• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS/Informer.rs

25.02.2019

07:46

ODRŽAN 91. OSKAR! „Zelena knjiga“ najbolji film, Kuaronu tri pozlaćene statue!

Kultura

ODRŽAN 91. OSKAR! „Zelena knjiga“ najbolji film, Kuaronu tri pozlaćene statue!

Podeli vest

Oskar za najbolji film ove godine pripao je ostvarenju „Zelena knjiga“. Veče za pamćenje za meksičkog reditelja Alfonsa Kuarona, koji je kući odneo tri pozlaćene statuete. Olivija Kolman najbolja glumica, dok je u muškoj kategoriji priznanje Američke filmske akademije pripalo Ramiju Maleku

Čast da otvori veče pripala je Adamu Lambertu i Brajanu Meju, a na velikom zidu iza njih prikazan je lik Fredija Merkjurija. Kako se ispostavio na kraju noći, filmska priča o ovom umetniku prikazana u filmu "Boemska rapsodija" veliki je pobednik večeri.

Zelena knjiga najbolji film, odluka je Američke akademije za film. „Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi“, istakli su producenti Džim Berk, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjelonga.

Oskar za režiju i treći po redu večeras za Alfonsa Kuarona i njegov film Roma! Ko bolje da mu uruči ovo prestižno priznanje nego njegov zemljak i kolega Giljermo del Toro.

Najbolja glavna glumica je Olivija Kolman za svoju ulogu u Miljenici! „Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se ovo neće desiti ponovo“, kroz suze se našalila Engleskinja. 

Foto: Tanjug/AP

Prošlogodišnji oskarovci za sporedne uloge Elison Dženi i Gari Oldman pročitali su ime najboljeg glumca – Rami Malek za ulogu Fredija Merkjurija u Boemskoj rapsodiji. „Možda nisam bio očigledan izbor, ali izgleda da nije ispalo toliko loše“, rekao je Malek držeći Oskara u ruci.

Svojoj pozamašnoj kolekciji nagrada među kojima su Gremiji, Zlatni globus i Bafte, Lejdi Gaga je dodala i Oskara za najbolju pesmu u filmu Zvezda je rođena. „Nije stvar u pobeđivanju, već da ne odustanete. Nije važno koliko puta padnete, već koliko puta ustanete“, istakla je Gaga. Još jedna statueta za Crnog pantera – Ludvig Goranson komponovao je najbolju muziku.

Ostvarenje Zelena knjiga može se pohvaliti najboljim originalnim scenarijom, za koji su odgovorni Nik Valjelonga, Brajan Kari i Piter Fareli. Oskar za najbolji adaptirani scenario pripao je Čarliju Vahtelu, Dejvidu Rabinovicu, Kevinu Vilmotu i Spajku Liju za film Crni klanovac. Gaj Nativ i Džejmi Rej Njuman osvojili su Oskara za najbolji kratkometražni film – Koža.

Ovacije su se prolomile teatrom „Dolbi“ kada su Lejdi Gaga i Bredli Kuper izveli baladu Shallow iz ostvarenja Zvezda je rođena. Za najbolje vizuelne efekte pozlaćene statuete su dobili Pol Lambert, Ijan Hanter, Tristan Majls i Džej Di Švalm u ostvarenju Prvi čovek na Mesecu.

Spajdermen: Novi svet najbolji je dugometražni animirani film, dok je Oskar za najbolje kratko animirano ostvarenje otišao u ruke Dome Ši i Beki Nejman Kob za Bao. Rajka Zetabči i Melisa Berton podigle su statuete za najbolji kratki dokumentarac – Period. End of Sentence.

Prvi Oskar za Zelenu knjigu podigao je Maharšala Ali za sporednog glumca. Boemska rapsodija je na svoj konto dodala još jednog Oskara – dobitnik je Džon Otman za montažu filma. 

Foto: Tanjug/AP

Kuaron će morati da proširi vitrinu za nagrade. Meksički reditelj za Romu podigao još jednog Oskara i to za najbolji strani film.

Dva Oskara za Boemsku rapsodiju. Uz zvuke istoimene kultne pesme po svoje statuete za najbolju montažu zvuka na binu su se popeli Džon Varherst i Nina Hartstoun, kao i Pol Mezi, Tim Kavadžin i Džon Kasali za miks zvuka.

Za najbolju scenografiju ove godine su se pobrinuli Hana Bičler i Džej Hart u ostvarenju Crni Panter. Treći Oskar u bogatoj karijeri reditelja Alfonsa Kuarona, ali ovaj put za najbolju fotografiju u njegovom ostvarenju Roma.

Foto: Tanjug/AP

Nije bilo lako pretvoriti Kristijana Bejla u američkog potpredsednika Dika Čejnija. Baš zbog toga su Greg Kenon, Kejt Bisko i Patrisija Dehejni dobili Oskara za šminku i frizure u ostvarenju Čovek iz senke. Sa nagradom za najbolji kostim kući ide Rut Karter za svoj rad na filmu Crni Panter.

Ruku pod ruku, britanska dama Helen Miren i „havajski bog“ Džejson Momoa uručili statuetu za najbolji dokumentarac tvorcima filma Free Solo.

Prvi Oskar večeri ide u ruke Redžini King za sporednu žensku ulogu u ostvarenju Šapat ulice (If Beale Street Could Talk).


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija