• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.07.2019

16:36

ZAVRŠEN FESTIVAL KUSTENDORF CLASSIC! Zlatne matrjoške otišle u Samaru i Istočno Sarajevo!

Kultura

ZAVRŠEN FESTIVAL KUSTENDORF CLASSIC! Zlatne matrjoške otišle u Samaru i Istočno Sarajevo!

Podeli vest

Na Mećavniku je 12. jula završen VII festival ruske muzike "Kustendorf CLASSIC" koji je organizovao srpski režiser Emir Kusturica uz podršku kompanije "Gasprom njeft"

Tokom tri dana učenici muzičkih škola i akademija iz Rusije, Srbije i Belorusije nadmetali su se u umeću izvođenja ruske klasične muzike. 

Na kraju je glavnu nagradu festivala – Zlatnu matrjošku – u mlađoj kategoriji (13-17 godina) osvojio Valerij Makarov iz Samare. Srebrnu matrjošku dobio je Aleksandar Tjan iz Sankt Peterburga, a bronza je uručena Miroslavu Bataljonku iz Minska.

Od učesnika u kategoriji od 17 do 25 godina najbolji je bio Mihajlo Živojinović sa Muzičke akademje iz Istočnog Sarajeva. Srebrna matrjoška dodeljena je Anastasiji Mihnovec iz Minska, a Bronzanu matrjošku je dobila Ana Savkina iz Moskve. 

Među zvezdama klasične muzike koje su nastupile na večernjim koncertima festivala Kustendorf CLASSIC-2019 bio je violista i dirigent Jurij Bašmet. Izvanredni bariton Marijinskog teatra Vasilij Gerelo  izvodio je stare ruske romanse i napolitanske pesme.

"Čuo sam mnogo komentara oduševljenja o festivalu i sanjao sam da dođem ovde. Ove godine se, srećom, pojavila ta mogućnost i moram da priznam da su mi se veoma dopali i mesto održavanja festivala i njegova atmosfera. Nazvao bih ovo malim rajem za muzičare. Svuda se čuje muzika, mladi muzičari sviraju Šuberta, Šopena, Lista, svoje kompozicije. Među ljudima vladaju topli prijateljski odnosi. To je posebno važno za omladinu. Pesnik Sergej Mihalkov je jednom prilikom rekao: Oni su danas omladina, a sutra – narod“. Ako sada pokažemo deci svet stvaralaštva, muzike i humanosti, možemo da se nadamo da će oni odrasti u istinski talentovane i dobre ljude", izjavio je Vasilij Gerelo. 

Foto: Promo

(FOTO) POČEO KUSTENDORF KLASIK! Poznati ruski violinista Bašmet otvorio festival!

Tradicionalno, priznati umetnici nisu samo obradovali publiku svojim nastupima, već su i prenosili svoja znanja početnicima. Master klasove su učesnicima festivala održali poznati pijanisti Jurij Rozum i Oleg Vajnštejn, kao i popularni srpski glumac Miloš Biković. 

Festival je zatvoren velikim gala koncertom, na kom su nastupile zvezde svetske klasične scene: violončelista, narodni umetnik Jermenije Narek Haknazarjan, bariton "Marijinskog teatra" Jefim Zavaljni, violinista i osnivač krosover orkestra Almazian Symphony, Hačatur Almazjan. 

"Ovo je fantastičan festival koji je veoma značajan i za mlade muzičare i za nas, pedagoge! Mi dobro poznajemo moskovske i peterburške muzičke škole, a ovde nastupaju mladi iz svih, pa čak i najudaljenijih, delova Rusije - Omska, Hanti-Mansijska, Tjumena, Tomska, i imamo priliku da vidimo kakvi talenti postoje u celoj zemlji! Takođe, veoma mi je drago što je ove godine prvi put zajedno sa Srbijom i Rusijom predstavljena i Belorusija. U našoj muzičkoj kulturi ima mnogo toga zajedničkog i ovakvi festivali, kao što je "Kustendorf", uvek otvaraju mogućnost da se vidi nešto novo, nešto što do sada nije bilo poznato“, izjavila je Jekaterina Dulova, rektor Beloruske muzičke akademije i predsednik žirija festivala Kustendorf CLASSIC. 

Muzički festival ruske muzike Kustendorf CLASSIC (do 2018. godine pod nazivom "Boljšoj") održava se pod rukovodstvom režisera Emira Kusturice u Drengradu od 2013. godine.

"Gasprom njeft" je generalni partner ovog projekta od osnivanja festivala. Njegova glavna ideja je podrška mladih talenata iz muzičkih škola i akademija iz Srbije, kao i mladih talenata iz Rusije. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra
Društvo

Kako lako ispraviti grešku u podacima katastra

Zbog dezinformacija, plasiranih preko društvenih mreža i pojedinih medija, da se svi zahtevi katastru podnose preko advokata, Republički geodetski zavod obaveštava javnost da postoje zahtevi za koje nije obavezno da se angažuje advokat već ih građani mogu i sami podneti, među kojima su zahtev za promenu prezimena ili matičnog broja.

19.04.2024

11:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija