čovek želi da se bavi umetnošću, bilo kojom, mora biti spreman da kopa po sebi. Da otkriva i lepe i ružne strane svog bića. To je hrabrost. Umetnici moraju biti hrabri i pošteni ljudi. Trudio sam se.

Šta je vaš život van filma i serija, šta volite da radite?
- Voleo bih da imam vremena da besposličarim. Nekada sam to znao. Ovako, što sam stariji, mislio sam da ću da radim manje, a radim sve više i više.

Stvorili ste oazu za sebe i suprugu Danicu u Beogradu, u Zemunu... kako ovih dana provodite vreme, posle završenog velikog posla?
- Radim. Postprodukcija ovog filma je veoma obiman posao.

Kako ste uspeli da održite "glumački brak" čak 38 godina? Šta je vaša tajna?
- Strpljenje.

Kako ste se proveli u Rimu na premijeri svog novog filma? Recite nam nešto o filmu "Čovek koji je kupio mesec"?
- Bio sam na premijeri u Rimu pre nekoliko dana. Šarmantna komedija. Baš sam uživao. Ja igram čoveka koji je kupio mesec.

Imate Instagram profil, prilično dobro baratate "selfijima"... Sa kim želite da napravite jedan, sada, ovog trenutka?
- Igram se na društvenim mrežama. Vidim, mnogi internet shvataju preozbiljno, pa bi i državu da menjaju preko interneta. Država se menja krvlju. Ko je na to spreman? Sigurno nisu kukavice koje sede u sobi za kompjuterima.


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Goran

pre 5 godina

Боље је радити на оваквим филмовима!

Sofija Kovacevic

pre 5 godina

Lazar Ristovski glumac, umetnik i filmski stvaraoc par exelancce.

Natasa

pre 5 godina

Perfektan glumac. Ubedjena sam da ce i film o kralju Petru, biti odlican.

Milos

pre 5 godina

Samo ti Lazo stvaraj dobre filmove i serije dok je tebe bice i bogata nasa kinematografija.

Jefimija

pre 5 godina

Lazar je jedan od naših naj boljih glumaca, koji je mnogo toga dao Srpskom filmu i Srpskoj umetnosti, nadam se da će imati još mnogo snage, zdravlja i volje da nastavi sa ovim poslom.

Saša

pre 5 godina

Dobar glumac, samo neka nastavi sa svojim radom.

Marijana

pre 5 godina

Moj omiljeni glumac, voleo bih da vidim još dela ovog velikana.

Milica

pre 5 godina

Siguran sam da je film odlican, takodje sam siguran da film se nece pamtiti po brojkama. On ce se pamtiti po emociji koju nose glavni junaci i sam kralj, ali ce gledaoci sigurno biti zadivljeni spektakularnim scenama rata i povlacenja preko albanskih planina. Iskrene cestitke Lazi Ristovski, prava glumcina.

sasa

pre 5 godina

Film, koji smo dugo čekali! Prava uloga sa kojom će završiti svoju bogatu karijeru!

Dragojlo

pre 5 godina

Glumac Lazar Ristovski je jedna veličina našeg glumištva , čovek koji perfektno radi svoj posao sve pohvale

Sonja

pre 5 godina

Lazar Ristovski, jedan od naših najboljih glumaca.

Milan Savić

pre 5 godina

Verujem u glumački talenat ne samo Lazara Ristovskog već i cele ekipe. Biće ovo film o kojem će se dugo pričati.

ivana

pre 5 godina

Laza je pre svega odlican glumac, jedan od najboljih!

Mila

pre 5 godina

Slzem se, stvarno je neverovatan glumac, i covek prvenstveno.

Ana

pre 5 godina

Nasa velika legenda Laza. Cestitam mu na ovakvom delu. Covek koji postuje nasu zemlju i istoriju

Ketty

pre 5 godina

Covek od karaktera i pozitivnih miljenja. Divan drug i covek.

Aleksa

pre 5 godina

Nema Laso besposlicarenja, nezaposlenost je svedena na minimum poslednjih godina...

Mila

pre 5 godina

Ma bravo kralju!!! Ti si legenda srpske kinematografije. Veliki čovek i glumac!!! Jedva čekam premijeru!!!

Maja

pre 5 godina

Gosn.Ristovski nesvakidašnje introspektivan, I like it... :-) S fokusom na njegova prethodna dostignuća u sferi umetnosti, želim samo da se zahvalim; glumačke sposobnosti koje je pokazao zaslužuju poštovanje. S nestrpljenjem očekujem gore pomenuti film sa njim u glavnoj ulozi.

Jelena

pre 5 godina

Red je da prođu ti tenderi, pa da se krene sa izgradnjom, dosta nas to očekuje

Sonja

pre 5 godina

Velika legenda.Nema sumnje da film nece biti dobar.

anatodorovic

pre 5 godina

Zasto se ova opozicija ne okane od ljudi, koji su pravi profesionalci!

Ana

pre 5 godina

Laza Ristovski je glumac sa puno kvaliteta, vanserijskog talenta i ne sumnjam da je svaki njegov film pun pogodak!

NevenaK

pre 5 godina

Ristovski je glumcina i covek u svakom pogledu jedan od retkih

Zorica

pre 5 godina

Za Kralja Petra Prvog i otadžbiu, Lazar Ristovki ovim filmom odužio je svoj dug, koji smo svi nosili u dubini duše, a nismo znali kako i na koji način da osvetlimo nasu slavnu istoriju, kao obavezu za sadašnja i buduća pokoljenja koja rastu.

mirjana

pre 5 godina

Laza se ualio para a to ide sa godinama.Ono sto nije stekao u mladosti zuri da stekne u starosti.U nazad od par godina mu se pruzila prilika i ocajnicki grabi da je iskoristi.Ako Lazo,i to je za ljude.Zahvali S.N.S koji podrzava i finansira tvoje projekte pa i Srbski narod ima udela u tome.Vazno je da ti neda Srbija da besposlicaris.

Higuita

pre 5 godina

Ovaj covek je dao OGROMAN doprinos srpskoj kinematografiji i umetnosti uopste a neki ljudi ga pljuju jer podrzava SNS? Pa koga da podrzava? Onu jadnu koaliciju ciji je deo nasilnik Boskic, tajkun Djilas i starleta Bakic? Puna podrska Lazi!

Tijana

pre 5 godina

Talenat ovakvog coveka sa godinama samo raste i drago nam je sto imamo ovakvog velikana srpskog glumista u nasoj zemlji.

Vera

pre 5 godina

Sasvim korektno uradjeno,istorijski m cinjenicama potkovano!

Igor

pre 5 godina

Predivan glumac, jedan od najboljih u svom poslom.

Maja

pre 5 godina

Ljudi koji vredno rade i vole svoj posao nemaju puno vremena za besposlicarenje

Teodora93

pre 5 godina

Laza Ristovski je jedan od najboljih nasih glumaca. Jedva cekam da pogledam film!!

Kiza

pre 5 godina

Laza je majstor naše kinematografije. Njegova dela su zaista velika i od ovog filma se puno očekuje. Hvala mu što se uključio da se bitan deo naše istorije i istorijska ličnost prenesu večno na platno kroz sedmu umetnost.

Larisa

pre 5 godina

Cestitam mu na ovakvom delu on je velika legenda

vesna

pre 5 godina

Bice to jedno od najboljih filmskih ostvarenja. Podrska za Lazu.

milan

pre 5 godina

Laza jedan od naših najboljih glumaca svih vremena, verujem i da će film o kralju Petru biti jedan od naših najboljih.....

Goran

pre 5 godina

Veliki glumac, jos veći čovek... sjajan članak!!

bilja

pre 5 godina

lazo samo napred i ne sekiraj se zbog ljubomornih komentara hejtera mrsomuda iz zute ekipe

Kris

pre 5 godina

Lazar je jedan od nasih najve ih glumaca. Uverena sam da ce ovaj film imati veliki uspeh.

tale

pre 5 godina

naši junaci zaslužuju jedan ovakav film o njihovim stradanjima

Vukoje

pre 5 godina

Patriotski odnos Lazara Ristovskog prema Srbiji.

Sasa

pre 5 godina

Sjajan film od sjajnog glumca. Film zaista dolazi u pravom trenutku na obelezavanju 100 godina od zavrsetka Velikog rata

Vasovicka

pre 5 godina

Biće to dobar film,Lazar Ristovski je jedan od kvalitetnih glumaca na ovim prostorima.

Kaca

pre 5 godina

Legenda! Gde god je glumio ostavio je jak i pozitivan utisak na gledaoce.

Darija

pre 5 godina

Veliki covek i glumac koji cuva nasu tradiciju ujedno je ispisujuci.

maximusmuscl

pre 5 godina

Ne znam coveka koji ne voli filmove ove glumacke legende .

Dora

pre 5 godina

Jos jedna od nasih glumackih legendi. Sve pohvale za ovakvo delo i coveka koji voli , postuje i ceni svoju drzavu i njenu proslost.

Viktorija Vikica

pre 5 godina

Ristovski je kroz svoju dugogodisnju glumacku karijeru pokazao koliko je cenjen i koliko vredi.

nikola

pre 5 godina

Obozavam filmove u kojima Ristovski igra i glumi.

Sanja

pre 5 godina

Divno! Jedva cekam film. Snimljen je o nasim junacima precima koji su ponos nase otadzbine!

amajlija1307

pre 5 godina

Nemojte tako! Uvek je bolje kad je čovek zauzet!

Milovan

pre 5 godina

Svojim doprinosom kulturi zaslužio si da besposličariš i uživaš. Sve najbolje!

Miško

pre 5 godina

Nema odmora dok SNS daje pare. Kad jednom odu vraća se Lečić. I tako u krug

Božica

pre 5 godina

Velika je odgovornost bila pred Ristovskim, ali tako dobar glumac će sigurno zasijati u ulozi Kralja Petra.

dr Agocen

pre 5 godina

Nemojte se povlačiti. Podarite nam još brilijantnih filmova.

aca

pre 5 godina

Vredni ljudi ne zanju da besposliče.Pozdrav za vrednog glumca Lazara!

mirjana

pre 5 godina

Samo ti radi Lazare, sjajan si glumac i takvi ostavljaju neizbrisiv trag.

Drakce

pre 5 godina

Ristovski je jedan veliki patriota i predivan umetnik. Ni jedan njegov film nije ostavio ravnodusnost, sve sto radi radi iz duse. Umetnik koji ne zna ni za odmor niti predah, kad je posao u pitanju.

mirko

pre 5 godina

Čovek,velikan našeg glumišta. Tolike godine ukrašava naše ekrane i pozorišta.

Darinka

pre 5 godina

Uradio je mnogo za nasu kinematografiju.Svaku njegovu ulogu sam sa odusevljenjem ispratila.

Lara

pre 5 godina

Svaka čast Ristovski. Naš veliki glumac, voli i ceni svoju zemlju i njenu istoriju. Izuzetno cenim rad i glumačke sposobnosti čoveka koji je stekao slavu glumca i režisera.

Milica

pre 5 godina

Samo velika legenda kao što je Laza može da uradi ovakav projekat. Jedva čekam da pogledam film.

jovana

pre 5 godina

Lazar je car. Sve pohvale. Jedna epoha biće obeležena njegovim likom i glumom.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija