• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

Autor: J. Koprivica

09.07.2019

14:30

(VIDEO) KAKAV OMAŽ UMETNIKU! Gigantska reprodukcija POREKLA SVETA u čast dva veka od rođenja Gistava Kurbea!

Kultura

(VIDEO) KAKAV OMAŽ UMETNIKU! Gigantska reprodukcija POREKLA SVETA u čast dva veka od rođenja Gistava Kurbea!

Podeli vest

Umesto kičice i platna francuski umetnik Pjer Duk poslužio se zemljom, tačnije poljem kako bi oživeo čuveno delo "Poreklo sveta" (L'Origine du monde) najznačajnijeg predstavnika pravca realizam Gistava Kurbea

Povodom dva veka od rođenja Kurbea, Duk se odvažio da u ponedeljak snimi svoj poduhvat, načinjen na polju u podnožju planina Jura na granici Francuske i Švajcarske.

Nova i ogromna, gotovo anamorfna verzija "Porekla sveta" može, zanimljivo, da se vidi samo iz vazduha. Ili koristeći stepenice od čak 5,76 metara specijalno montirane za publiku. A Duk je u umetničkoj slobodi otišao i korak dalje napravivši lavirint u obliku dinosaurusa, i to od povrća, koje je "posadio" kraj svoje verzije "Porekla sveta".

Kurbeovo delo je nastalo 1866. godine na zahtev turskog diplomate Kalila- Beja. Diplomata je poželeo da ima sliku ženskog akta u sirovoj formi, a kao model francuskom slikaru poslužila je Kalilova ljubavnica Konstans Kveni.

Gistav Kurbe, koji je rođen 10. juna 1819. godine u francuskom gradu Ornansu, i danas važi za najvećeg zagovornika realizma u slikarstvu. Umetnik, koji, po sopstvenom priznanju, nije bio preterano maštovit, govoreći: "Ne slikam anđele, jer ih ne vidim", preminuo je uoči dočeka Nove, 1877. godine.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zora

pre 4 godine

Profesionalno izvrtanje imena i prezimena kod nas.Ovj covek se zove Gustav Kurbe.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija