• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

26.10.2019

14:44

TRAGEDIJA NA SVAKOM KORAKU, TO JE NAŠA SUDBINA! Ovako je o MLADOJ BOSNI pisao SRPSKI NOBELOVAC! (VIDEO)

Kultura

TRAGEDIJA NA SVAKOM KORAKU, TO JE NAŠA SUDBINA! Ovako je o MLADOJ BOSNI pisao SRPSKI NOBELOVAC! (VIDEO)

Podeli vest

Pre tačno 58 godina naš čuveni književnik Ivo Andrić dobio je Nobelovu nagradu za književnost i time postao jedini nosilac tog prestižnog priznanja na našim prostorima, a manje je poznata činjenica da je u mladim danima Andrić bio nadahnut istinski revolucionarnim duhom

Kao gimnazijalac Ivo Andrić je bio iskreni pristalica integralnog jugoslovenstva, te je istomišljenike našao među članovima Mlade Bosne. Pridružuje se organizaciji u nameri da učestvuje u borbi za oslobođenje južnoslovenskih naroda od austrougarske vlasti. 

Ovaj političko-revolucionarni omladinski pokret imao je kao osnovni cilj borbu za oslobođenje teritorije Bosne i Hercegovine, koja je anektirana od strane Austrougarske, a potom i pripajanje ovih prostora Srbiji i drugim južnoslovenskim zemljama. Postoje indicije da su pojedini članovi Mlade Bosne imali kontakte i saradnju sa članovima Crne ruke. 

 

 

Mladobosanac Gavrilo Princip je uspeo u svom naumu i 28. juna 1914. godine u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda. Ovaj događaj je poslužio kao povod da Austrougarska objavi Srbiji rat. Princip koji je svoju kaznu služio u češkom Terezinu umire od tuberkuloze u aprilu 1918. godine.

ISTORIČAR DEJAN RISTIĆ RAZOTKRIVA SRPSKE ZABLUDE: Poklič "Za krst časni i slobodu zlatnu" SMISLIO JE HRVAT! 

Sa velikim nadahnućem srpski Nobelovac piše o svojim drugovima davne 1934. godine

 Ne žaleći se i primajući hod događaja i red stvari u ljudskoj sudbini, ne tražeći od novog naraštaja više razumevanja nego što on može da ga ima, mi, iz 1914. godine, upiremo danas jedan drugom pogled u oči i sa žarom, ali i sa tom dubokom melanholijom, tražimo ono naše iz 1914. godine, što je izgledalo strašno, divno i veliko, kao međa vekova i razdoblja, a što polako nestaje i bledi kao pesma koja se više ne peva ili jezik koji se sve manje govori. 


Ali, između sebe, gledajući jedan drugom u zenice koje su videle čuda, prava čuda, i ostale i dalje žive da gledaju ovo svakodnevno sunce, mi podležemo uvek neodoljivom, za nas večnom čaru tih godina. Tada mi opet dobivamo krila i okrilje patnje i žrtve savladanog straha i prežaljene mladosti.

I dok nas traje, mi ćemo u sebi deliti svet po tome na kojoj je ko strani bio i čime se zaklinjao 1914. godine. Jer to leto, leto 1914, žarko i mirno leto, sa ukusom vatre i ledenim dahom tragedije na svakom koraku, to je naša prava sudbina. 

Ni Ivo Andrić nije izbegao tešku sudbinu svojih saboraca. Nakon što je uhapšen u Splitu 1915, godine, austrijska policija ga odvodi u šibenski, a potom u mariborski zatvor. Za vreme tamnovanja u Mariboru nastaju neke od najlepših Andrićevih pesama u prozi, sabrane u zbirkama Ex Ponto i Nemiri.     

 

POGLEDAJTE VIDEO:




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija