• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.03.2019

15:19

SOPRAN GABRIJELA UBAVIĆ gostuje u operi Rigoleto u Narodnom pozorištu u Beogradu!

Kultura

SOPRAN GABRIJELA UBAVIĆ gostuje u operi Rigoleto u Narodnom pozorištu u Beogradu!

Podeli vest

U sredu, 27. marta na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u 19.30 biće izvedena Verdijeva opera "Rigoleto", a lirsko-koloraturni sopran Gabrijela Ubavić nastupiće u ulozi Đilde

U naslovnoj roli je Dragutin Matić, ulogu Vojvode od Mantove tumači Dejan Maksimović, dirigent je Ana Zorana Brajović. U solističkoj podeli su i Ljubica Vraneš (Madalena), Aleksandar Stamatović (Monterone), Filip Vučić (Grof Čeprano/Tamničar), Biljana Jovanović (Grofica Čeprano), Pavle Žarkov (Marulo), Siniša Radin (Borsa), Mihailo Šljivić (Sparafučile), Mina Gligorić (Đovana), Katarina Čolaković (Paž).

Reč je operi u tri čina, a libreto, prema drami "Kralj se zabavlja“ Viktora Igoa, napisao je F.M.Pjave. Scenograf je Boris Maksimović, kostimograf Ljiljana Radonjić Orlić.

Gabrijela Ubavić prvi značajni međunarodni uspeh postiže 2010. godine ulogom Pamine u Mocartovoj "Čarobnoj fruli“, u teatru J.K.Tyla u Plzenu u Češkoj. Nakon toga usledile su i druge uloge, a naredne godine nominovana je za prestižnu Češku umetničku nagradu "Talya", upravo za ulogu Đilde.

VELIKA ČAST ZA BEOGRAD! Vivijana Durante otvorila Beogradski festival igreulogu Đilde

U novembru 2012. godine na Međunarodnom takmičenju Antonin Dvoržak u Karlovim Varima osvaja drugu nagradu u kategoriji Opera, Nagradu dirigenta takmičenja „František Drs“, i Nagradu teatra J.K.Tyla Plzen - debi u Štrausovoj operi "Arabela“ u ulozi Zdenke u sezoni 2013-2015.

Rođena je u Požarevcu, gde je stekla niže i srednje muzičko obrazovanje, instrumentalni (klavir) teoretski smer. Diplomirala je solo pevanje na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu. Tokom 2011. godine završava postdiplomske studije na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Beču - odsek scensko izvođenje/opera i muzička drama, u klasi prof. Nikler i Parik.

Nastupala je na mnogim festivalima, kulturnim manifestacijama, u TV emisijama u Srbiji, Italiji, Francuskoj, Grčkoj, Češkoj republici... Pored operskog ima i bogat i koncertni repertoar.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija