• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Zvezdana Gligorijević

04.11.2019

14:42

KO JE JUNAK NAŠEG DOBA? 24. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" od 5. do 12. oktobra u Užicu

Kultura

KO JE JUNAK NAŠEG DOBA? 24. Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda" od 5. do 12. oktobra u Užicu

Podeli vest

U Narodnom pozorištu u Užicu od 5. do 12. novembra održaće se po 24. put Jugoslovenski pozorišni festival "Bez prevoda". Moto festivala je "Ko je junak našeg doba?". Prema rečima selektora Bojana Munjina, nakon odgledanih svih predstava u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, izbor je pao na sedam, kako kaže veoma dobrih predstava

- Na ovogodišnjem pozorišnom festivalu želimo da preko umetnosti, dobrih predstava, velikih režisera i sjajnih glumaca, da prikažemo današnje stvari onakve kakve jesu -"jadni proizvod stvarnosti" o kojem je govorio Šiler, ne zato da bismo dalje hranili bezvoljnost i apatiju, nego zato da bi se prisetili da postoje i druge vrednosti i bezimeni heroji među nama, koji su te vrednosti spremni podržati - rekao je Munjin.

Prvo veče festivala predstaviće se Narodno pozorište u Beogradu sa predstavom "Nečista krv" (Borisav Stanković/Maja Todorović) u režiji Milana Neškovića.

Foto: Press festivala

Selektor festivala Bojan Munjin

Druge večeri glumci Jugoslovenskog dramskog pozorišta predstaviće se u predstavi "Lorencačo" (Alfred de Mise) u režiji Borisa Liješevića. U četvrtak ponovo Jugoslovensko dramsko pozorište će se predstaviti predstavom "Vrat od stakla" (Biljana Srbljanović) u režiji Jagoša Markovića. Zatim Kamerni teatar 55 Sarajevo će se predstaviti predstavom "Sećaš li se Doli Bel" (Abdulah Sidran) u režiji Kokana Mladenovića. U subotu Srpsko narodno poozorište Novi Sad i Narodno pozorište Sombor prikazaće predstavu "Tartif" po motivima originalne Molijerove drame, autorski projekat Igora Vuka Torbice. U nedelju glumci Narodnog pozorišta Sarajevo odigraće predstavu "Kavkavski krug kredom" (Bertold Breht) u režiji Paola Mađelija. I poslednja prestava takmičarskog dela je "Blue moon" (Damir Karakaš) u režiji Borisa Liješevića odigraće glumci Satiričnog kazališta Kerempuh iz Zagreba.

U čast nagrađenih glumci Narodnog pozorišta u Užicu odigraće predstavu "Kako život".

Direktor Narodnog pozorišta Užice i učesnik u selekciji predstava Zoran Stamatović rekao je da ove godine nema crnogorskih pozorišta, a glavni razlog je ogromna scenografija koja ne bi mogla da stane na scenu užičkog pozorišta.

Festival će biti otvoren izložbom fotografija iz prošlogodišnjih predstava fotografa Radovana Baje Vujanovića.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Magazin

Džet set

Srbija