• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Iskra

28.11.2018

18:59

KUSTURICA O FILMU O JASENOVCU: Znam da su se mnogi obradovali, a MOŽETE MISLITI KAKO SU SE NEKI RAŽALOSTILI!

Kultura

KUSTURICA O FILMU O JASENOVCU: Znam da su se mnogi obradovali, a MOŽETE MISLITI KAKO SU SE NEKI RAŽALOSTILI!

Podeli vest

Moje beleške imaju intenzitet ličnog, kao što sve u umetnosti mora da bude subjektivno, a kada postane objektivno, onda je to rijaliti. Zato ne gledam televiziju, gledam "Jutjub" jer tamo se vidi sve što meni treba, a sve što mi ne treba to se vrti 24 sata.

Ovim rečima slavni filmski reditelj Emir Kusturica je u utorak veče, u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, objasnio brojnim poštovaocima svoju potrebu da posle knjiga "Smrt je neproverena glasina" i "Sto jada" napiše i treću, naslovljenu "Šta mi ovo treba".

U prepunoj sali "Pera Dobrinović" najstarijeg nacionalnog teatra, Kusturica je kazao da ova knjiga ima smisla, jer se bavi živim ljudima i nečim što je bilo, i izrazio nadu da će onima koji dođu za 50 godina, s njom biti neke stvari jasnije. Jer, kako reče, sve je u ovom vremenu okrenuto naopačke. Mi se već 25 godina borimo da izvedemo dokaz da nismo samo mi krivi za taj rat, nego da je nastao kao posledica nečega.

- U mojoj knjizi je zabeleženo da je Džordž Buš Stariji rekao da nijedna zemlja iz bivše SFRJ neće moći da uspostavi odnose sa SAD dok ne izađe iz Jugoslavije i da ne može biti da je Slobodan Milošević kriv za njen raspad, nego je nju rastavio onaj ko ju je sastavio, naveo je proslavljeni reditelj i dodao da je problem tih Jugoslavija bio u tome, što su, kako bi naš narod rekao, sklapane "ozgo" a ne "ozdo".

Kusturica je rekao da bi voleo da snimi film o Jasenovcu, te da čeka da vidi kako će se okolnosti dalje na tu temu poklopiti.

PROJEKAT IZ PEĆI! KOSOVO DOBIJA IZLAZ NA MORE? Ovakvu glupost mogli su da SMISLE SAMO RAMA I HARADINAJ!

Ideju o ovakvom filmu koji bi režirao naš reditelj, izneo je nedavno izraelski istoričar i istraživač genocida u Drugom svetskom ratu Gideon Grajf.

- Znam da su se mnogi toj ideji obradovali, ali možete misliti koliko su se ražalostili ovi koji veruju da oni treba da uzmu pare i naprave neki drugi film - rekao je reditelj.

(VIDEO) SRBIJA NIJE IZGUBILA ČETIRI RATA, NEGO SAHRANILA ČETIRI CARSTVA, a uskoro će SAHRANITI I PETO...!

- Film o Jasenovcu kasni mnogo decenija zbog našeg nemara prema svojoj tragediji. Imamo mi stratišta mnogo, a zbog podaništva prema politici izbegavali smo da napravimo filmove o našim suštinskim i mitskim mestima - kazao je Kusturica.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Pedro

pre 5 godina

Nadam se da ću doživeti da se snimi taj film o Jasenovcu. Tu bi trebalo uključiti sve naše režisere, scenariste i glumce, plus ubaciti par stranih vrhunskih glumaca. Kusturica bi bio najbolji izbor da vodi ceo ovaj projekat, čovek ima znanje, veze i poznaje te neke ljude iz sveta filma koji bi doprineli da film bude vrhunski. Mi, kao potomci svih tih pobijenih Srba, imamo moralnu dužnost da ovako nešto uradimo.

Dragan

pre 5 godina

Najstariji nacionalni tatar je Srpsko Knjazevski teatar Joakim Vujic KRAGUJEVAC SUMADIJA donovan 1835 godine. Novosadsko pozoriste 1861 Toliko

Milorad Culibrk

pre 5 godina

Nije primereno da zrtva progovori o svom stradanju. No kako su obraz i dupe vec odavno zamenili mesta podrzavam Vasu ideju. Hrvati nisu mogli da oproste Lordanu Zofranovicu koji je smatrao da dzelat, da bi mu bilo oprosteno, mora progovorito o sebi. Hrvati nisu mogli da oproste Zemaljskoj komisiji ( sastavljena vecinski od Hrvata ) koja je utvrdila broj stradalih u Jasenovcu 750.000. Izbrisano je mnogo dokaza o stratistima Srba, antifasista, Jevreja i Cigana. Zaboravili su samo to da PREDANJA ZIVE DUZE OD COVEKA I NECOVEKA. Ako to ne napravi Kusturica i nece biti napravljeno. Napred Emire i Milorade ( Dodik ) posle AndricGrada i ovo.

Nedim

pre 5 godina

Kusturica je bio gost na Otvorenom univerzitetu u Subotici 27.11.od 19 časova povodom promocije knjige "Šta mi je ovo trebalo"Što se tiče filma podsetiću Kustu da je Lordan Zafranović davno snimio film "Strah i pepeo Jasenovca" ne znam tačno koje godine ali se prikazivao u bioskopima.Naravno ni njegova vizija neće biti na odmet.Istorijski gledano i drug Tito je zakasnio jer je samo jednom posetio Jasenovac,ali gdja Jovanka je stvarno mogla to da poseti svake godine i oda poštu žrtvama.

gaga vuk

pre 5 godina

Iako nemam znanje iz te oblasti, mislim da bi trebalo snimiti film kao Kum 1,2, 3, jer je veoma tesko napraviti samo jedan film, nadam se da ce Kusturica uspeti da uradi taj projekat.

gaga vuk

pre 5 godina

Iako nemam znanje iz te oblasti, mislim da bi trebalo snimiti film kao Kum 1,2, 3, jer je veoma tesko napraviti samo jedan film, nadam se da ce Kusturica uspeti da uradi taj projekat.

Ideja

pre 5 godina

Da, Kusturica da rezira. Znalac. Nista ne trrba prepustiti masti, samo gola istorijska istina. Ako moze Zapad da izmislja horore, u ovom slucaju, to je nepotrebno ciniti vec uz pomoc vrhunske filmske tehnike, prikazati u "originalu", docarati Svetu sva zverstva koja su pocinjena u logoru. Neka film traje bar 3 sata, mozda i neki TV serijal ne bi bio los. Da vidimo koliko taj Zapad ceni istinu, koju vecito propagira i kako ce za Oskara, da oceni to filmsko delo? Toliko.

Izbori 2024

Vesti

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!
Politika

Petković sa nemačkom ambasadorkom: Priština svakodnevno generiše nove krize!

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorkom Savezne Republike Nemačke u Republici Srbiji, Nj.E. Anke Konrad, sa kojom je razgovarao o sve težem položaju srpskog naroda u pokrajini, gde, kako je naveo, Priština umesto normalizacije i deeskalacije situacije svakodnevno generiše nove krize na terenu.

16.04.2024

15:26

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd
Društvo

IDEA potpisala trogodišnji ugovor sa Beogradskim maratonom i najavila donaciju defibrilatora Crvenom krstu Beograd

Danas je održana konferencija za medije povodom potpisivanja novog trogodišnjeg ugovora o strateškoj saradnji Beogradskog maratona i brenda IDEA, kao i donacije aparata AED (automatski eksterni defibrilatora) Crvenom krstu Beograd od strane fondacije Heroji Beogradskog maratona i kompanije Mercator-S, a koji će biti postavljeni na javnim površinama u Beogradu, i biti dostupni za efikasno spasavanje života naših sugrađana.

16.04.2024

15:24

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija