• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

25.02.2019

10:45

FILM "ŠAVOVI" PREMIJERNO NA 47. FESTU 01. MARTA U KOMBANK DVORANI! Potresna priča inspirisana istinitim događajem iz Beograda!

Kultura

FILM "ŠAVOVI" PREMIJERNO NA 47. FESTU 01. MARTA U KOMBANK DVORANI! Potresna priča inspirisana istinitim događajem iz Beograda!

Podeli vest

Višestruko nagrađivani fim Miroslava Terzića "Šavovi" biće premijerno prikazan na 47. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Kombank Dvorani 01. marta u 19.30h

Film je inspirisan istinitom pričom beogradske krojačice koja skoro dve decenije traži svog "mrtvog sina".

Nesrećna majka koju tumači Snežana Bogdanović bori se sa upravom bolnice i lekarima, policijom, sudovima i opštinskim zvaničnicima, kako bi dobila ispravu o smrti koja bi dokazala gde je sahranjen njen novorođeni sin. Strpljivo spajajući šavove svoje priče ona, posle skoro dvadeset godina, veruje da je svog sina našla u prigradskom naselju udaljenom 15 kilometara od Beograda.


Ostale uloge tumače Jovana Stojiljković, Marko Baćović, Pavle Čemerikić. Producenti  filma su Uliks Fehmiu i Milena Trobozić Garfield ,a  scenario potpisuje  Elma Tataragić. Snimatelj filma je Damjan Radovanović. Fim Šavovi osvojio je nagradu  stručnog žirija Europa Cinemas Label, kao najbolji evropski film u programu Panorama, dok je u konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila Šavovima drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.  

Foto: Šavovi

 

Uoči srpske premijere filma reditelj Miroslav Terzić poručuje da je nakon niza godina, njegova želja da snimi Šavove krenula da se ostvaruje kada je upoznao Drinku Radojičić, čija ga je skromnom i hrabrost razoružala. On joj se zahvalio i dodao: 

- Od samog početka sam imao sreću da radim sa sjajnom glumačkom ekipom i saradnicima. Još u toku rada na scenariju sa Elmom Tataragić želeo sam da ulogu Ane igra Snežana Bogdanović. Snežana je ispred kamere postala druga osoba, ne stedeći se i ne plašeći se da se potpuno poništi i prepusti Ani i da u tom procesu ponekad gotovo povredi sebe. Potpuno predavanje. Ona je drug, borac i veliki glumac - poručio je Terzić.

Milena Trobožić Garfield koja je zajedno sa Uliksom Fehmiuom jedan od producenata filma poručuje “Svi kritičari, i naši i strani,  koji su pisali o Šavovima posle svetske premijere na Berlinalu su istakli da film pored jakog umetničkog izraza i izuzetne glumačke kreacije Snežane Bogdanović i cele glumačke ekipe  ima i veliki bioskopski potencijal. Ponosni smo što smo uspeli da napravimo film koji je osvojio i kritiku i publiku ovog značajnog festivala".

NAGRADE 

Film "Šavovi" osvojio je nagradu Europa Cinemas Label kao najbolji evropski film u programu Panorama i od sada će imati podršku mreže Europa Cinemas i bolji pristup bioskopskoj distribuciji zahvaljujući finansijskom podsticaju ovoj mreži bioskopa da uvrste ovu srpsko-slovenačko-hrvatsko-bosansko-hercegovačku koprodukciju na svoje repertoare. Tročlani ziri je odlučio o ovoj nagradi.

U konkurenciji od 37 filmova iz celog sveta Berlinska publika ovogodišnjeg Berlinala dodelila je Šavovima drugu nagradu za najbolji igrani film u selekciji Panorama.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Magazin

Džet set

Srbija