• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer

07.05.2019

11:38

40 MILIONA U FONDU ZA KULTURNA DAVANJA! Vlada Maričić: Autori pomažu sami sebe!

Kultura

40 MILIONA U FONDU ZA KULTURNA DAVANJA! Vlada Maričić: Autori pomažu sami sebe!

Podeli vest

Da je u srpskoj muzici ozbiljna i teška situacija govore podaci da kompozitori, tekstopisci i aranžeri sve teže uspevaju da dođu do sredstava kako bi nastavili svoj rad

Za snimanje i produkciju novih albuma, kreativni rad i prezentaciju, uvek treba izdvojiti značajnu sumu novca. Kako bi pomogli sami sebi autori okupljeni u udruženju Sokoj, izdvajaju od sopstvenih prihoda novac u Fond za kulturna davanja. 

Sokoj, organizacija muzičkih autora Srbije koja se bavi zaštitom prava kompozitora, tekstopisaca i aranžera muzike svake godine odvoji veliki novčani iznos kao podstrek domaćim stvaraocima. Ove godine se u fondu za kulturna davanja nalazi najveći iznos do sada, preko 40 miliona dinara namenjen brojnim autorima muzike i festivalima za njihovu promociju. Prošle godine ovaj fond dodelio je 34 milona dinara za 155 projekata, što ga stavlja u red najozbiljnijih dobrotvora kreativnih stvaralaca Srbije poput fonda Ministarstva kulture.

- U vreme kada je komercijalnost muzike poprilično dovedena u pitanje izlaženje CD izdanja kreativne muzike gotovo potpuno zavisi od fondova kulture medju kojima je najistaknutiji Sokoj. Treba istaći da se sredstva u tom fondu izdvajaju od ukupne naplate svih autora u Srbiji. Mi kao kompozitori svesni smo da ćemo najbolje sami sebi pomoći, dajući dao sopstvenih honorara za pomoć novim izdanjima kreativne muzike - kaže Vlada Maričić, potpredsednik nadzornog odbora Sokoja. 

Ovim fondom su do sada potpomognuti programi i akcije brojnih udruženja: Udruženja kompozitora Srbije, Udruženja rok muzičara Srbije, Udruženja džez, zabavne i rok muzike Srbije itd.  Potom festivali: Mokranjčevi dani, Bunt, Koma, Dečije beogradsko proleće, Džez festival u Valjevu i Nišu itd. Sredstvima fonda pomognuti su brojni stvaraoci etno I džez muzike. Mladi džez muzičari poput Save Miletića i Luke Ignjatovića potpomognuti sredstvima fonda vratili su se u Srbiju posle studija u inostranstvu da bi ovde nastavili svoj muzički rad.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija