• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.04.2019

20:55

ZDANJA PRIČAJU PRIČU O SLOBODI! Noć muzeja u Srbiji 18. maja!

Kultura

ZDANJA PRIČAJU PRIČU O SLOBODI! Noć muzeja u Srbiji 18. maja!

Podeli vest

Kulturna manifestacija Noć muzeja biće održana 18. maja u brojnim mestima širom Srbije. Od 16 sati, pa do ponoći, posetioci će biti u prilici da zavire u muzejske kolekcije, otkriju galerijske priče i otvore vrata brojnih drugih, neretko i sasvim neočekivanih, zdanja koja pričaju priču o slobodi

U Beogradu će tokom Noći muzeja publika moći da obiđe oko šezdeset lokacija širom grada, od kojih će mnoge svoja vrata za širu javnost otvoriti samo ove večeri.

Posebno se izdvaja tura "Neispričane priče", koja se već tradicionalno realizuje. U okviru ove ture posetioci će moći da osete dašak slobode hipi ere i kultnog Vudstoka, biće u prilici da se upoznaju sa Beogradom iz vremena Kraljevine Jugoslavije, preispitaju sve što znaju o jedinstvenim spomenicima kulture - starim prestoničkim kafanama ili pak da uživaju u duhu slobode koji je obojio beogradski noćni život osamdesetih godina prošlog veka.

Narodni muzej Šabac u Noći muzeja predstaviće se nesvakidašnjom izložbom "Kako smo se voleli", koja donosi sedam priča o ljubavi iz prošlosti i jednu iz budućnosti, povezanih sa intrigantnim predmetima iz muzejskih zbirki.

Kulturni centar "Laza Kostić" iz Sombora premijerno u Noći muzeja otvoriće izložbu posvećenu čuvenom francuskom impresionisti Anriju de Tuluz-Lotreku, realizovanu u saradnji sa Srednjoevropskim kulturnim centrom iz Novog Sada.

Od novčića kovanog na obali Dunava u vreme Rimljana do misteriozne razglednice koja je pre više od sto godina putovala iz Beograda za Veliko Gradište kretaće se izložba "Od Hadrijana do ponizne Sofije", koju priprema Narodni muzej Veliko Gradište.

Izložba "Murali kojih više nema" obeležiće Noć muzeja u Kruševcu, preispitujući umetničke i građanske slobode.

Nišlije će u Muzeju zdravstvene kulture biti u prilici da pogledaju čime su pacijenti lečeni u 19. i 20. veku, dok će u Irigu u Noći muzeja svoja vrata otvoriti rodna kuća našeg čuvenog Borislava Mihailovića Mihiza.

Narodni muzej Užice predstaviće raskošno fotografsko putovanje kroz gradsku prošlost i 20. vek, a Galerija Milene Pavlović Barili za Noć muzeja priprema izložbu "Milenina dvorska vizura", sačinjenu od dvanaest karikatura ove umetnice nastalih dok je živela na dvoru svog rođaka, kralja Aleksandra Karađorđevića.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!
Fudbal

Vatrena uvertira pred derbi! Osveta navijača Barse igračima francuskog prvaka!

Večeras su na programu prva dva revanš meča četvrtfinala Lige šampiona. Derbi će biti odigran na stadionu "Monžuik" gde Barselona dočekuje Pariz Sen Žermen (Arena 1 premijum). Utakmica je imala "vatrenu" uvertiru, pošto su navijači katalonskog giganta noć uoči utakmice priredili vatromet ispred hotela u kojem su bili smešteni fudbaleri šampiona Francuske!

16.04.2024

10:52

Planeta

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!
SPREMA SE OBRAČUN

Sve miriše na svetski rat! Ovo se dogodilo i pre 80 godina! Nemačka povukla najradikalniji potez protiv Rusije!

Pre dva dana u Litvaniju je stigla avangarda nemačke oklopne brigade, koja će od 2027. godine biti stalno raspoređena u toj baltičkoj državi. Ovo je prvi put od kraja Drugog svetskog rata da je Bundesver trajno rasporedio svoje snage van nemačkih granica. To je veliki izazov za nemačku vojsku, koja se suočava sa nedostatkom bukvalno svega - naoružanja, opreme, municije, a pre svega ljudstva.

16.04.2024

11:40

Magazin

Džet set

Srbija