• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

04.08.2019

22:05

(VIDEO) OVO MORATE DA VIDITE! Zavirite u Hram Svetog Save, čak 40 ruskih umetnika će ovde napraviti ČUDO!

Kultura

(VIDEO) OVO MORATE DA VIDITE! Zavirite u Hram Svetog Save, čak 40 ruskih umetnika će ovde napraviti ČUDO!

Podeli vest

Hram Svetog Save biće prvi hram potpuno ukrašen mozaicima. Radovi dobro napreduju, a Hram je postao treća najinteresantnija destinacija za turiste u Beogradu, prenosi RTS

Mozaici Bogorodice na prestolu, Hrista koji blagosilja sve koji ulaze u hram raširenih ruku — samo su neki od završenih radova na istočnoj strani hrama. Ali to je tek pola posla.

Do kraja sledeće godine, više od 12.000 kvadratnih metara trebalo bi da prekriju mozaici. Radi ih oko 280 ruskih umetnika u ateljeu u Moskvi, a ovde ih postavlja 40 mozaičara.

-Spušteno je odozgo, sa vrha, od kupole, skoro do polovine hrama. Ostale su još severna, zapadna i južna strana. Radi se druga faza mozaika, koja će biti mnogo komplikovanija jer je mozaik sitniji, ali je i na nižim kotama, tako da, s druge strane, imamo i neku olakšicu - rekao je vladika remezijanski Stefan Šarić.

(FOTO) UMESTO PEČENJA I PRŠUTE- PASTRMKA! Na Zlatiboru se takmičili u spremanju ribljih specijaliteta

 

Dodaje da su ponosni što će hram biti potpuno pod mozaikom zahvaljujući izvrsnim umetnicima iz Rusije.

Iz Rusije je stigla i velika novčana pomoć, a radove pomaže i Vlada Srbije. Dosad je u mozaike uloženo više od 27 miliona evra.

Već rezervisana „prva mesta“ u Hramu

- Pripremili smo svu dokumentaciju, projekte za podove, za ikonostase... Jednom rečju, u tom smo grafiku po kom bi trebalo dogodine da završimo i osveštamo hram - naglasio je vladika Šarić.

(VIDEO) IZNENAĐENJE! Potresan film ”Dnevnik Diane Budisavljević” pobednik Pulskog festivala!

 

Bez obzira na to što je gotovo ceo hram pod skelama i posetioci mogu da vide samo kriptu, i dalje je nezaobilazna destinacija i domaćih i stranih turista. To potvrđuje i podatak da je među tri najposećenija mesta u Beogradu.

- Ne možemo da kažemo da to interesuje ljude iz pre svega zapadnih zemalja ili one ljude koji sa nama dele pravoslavnu veroispovest. Recimo, gosti iz Turske su uvek ovde, uvek obilaze hram Svetog Save. To predstavlja, pre svega, stvar opšte kulture - kaže Miodrag Popović iz Turističke organizacije Beograda.

Neke od najpoznatijih turističkih agencija iz Španije, Italije, Mađarske već su rezervisale „prva mesta“ u Hramu za svoje turiste kada on zasija punim sjajem.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!
Kolumne

Nebojša Bakarec: Sramna odluka EU o prijemu „Kosova“ u SE!

EU je donela sramnu i skandaloznu odluku da primi entitet, lažnu državu Kosovo u Savet Evrope, organizaciju koja se bavi zaštitom ljudskih prava i demokratije. Prvo, Kosovo nije međunarodno priznata država. Drugo, Kosovo ne ispunjava osnovne uslove za prijem, koji se tiču ljudskih prava i demokratije. Na Kosovu, Albanci i albanske vlasti masovno krše sva ljudska prava Srba, 25 godina unazad. Od 2000. godine do danas, Albanci su ubili 105 Srba, a Srbi jednog Albanca (policajac Afrim Bunjaku).

28.03.2024

10:03

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija