• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.07.2019

15:00 >> 15:06

POČINJE PALIĆ: Almodovarov film na otvaranju

Kultura

POČINJE PALIĆ: Almodovarov film na otvaranju

Podeli vest

Predstojeće 26. izdanje Festivala evropskog filma Palić, koje se održava 20. do 26. jula u Subotici i na Paliću, otvoriće novo ostvarenje Pedra Almodovara "Tuga i slava"

Biće prikazano 130 filmova iz svih krajeva Evrope tokom festivala, najavili su danas organizatori na konferenciji za medije u beogradskoj Kombank dvorani

Festival se odigrava tradicionalno na više lokacija među kojima su letnja pozornica na Paliću, kao i bioskopi Eurocinema, Abazija i Lifka, a deo programa prikazuje se tradicionalno i u bioskopu Fontana na Novom Beogradu. 

Predsednik Saveta festivala akademik Dušan Kovačević je napomenuo da će ovogodišnja filmska smotra biti najinteresantnija za publiku do sada. 

Foto: Tanjug


- Publika će imati mogućnost da spoji Palić kao atraktivnu turističku destinaciju gledanjem izuzetnih filmova na velikom platnu što podseća na neka divna stara vremena. Ljudi dolaze iz čitavog regiona, ne samo iz Subotice i cele Srbije i verujemo da će ove godine interesovanje za festival biti izuzetno veliko- kazao je Kovačević i dodao da mu je posebno zadovoljstvo što će ovogodišnja nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos našem i evropskom filmu otići u ruke scenografu Miljenu Kijakoviću Kreki i reditelju Rajku Grliću. 

Osnivač i direktor festivala Radoslav Zelenović je kazao da će i dokumentarni filmovi biti prikazivani na Paliću. 

Foto: Tanjug


Dokumentarni filmovi su ovom momentu bolji deo svetske kinematografije, pa smo odlučili da poseban segment festivala posvetimo tim ostvarenjima- kazao je Zelenović. 

Selektor festivala Nenad Dukić je kazao da će, osim Almodovarovog ostavarenja "Tuga i slava", publika na Paliću biti u prilici da vidi i još dva filma van takmičarskog programa- "Izvinite ipak smo vas zaboravili" Kena Louča i "Mladi Ahmed" braće Darden. 

Osim tri filma, koji će biti prikazani van takmičarske konkurencije, za nagrade Zlatni toranj za najbolji film, Palićki toranj za najbolju režiju i Specijalnu nagradu žirija, takmičiće se 9 dugometražnih igranih filmova

Filmove će ocenjivati petočlani međunarodni žiri u sastavu Tom Burke, Aleš Pavlin, Syllas Tzoumerkas, Lawrence Tooley i Marta Bere. 

Završne festivalske večeri biće dodeljena i Gorki list nagrada publike, za najbolji film po mišljenju publike u Glavnom takmičarskom programu, koja se ove godine dodeljuje četvrti put. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija