• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

03.10.2019

13:14

SERIJA “BESA” NAGRAĐENA ZA NAJBOLJU SERIJU! Završen 9. međunarodni Festival drama i serija FEDIS

Kultura

SERIJA “BESA” NAGRAĐENA ZA NAJBOLJU SERIJU! Završen 9. međunarodni Festival drama i serija FEDIS

Podeli vest

Na 9. međunarodnom Festivalu domaćih igranih serija FEDIS nagradama Zlatna antena nagradjene su serije „Besa“, „Žmurke“ i „Pogrešan čovek“, koje potpisuje Adrenalin

Serija Besa” u produkciji Adrenalina i Red planet pictures osvojila je Zlatnu antenu za najbolju seriju, kao i za najbolju muziku, kompozitora Nemanje Mosurovića i najbolju fotografiju, direktora fotografije Igora Šuntera. Serija „Žmurke“, autorski projekat legendarnog reditelja Miloša Miše Radivojevića, realizovana od strane RTS-a i Adrenalina nagrađena je Zlatnom antenom za najbolju režiju, dok je prema glasovima publike serija „Pogrešan čovek“ u koprodukciji RTL Hrvatska i Adrenalina, prikazana na Prvoj televiziji, proglašena za najpopularniju seriju iz regiona koja je prikazana u Srbiji.

"Radujem se što je BESA proglašena najboljom serijom u Srbiji po ocenama stručnog žirija. Imali smo odličnu reakciju publike nakon emitovanja na Superstar kanalu, a ove nedelje je počelo emitovanje i na Prvoj TV, pa se nadam da cemo tek osvojiti širu publiku. Ova serija je rezultat ozbiljnog timskog rada koji je trajao pune 3 godine. Dok ove jeseni kreće emitovanje u zemljama regiona, u Bejrutu počinje snimanje verzije na arapskom jeziku.

Foto: Promo Adrenalin

Tea Korolija, producent serije Besa i izvršna direktorka Adrenalina

Ovo je prva naša serija koja je prodata kao format, i nadam se da smo otvorili jedno novo poglavlje i za ostale projekte sa Balkana. Zanimljivo je da smo paralelno sa Besom, koja je jedna od najskupljih serija do sada snimljenih u regionu, napravili seriju Žmurke, koja je bila jedna od najjeftinijih po svojim budžetskim okvirima. Ali, Žmurke su jak autorski pečat jednog velikog i divnog reditelja Miše Radivojevića, koji se zaista potrudio da uprkos raznim ograničenjima kreira nešto jedinstveno. Među ostalim dramskim serijama koje su prikazane kao deo programske  ponude u protekloj godini, Žmurke su bile pravi umetnički eksperiment.

Ohrabrujuće je da ovakvi projekti i dalje imaju svoju publiku. Serija Pogrešan čovek je najbolji pokazatelj da je model koprodukcije budućnost na ovim prostorima i kod “daily” sadržaja, rekla je Tea Korolija, izvršna direktorka produkcijske kuće Adrenalin koja je na ovogodišnjem Fedisu imala najveći broj nominovanih projekata u različitim kategorijama.

Festival domaćih igranih serija FEDIS jedina je manifestacija koja afirmiše i vrednuje TV serije na prostoru jugoistočne Evrope i na taj način promoviše kreativne i produkcione kapacitete ovih prostora.

Bjelogrlić: Početak hiperprodukcije serija

Jedan od učesnika panela – glumac, reditelj i producent Dragan Bjelogrlić, ukazao je na novu tržišnu utakmicu zbog koje će Srbiju i region zadesiti „hiperprodukcija serija“. Dok u ove svrhe United Media navodno odvaja 20 miliona evra godišnje, a Telekom čak 30, Bjelogrlić se nada da će kvalitet nadjačati kvantitet u novom vremenu, kako je opisao, urbanih serija:

Foto: UK Stari grad

Tekst potpisa

„Zanimljivo je da su 2014. i 2015. godine naš medijiski prostor okupirale serije čiji bismo pristup mogli da okarakterišemo kao „ruralni“ jer su nosile naziv „selo“. To se događalo za vreme jedne urbane vlasti u Srbiji. Sada imamo jednu ruralnu vlast, a veoma urbane serije. To je apsurd u kome živimo, ali se situacija sa serijama kreće u pozitivnom smeru.“

Šaper: Besa prva serija iz Srbije prodata kao forma

Ova serija će se, tako, od 15. oktobra snimati i u Bejrutu, i biće prva koja je iz Srbije prodata kao format. Hiperprodukciji ide u korist i nezasitost publike, a samim tim i emitera širom sveta, što primećuje Srđan Šaper, po čijoj je ideji „Besa“ i napisana:

Foto: UK Stari grad

 

„Kad sutra domaći producenti odu i pokušaju da prodaju deset serija pa vide da su dve prodali a osam nisu, te dve će postati parametar dragocenosti za kompletno domaće tržište. Potreba za sadržajima u svetu, s obzirom na ogromnu količinu informacija, takođe znači da ćete moći da prodate šta god snimite čak i posle dužeg niza godina.“

Šaper veruje da budućnost ovog formata pripada upravo autorima koji drže do svoje vizije:

„Većina produkcija u budućnosti će ovako izgledati. Buduća televizijska serija o kakvoj govorimo suštinski autora vidi kao idejnog tvorca koji stoji iza cele priče. Pitanje koje se oko filma ili serije ranije „vrtelo“ bilo je ko su scenarista i reditelj, a sada je iza serije njen kreator koji insistira na tome da ona po njegovoj zamisli bude objedinjena umetnička celina.“


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija