• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Index.hr

08.10.2019

18:43

A SADA NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE! Pola veka Montija Pajtona! (VIDEO)

Kultura

A SADA NEŠTO POTPUNO DRUGAČIJE! Pola veka Montija Pajtona! (VIDEO)

Podeli vest

U dopisu iz davne 1969., BBC-jev čovek zadužen za komediju, Majkl Mils, nakon što se našao u problemima, napisao je - Molim vas, možete li da popričate sa scenaristima? Nisam reagovao ni na jedan smešan naslov koji se do sada pojavio na scenarijima. Nadao sam se da će sami prestati -

Mils je još dodao - Došlo je vreme da prestanemo sa čudnim naslovima i složimo se oko zajedničkog naslova. Molim vas, možete li da popričate sa njima i probate da stvorite nešto sa više ukusa -

Foto: Printscreen You Tube

 

Nakon ove intervencije, odluka je pala da će se serija zvati "Monty Python's Flying Circus", a novinari su prvi put dobili priliku da upoznaju ekipu novog humorističnog programa koji su činili Džon Kliz, Teri Džons, Erik Ajdl, Grejem Čepman i Majkl Pejlin (Terija Gilijama, kao i mnogo puta nakon toga, nisu spomenuli).

A sada nešto potpuno drugačije


I tako je 5. oktobra 1969. započelo emitovanje jedne od verovatno najuticajnijih humorističnih serija svih vremena, a skečevi koje je legendarna šestorka stvorila u narednih pet godina zauvek su ostavili pečat u svetu komedije.

Da parafraziramo njihov nezaboravni uvod, bez njih bi svet komedije bio nešto potpuno drugačije.

Prva epizoda možda i nije bila preterano gledana (milion i 500 hiljada gledalaca u to vreme je bilo izuzetno malo), ali s vremenom su stekli kultni status.

Iako su bili potpuno haotični i predstavljali veliki izazov čelnicima BBC-ja, "Leteći cirkus" nije bio njihov prvi projekat. Većina ih je došla sa iskustvom koje su stekli na brojnim radijskim i TV emisijama tokom šezdesetih.

Okupljanje ekipe


Kliz i Čempan upoznali su se na Kembridžu koji je pohađao i Ajdl koji je bio godinu dana mlađi. Svi su bili članovi pozorišne trupe Footlights koja ih je dovela i do Nju Jorka gdje je Kliz upoznao američkog animatora Terija Giliama.

Pejlin i Džons upoznali su se na Oksfordu, a pred svima njima bila je sjajna akademska budućnost. Kliz je nameravao da postane advokat, Čepman lekar, ali je svima bila zajednička komedija.

Erik Ajdl odrastao je u Saut Šildsu gde je sa majkom pobegao tokom Drugog svjetskog rata, ali tragedija ih nije zaobišla. Njegov otac koji je bio član RAF-a poginuo je u saobraćajnoj nesreći tokom povratka kući, na Božić 1945.

ZAŠTO NE POSTOJI NOBEL ZA MATEMATIKU?! Istoričari otkrivaju zanimljivosti o nagradi i njenom osnivaču

Njegova majka se teško nosila sa obavezama pa ga je poslala u školu Rojal Volverhempton kada je imao samo sedam godina i mrzeo je svaki sekund proveden tamo - Fizički su me zlostavljali. Bilo je to grubo okruženje. Navikao sam na svađe sa grupama dečaka i kako nastaviti sa životom u neugodnim okolnostima. Međutim to mi je pomoglo da se na pametan, duhovit i subverzivan način obračunam sa autoritetom -

Poslednji pajtonovac, Majk Pejlin, studirao je istoriju na Brasenosu, ali sa ekipom se upoznao jer svi su se kretali u sličnim krugovima i spojila ih je ljubav prema komediji.

 

Sve ih je to na kraju dovelo na BBC gdje su nameravali da pokrenu zajednički šou. Nakon nekoliko pokušaja da dodaju neko ime ispred Flying Circus, Erik Ajdl odlučio se na ime koje je kombinacija posvete feldmaršalu Bernardu Montgomeriju i nekog zgodnog prezimena.

BBC očekivano, nije bio oduševljen ovim nazivom, ali su popustili nakon što im je ekipa zapretila da će u suprotnom svake nedelje menjati ime.

MORSKI PSI JELI MRTVU RIBU NA DNU, a onda se dogodio STRAŠAN OBRT! (VIDEO)

Međutim, nisu ljutili samo čelnike BBC-ja, već i mnoge konzervativce koji su im se često nalazili na nišanu. Ipak, nikada nisu spominjali konkretne političare, već su stvarali teatar apsurda u kom su svi likovi bili produkt inspiracije koju su crpili iz britanske svakodnevice.


Pola veka kasnije


Preostali članovi ekipe odlučili su da obeleže 50 godina od emitovanja prve epizode događajem, koji je kako tvrde, savršen za vremena koja sve više liče na njihove skečeve.

- Ekstremna blesavost danas je bitnija nego ikada pre - poručili su pajtonovci i najavili pokušaj da uđu u Ginisovu knjigu rekorda. Ideja je da organiziraju najveće okupljanje ljudi obučenih u Gambija.

Inače, Gambi je lik koji se pojavljivao u mnogim skečevima. Ima brčiće, nosi maramu na glavi, naočare, tregere, štrikani prsluk i gumene velington čizme.


Bilo kako bilo, mnogi će ovaj ponovni susret dočekati sa nestrpljenjem. Vremena su se možda promenila, ali u pajtonovskim vremenima pajtonovski tip humora je možda upravo ono što nam treba.

POGLEDAJTE VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija