• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tanjug

18.01.2019

23:59

NEPROCENJIVO! POSLE SKORO DVA VEKA, Rusi vraćaju stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a Srbija njima slike Nikolaja Reriha!

Kultura

NEPROCENJIVO! POSLE SKORO DVA VEKA, Rusi vraćaju stranicu Miroslavljevog jevanđelja, a Srbija njima slike Nikolaja Reriha!

Podeli vest

Nakon gotovo dva veka Srbiji će biti vraćena 166. stranica Miroslavljevog jevanđelja, a Srbija će Rusiji pokloniti sedam slika čuvenog Nikolaja Reriha

Ovu razmenu i vraćanje stranice koja nedostaje našem najstarijem rukopisu na ćirilici najavio je Aleksandar Vučić nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom juče u Beogradu. 

U Moskvi, inače, naredne godine treba da bude otvoren muzej koji će nositi ime Reriha, slikara, koji je značajan i kao mislilac i filozof i koji u svojoj zemlji ima kultni status, poput Ilje Repina, a cena njegovog ulja na platnu kreće se od 40.000 dolara. 

Smatrali su ga velikim pustolovom, a sve slike koje poseduje Narodni muzej pribavljene su legalnim putem i nisu nikada izlagane, prenose beogradski mediji u sutrašnjim izdanjima.

Vraćanje 166. stranice Miroslavljevog jevanđelja za nas je neprocenjivo, reč je o stranici koju je Porfirije Uspenski isekao i poneo sa sobom tokom boravka na Hilandaru, jer je bio fasciniran izgledom tog rukopisa.

Na toj se stranici nalaze čtenija za 20. januar, praznik Jovana Krstitelja. Ukrašena suinicijalom sa likom vavilonske bludnice, sto je metafora za zlu Irodijadu, ženu cara Iroda, koja je od muža zahtevala glavu Svetog Jovana. List se od 1846. do 1883. nalazio u Kijevu, a zatim je prenet u Imperatorsku javnu biblioteku, što je danas Nacionalna biblioteka Rusije i nalazi se u Sankt Peterburgu. 
 

RUSI NAM VRAĆAJU BLAGO NEPROCENJIVE VREDNOSTI! Srbija na korak do lista Miroslavljevog jevađelja!




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Mica

pre 5 godina

Pa super. Ovaj Rus je krisom isekao i zapravo ukrao tu stranicu iz Miroslavljevog jevandjela a slike smo mi legalno nabavili verovatno ih plativsi. I sad se trampimo. Ukradeno za placeno. Dakle sto mi Srbi ne znamo da postujemo sami sebe pa to je strasno. Nije ni cudo da nas svi gaze. SRAMOTA !!!

Boki

pre 5 godina

Bravo za Predsednika Vucica. To se zove patriotizam, a ne kao ovi zlotvori

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59